Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Odžić: Da li nas ovakva politika gura u grčki scenario, da li ovakva zaduženja imaju elemente korupcije

Jako je diskutabilan način i brzina realizacije ovog zaduženja, kao da se radi o nekoj jako maloj kamatnoj stopi, a ne o stopi od gotovo 6 posto, ako uračunamo i troškove hedžinga, kazao je Odžić

Novo zaduženje 44. Vlade od skoro 700 miliona eura, po malo je reći lošim uslovima, samo je nastavak primitivne politike koja se vodi u Crnoj Gori poslednjih godina. Sa predhodnim zaduženjem, koje je mahom bilo kod komercijalnih banaka, ova vlada nas je zadužila za preko 800 miliona eura. Jako je diskutabilan način i brzina realizacije ovog zaduženja, kao da se radi o nekoj jako maloj kamatnoj stopi, a ne o stopi od gotovo 6 posto, ako uračunamo i troškove hedžinga, kazao je Petar Odžić, zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije.

“Zašto kao naše komšije Hrvati nismo ušli u emisiju takozvanih „narodnih obveznica“ koje bi bile ponuđenje našoj privredi i stanovništvu?! Kamatna stopa bi bila puno manja, a činjenica je da zadnjih godina depoziti u našim bankama iznose između 4.5 i 5.5 milijardi eura. Ako uzmemo činjenicu da su kamate na oročena sredstva mizerne i kreću se daleko ispod 1 odsto, jasno je da bi kamata od 3,5-4% bile izuzetno primamljive za naše tržište”, navodi Odžić.

Pored puno jeftinijeg zaduženja imali bi, kaže, i nekoliko drugih pozitivnih efekata.

“Prije svega promijenili bi poslovnu politiku banaka koje bi morale podići kamatebna oročena sredstva i tako pomogli CBCG u regulaciji bankarskog tržišta. I ono važnije zadržali bi desetine i stotine miliona eura, koje ovako izlaze iz zemlje na račun kamate, u našem sistemu, kod našeg stanovnistva i privrede. Veća količina novca u opticaju povećava i potrošačku moć ali i kretanje novca kroz privredu, što za rezultat ima indirektne pozitivne efekte po BDP. Velika šteta jer smo imali primjer uspješnog i povoljnog zaduženje, sa pozitivnim indirektnim efektima, i ključno je pitanje zašto smo izbjegli pomenuti model”, navodi Odžić.

Kako je dodao, ostaje da se vidi da li ćemo u ovoj godini doći do maksimalnog zaduženja u jednoj godini, od preko milijardu eura.

“I da se zapitamo da li nas ovakva politika gura u „grčki scenario“, da li ovakva zaduženja imaju elemente korupcije, jer brzina i tajnost prilikom procesa zaduženja govori o tome da akteri nije da bas ne znaju šta su uradili”, zaključuje Odžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve