Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

POVEĆANJE KOMUNALNIH TAKSI TJERA INVESTITORE: Poreski udar na razvoj Kolašina

Potpuno je jasno da ova odluka, ukoliko bude usvojena, neće garantovati više prihoda u budžetu Opštine, naprotiv. Otjeraće investitore, smanjiti cijenu zemljišta i doprinijeti da Kolašin propusti šansu da u narednom periodu bude najbogatiji grad u Crnoj Gori.

Poreski udar na razvoj Kolašina – tako se u najkraćem može prevesti prijedlog odluke novoformirane vlasti u Kolašinu da poveća komunalne takse u ovom gradu koji je trenutno opština sa najviše investicija u državi. Po Prijedlogu izmjena i dopuna Odluke o naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u Kolašinu, višestruko se povećavaju cijene te vrste dažbina za investitore, dok za one koji grade objekte do 200m² nema promjena tarife.

Nacrtom ovog propisa uvodi se novina u obračunavanju naknade za objekte iznad 200 kvadrata tako što se naknada za prvu zonu uvećava sa 30 na 150 eura, na 100 za drugu, treću 70 i četvrtu 30 eura po kvadratu. Ovaj prijedlog je na javnoj raspravi od danas, a ukoliko se usvoji, Kolašin će izgubiti značajnu prednost u privlačenju investicija. Najviše će biti pogođeni vlasnici zemljišta u prvoj zoni, gdje bi potencijalni investitor za pristojan hotel od oko 90 smještajnih jedinica i kvadrature od 10.000 morao da izdvoji oko milion i po eura samo za komunalnu taksu!

Povećavanje taksi prijeti da oćera investitore: Mojkovac, Andrijevica i Berane imaju šansu da preuzmu velika ulaganja koja dolaze u Kolašin ukoliko se usvoji odluka o povećavanju taksi

I laicima je jasno da će takva politika otjerati zainteresovane investitore iz prve tri zone, čime će i smanjiti cijenu zemljišta u tom dijelu grada, a samim tim i uticati na izgled centra Kolašina koji će ostati bez hotela. Iz Opštine kažu da se predloženim izmjenama i dopunama prije svega želi zaštiti domicilno stanovništvo tako što se predviđa da se iznos naknade po m2 neto površine objekta osnovnog stanovanja do 200 m2 , obračunava kao proizvod prosječnih troškova komunalnog opremanja i iznosi za prvu zonu svega 30 eura po kvadratu, dok je u IV zoni taj iznos svega 5 eura po kvadratu. Dakle, umjesto hotela visoke kategorije i poznatih brendova, Opština podstiče gradnju osnovnog stanovanja. Iako tvrde da ovom odlukom žele da zaštite domicilno stanovništvo, iz Opštine zaboravljaju da se oni ne štite nejednakom poreskom politikom čime direktno smanjuju cijenu zemljišta, posebno u prvoj zoni, već novim programima privlačenja investitora koji povećavaju potražnju, a samim tim i cijene, i posljedično utiču i na povećanje zaposlenosti, prihode Opštine, razvoj malog i srednjeg biznisa…

Iz Opštine ovu odluku pravdaju namjerom “da se zaštiti interes lokalne uprave u Kolašinu i povećaju prihodi Opštine Kolašin po ovom osnovu, a time zaštite i interesi građana koji takođe zaslužuju uslove za sticanje profita ali kroz održiv i balansiran rast i razvoj kvaliteta turističke ponude u okviru malih i srednjih porodičnih biznisa”.  Ono što, međutim, zaboravljaju je da je mali i srednji biznis u Kolašinu postojao i do sada ali da je najbolju šansu dobio tek kada je počeo investicioni bum u gradu. Da se Kolašin oslanjao samo na porodične biznise, danas se ne bi mnogo razlikovao od Mojkovca, gdje se ne gradi ni jedan hotel iako je planirano čak njih 14 oko Skijališta Žarski, ali nema zainteresovanih investitora. Svakako da, ukoliko se usvoji prijedlog odluke o povećanju komunalne naknade, Mojkovac dobija novu šansu da konkurentnijom poreskom politikom privuče investitore koje će Kolašin da otjera, a potencijalnim ulagačima će posebno biti zanimljivi Berane i Andrijevica probijanjem tunela kroz Bjelasicu i povezivanjem Skijališta Kolašin sa Jelovicom.

Ovakve cijene zemljišta će ostati samo san ako se povećaju takse

Opština Kolašin mora dobro da izvaga da li joj se isplati da povećava, posebno u ovom procentu, komunalne takse. Jer povećanje taksi ne garantuje povećanje prihoda, iz više razloga. Prvi je da je sasvim sigurno da investitori neće graditi u prve tri zone, tako da tu Opština ne može da računa na veća sredstva. Drugo, čim nema potražnje pada i cijena, pa vlasnici zemljišta u ove tri zone mogu ubrzo očekivati i pad vrijednosti njihovih parcela. Treće, investitori će otići tamo gdje su im povoljniji uslovi, a ostale opštine u okruženju će da traže svoju šansu konkurentnijom poreskom politikom.

Potpuno je jasno da ova odluka, ukoliko bude usvojena, neće garantovati više prihoda u budžetu Opštine, naprotiv. Otjeraće investitore, smanjiti cijenu zemljišta i doprinijeti da Kolašin propusti šansu da u narednom periodu bude najbogatiji grad u Crnoj Gori.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve