Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Održiv fiskalni sistem i zdrav bankarski sektor preduslovi oporavka Crne Gore

Guverner Radoje Žugić prezentovao je predstavnicima ECB-a najnovije podatke koji oslikavaju stanje u bankarskom, fiskalnom i realnom sektoru

Predstavnici Centralne banke Crne Gore i Evropske centralne banke održali su video konferenciju, posvećenu dijalogu na visokom nivou koji se redovno održava između ECB-a i centralnih banaka zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji koje su otvorile pregovaračke procese. Delegaciju ECB-a predvodili su Fabio Panetta, član izvršnog odbora ECB-a i Isabel Vansteenkiste, generalna direktorica Direktorata za međunarodne i evropske odnose. Teme dijaloga odnosile su se na ekonomska i finansijska kretanja u Crnoj Gori i eurozoni.

Guverner Radoje Žugić prezentovao je predstavnicima ECB-a najnovije podatke koji oslikavaju stanje u bankarskom, fiskalnom i realnom sektoru.

“Crnogorska ekonomija se, nakon duboke recesije u 2020. godini, polako oporavlja, što potvrđuju zvanični podaci MONSTAT-a o rastu od 10,3 odsto u prvoj polovini tekuće godine“, saopštio je guverner Žugić.

Dodaje da CBCG prognozira da će rast u 2021. godini iznositi iznad 11 odsto.

“CBCG vidi snažne izazove u fiskalnoj sferi, prvenstveno u dijelu javnog duga koji i dalje ostaje najznačajniji sistemski rizik, dok potencijalnu nejasnoću sa sobom nose i najavljene fiskalne reforme u okviru programa „Evropa sad“, kazao je on.

Bankarski sektor Crne Gore je stabilan i likvidan i svi ključni parametri zdravlja banaka imaju pozitivne trendove.

Istaknuto je da se, nakon povlačenja i isteka roka mjera podrške CBCG, a dok se privreda i dalje suočava sa posljedicama Covid-19 krize i izraženom nezaposlenošću, može očekivati rast nekvalitetnih kredita.

CBCG pomno prati i analizira kretanje ovog indikatora i blagovremeno će reagovati, ukoliko se to procijeni potrebnim.

Guverner je upoznao sagovornike sa intenzivnim aktivnostima CBCG tokom prethodne i tekuće godine, a koje su se, između ostalog, odnosile na kreiranje i implementaciju deset paketa mjera za suzbijanje posljedice pandemije, sprovođenje projekta procjene kvaliteta aktive bankarskog sektora, unapređenje regulatornog okvira, snaženje supervizije i sprečavanje pranja novca.

Viceguverneri CBCG, Nikola Fabris, Miodrag Radonjić i Zorica Kalezić prezentovali su predstavnicima ECB-a makroekonomske trendove u Crnoj Gori, upravljanje međunarodnim rezervama i efekte monetarne politike CBCG, te tekuće aktivnosti CBCG, koje su prioritetno usmjerene na dalje snaženje regulative, modernizaciju platnog prometa i uspostavljanje okvira za podršku fintech inovacijama.

Osoblje ECB-a je dalo pregled razvoja ekonomskog i bankarskog sektora u eurozoni i rezultata strategije monetarne politike ECB-a.

Panetta je istakao da ECB, u okviru svojih nadležnosti, ostaje posvećena pružanju podrške Crnoj Gori u daljem napretku na putu pristupanja Evropskoj uniji kroz nastavak saradnje sa CBCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve