Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Bulajić da zakaže sjednicu do kraja mjeseca, zeleno svijetlo za izmjene Zakona o akcizama

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet na današnjoj sjednici raspravlja o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o akcizama

Na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet danas se raspravljalo o akcizama. Nakon rasprave svi poslanici su glasali ZA izmjene i dopune Zakona o akcizama, koji je podnijela Vlada Crne Gore.

Odbor je na kraju, na zahtjev opozicije, usvojio zaključak kojim se od v.d. predsjednika Skupštine Strahinje Bulajića traži da do kraja marta zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o izmjeni Zakona o akcizama.

Prije odluke o zaključku iz sale su izašli poslanici DF-a i Demokrata.

Zaključak je podržalo sedam poslanika (opozicija i URA), dok je Vladimir Joković iz SNP-a bio uzdržan.

Tok sjednice: 

Predsjednik Odbora Vladimir Joković na samom početku rasprave predložio je Dnevni red u postojećem obliku, dodajući da četvrta tačka treba da bude dopunjena predlogom amandmana koje podnosi Demokratski front, odnosno Dejan Đurović.

Na ovakav predlog pobunili su se Boris Mugoša iz SD-a i Raško Konjević iz SDP-a, koji su kazali da je potrebno usvojiti Dnevni red u postojećem obliku, s obzirom na to da su poslanici na vrijeme dostavili svoje predloge, pa je o njima potrebno primarno diskutovati.

Konjević je upitao da li ima svrhe da se na Odboru raspravlja o pomenutim izmjenama.

“A ne znamo da li ćemo o njima moći da raspravljamo na sjednici Skupštine. Jer ne znamo da li postoji spremnost da se zakaže da sjednica. Ovo o čemu mi raspravljamo je samo jedna stepenica. Bojim se da nam se ne desi isto što se desilo aktuelnoj Vladi – da jedna komisija donese odluku o sankcijama, a da se na sjednici međusobno pobiju”, poručio je on.

Dejan Đurović iz DF-a istakao je da je najmanje bitno da li će se na sjednici raspravljati o amandmanima Vlade ili poslanika, već da je najvažnije da sa Odbora izađu svi sa ubjeđenjem da će biti bolje, te da je potrebno potruditi se da bude bolje.

“Ja mislim da je ovog trenutka najbitnije da donesemo rješenje kao neki krizni štab koji će pomoći građanima da prežive ovu situaciju, zamolio bih vas da političke stvari ostavimo po strani, svi idemo ka istom cilju, pa bi bilo dobro da ove zakone usvojimo što prije”, naveo je Đurović.

Konjević se osvrnuo na Đurovićev apel, te je uputio poziv potpredsjedniku Skupštine Strahinji Bulajiću da što prije zakaže sjednicu.

Petar Ivanović iz DPS-a poručio je da od 2017. nikada nijesu rasle cijene baš do ove mjere, kao što se to desilo u nekoliko prethodnih mjeseci, pa je potrebno što prije krenuti u raspravu o predloženim zakonima.

Miloš Konatar iz GP URA istakao je da je potrebno da Bulajić što prije zakaže sjednicu Skupštine Crne Gore, te da bi bilo apsurdno da bilo ko od prisutnih na kraju dana poziva predsjedavajućeg potpredsjednika Bulajića da, ipak, ne zakaže sjednicu.

“Ako su nam puna usta podrške građanima Crne Gore, smanjenju akciza, onda logika neka govori da smo za to da se održi sjednica Skupština na kojoj će se Zakoni usvojiti”, rekao je on.

“Kada će Strahinja Bulajić zakazati sjednicu Skupštine aposlutno ne zavisi od nas. Koliko sam čuo nezvanično, još uvijek mandatar nije došao sa listom i sa potpisima da bi se stekli uslovi da se sjednica Skupštine uopšte održi”, naglasio je Đurović (DF).

Dragica Sekulić (DPS) istakla je da je jako važno sa Odbora poslati poruku da će se sjednica Skupštine zaista održati, kako bi građani bili uvjereni da će ova rasprava zaista biti svrsishodna.

Konjević (SDP) zamolio je da se sa Dnevnog reda povuče tekst predloga Zakona koji su podnijeli Draginja Vuksanović Stanković i on, jer, kako kaže, nije važno da li će se zaista raspravljati o njihovom tekstu, već je potrebno što prije riješiti postojeće alarmantno stanje.

Mugoša (SD) takođe je povukao svoj predlog sa Dnevnog reda.

Dnevni red usvojen u novom obliku, pretres otvorio Konjević

Nakon glasanja Dnevnog reda u novom obliku, isti je jednoglasno usvojen.

Riječ je dobio ministar finansija i socijalnog staranja u tehničkom mandatu Milojko Spajić koji smatra da ubrzano treba proći kroz procedure, te da nema potrebe za političkim opstrukcijama.

Pretres tačaka Dnevnog reda svojim izlaganjem započeo je Raško Konjević naglasio je da su iz SDP-a aspolutno spremni da podrže bilo koji Predlog Zakona, bez obzira na to što je njihov čekao da dođe na Dnevni red tako dugo, jer je, kako ističe, njihov interes smanjenje akciza i opšte dobro građana.

“Smanjimo sada akcize na gorivo, mislim da sada imamo konsenzus za to. Sve druge akcize ostavite po strani, jer nije logično da utičemo mi dodatno na povećanje cijena kroz Zakone koje donosimo. Paket mjera za smanjenje PDV-a Vlade je potrebno da bude pod hitno predložen. Moj apel je da ne uvodimo nove akcize, a da Vlada ponudi novi paket mjera pomoći građanima. Uputite hitan poziv Bulajiću da zakaže sjednicu, to je moj zaključak”, naglasio je Konjević.

Dejan Đurović iz DF naglasio je da je saglasan sa Konjevićem u ekonomskim aspektima, ali nikako u onim političkim, koje je, kako kaže, na kraju svog izlaganja potencirao.

“Na ovo bih dodao da nam hitno trebaju rezerve nafte. Ne podržavamo predlog rješenja akciza na duvan, koje je lukavo provuklo kroz svoje Predloge Zakona MFSS. Potrebno je smanjiti šverc cigareta, 300 tona cigareta je nekontrolisano bilo u prometu u našoj zemlji, čime je naša država oštećena za 22 miliona eura”, rekao je Đurović.

“Milojko, hoću bilanse!”

Branko Radulović (PZP) poručio je da je zabrinut trenutnom situacijom, rekavši da mu se čini da su mjere donijete juče u okviru programa “Evropa sad” kofa vode koja treba da ugasi “gorućih nekoliko plastova sijena”.

“Ja ne znam što treba da uradimo. Akcize na gorivo, to je samo jedna od mjera, to nije mjera koja je dugoročna. Što ćemo sa svim socijalnim strukturama, kako ćemo da smanjimo, a da opstanemo oko potrošnje? Degutantno je pričati o visini naših plata, nas poslanika, jer ja sam pričao da ih treba umanjiti. Ne vjerujem u vlast ni ovu ođe, ni u onu u drugoj zgradi. Solidarna mjera je, zato, u ovoj situaciji, neophodna”, naglasio je on.

“Nijesam htio biti ni u Krivokapićevoj, ni u Abazovićevoj Vladi. Prvog su mene pitali, ali nijesam htio”, dodaje Radulović.

Predrag Sekulić (DPS) istakao je da je potrebno što prije zakazati sjednicu Skupštine kako bi došlo do rješenja postojeće ekonomske krize.

“Najveće žrtve političkog nadgornjavanja su najranjivije socijalne grupe. Sve te akcize će se preliti i platiće ih onaj potrošač koji u suštini bude i njegov korisnik. Ljudi, ako već imamo činjenicu da Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku, onda treba da Vlada radi po svojim zakonskim ovlašćenjima”, rekao je on.

Popović: Vlada treba da iskoristi mehanizme koje ima na raspolaganju

Zdenka Popović iz Demokrata istakla je da su svi saglasni sa činjenicom da je akcize na gorivo potrebno smanjiti što prije.

“Vlada ima pravo da predalže Zakone i ostale propise i akte, pa sam mišljenja da Vlada treba da donese uredbu oograničenja cijena nafte i naftnih derivata. Pumpe će nam se zatvarati zbog rasta cijena, ako nastavimo ovako. Vlada ne može da utiče na prosjek deviznog kursa i na prosječnu cijenu naftnih derivata”, naglasila je ona.

Dodala je da je neophodno zakazati sjednicu Skupštine jer standard građana treba da je i Skupštini i Vladi na prvom mjestu.

“Potpuno je jasno da Vlada može da utiče na fiksnu cijenu naftnih derivata i to treba da uradi”, istakla je Popović.

Mrdović: Građanima se u ovoj zemlji uvijek duboko zavlačila ruka u džepove

Ines Mrdović kao predstavnica NVO sektora istakla je da je građanima došla “voda do poda”.

“Nezaposlenih je preko 50 hiljada, a mi govorimo o petini građanstva ove zemlje koja je na margini i ti građani ne mogu da čekaju da li će političari da se usaglase već jednom ili ne. Ne vjerujem u krokodilske suze nijednog ministra kada su u pitanju građani, moram biti iskrena i to priznati. Uvijek se građanima u ovoj zemlji duboko zavlačila ruka u džep. Zato, počnite prvo od sebe. Ukinite raznorazne naknade za nešto što su redovni poslovi u državnoj i javnoj upravi”, naglasila je.

Osvrnula se na niske penzije i na socijalno ugrožene građanhe koji, kako ocjenjuje, ne mogu da prežive mjesec “sa ogromnih 150 eura”.

Spajić se osvrnuo na izlaganje Mrdović, rekavši da treba razmisliti o dodatnim jednokratnim pomoćima. Govoreći o troškovima, on ističe da je njegovo Ministarstvo umanjilo “bespotrebne” troškove 200 miliona.

“Podržavam Vaš stav u potpunosti, način na koji se ljudi plaćaju i sve primjedbe koje ste dali sasvim su opravdane. Mi svoj dio posla savjesno radimo”, odgovorio je Spajić.

Mugoša: Zašto smo čekali godinu dana, đe smo bili do sada?

Boris Mugoša (SD) u svom obraćanju istakao je da je stanje na pumpama zabrinjavajuće, jer su cijene naftnih derivata drastično porasle.

“Oće li meni neko reći zašto čekamo? Je li nam cilj da se napuni budžet preko leđa građana? Preko 15/16 odsto je rasla cijena goriva. Što je vama koji ste nas kritikovali, kao bivšu vlast, smetalo da smanjite akcize?”, upitao je on.

“Niko ne kritikuje porast plata, ali kupovna moć građana je sada lošija nego što je bila jer smo doživjeli da žmurimo godinu i po na cijene koje divljaju. Oćemo li zbog toga što nam se ne sviđa (parlamentarna) većina da zaključamo Skupštinu Crne Gore? Zašto mi primamo plate ako ne radimo na rješavanju problema građana?”, naglasio je Mugoša dodajući da je veoma važna sjednica Skupštine.

“Cijena goriva, ali i Zakoni o ograničenju drugih cijena roba je nešto što pod hitno moramo da riješimo. E zato je važna sjednica Skupštine!”, zaključio je on.

Vladimir Joković je, u svom osvrtu, konstatovao da je potrebno promijeniti zakon o PDV-u, a da ograničiti cijene roba u Crnoj Gori nije moguće, s obzirom na to da je naša država uvozno zavisna.

Radulović: Ugasite Monstat, nemaju nikakvu svrhu

Branko Radulović je, javivši se za riječ, konstatovao da je potrebno “ugasiti” Monstat, s obzirom na to da, kako ocjenjuje, ne vidi njegovu svrhu.

Miloš Konatar (GP URA) naglasio je da je potrebno zauzeti principijelan stav kada su u pitanju akcize na duvan i na gorivo.

“Ja mislim da moramo biti fiskalno odgovorni te da moramo smanjiti akcize na gorivo, ali ne bi trebalo ni da odstupamo od akcizne politike iz decembra 2021. kada su u pitanju akcize na duvanske proizvode. Cigarete nisu osnovna životna namirnica, pa sam stava da amandmanski u Predlog Zakona o izmjenama i dopunama o akcizama treba da unesemo određene izmjene kako bismo ovim potezom uticali i na zdravlje građana Crne Gore. Sve poreska opterećenja ne možemo smanjivati i to treba da je svima jasno. U svakom slučaju najvažnije je da se odredimo prema tome da se što prije održi sjednica Skupštine”, rekao je Konatar.

Ivanović: Ekonomija doživljava moždani udar a vi predlažete operaciju slijepog crijeva

Poslanik DPS-a Petar Ivanović kazao je da “naša ekonomija doživljava moždani udar a vi predlažete operaciju slijepog crijeva”.

Vlada nema preciznu akciznu politiku, nudite parcijalna rješenja, dodao je Ivanović.

Spajić Ivanoviću: Boli vas uspjeh Crne Gore

Ministar Spajić je kazao da razumije Ivanovića “da ih boli uspjeh Crne Gore jer oni za 30 godina nijesu mogli da sprovedu ovo što smo mi za 15 mjeseci”.

Draginja Vuksanović Stanković iz SDP-a rekla je da će podržati Predlog zakona o akcizama, ali će amandmanski djelovati.

Zdenka Popović je istakla da su mediji prenijeli da je ona tražila da se zakaže sjednica Skupštine povodom ovog predloga zakona.

“To nije tačno. Ja sam rekla da Skupština mora razmatrati Zakon o akcizama i ako se to ne desi da Vlada predloži alternativno rješenje, da se donese uredba kojom bi se ograničile cijene nafte i naftnih derivata”, kazala je ona.

Predstavnici DF-a i Demokrata izašli su sa sjednice jer se protive usvajanju zaključka kojim bi se tražila sjednica Skupštine na kojoj bi se zakon usvojio.

Zaključak je podržalo sedam članova Odbora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve