Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Šehović: Zbog Otvorenog Balkana, Temeljnog ugovora i popisa Vlada zaboravila na građane

Predlagač Predloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o PDV-u, lider Socijaldemokrata Damir Šehović, kazao je da nakon dva mjeseca formiranja Vlade, ona nije formirana da bi se bavila egzistencijalnim pitanjima

Na 31. sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet u toku je rasprava o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o Porezu na dodatnu vrijednost kao i o Predlogu zakona o dopuni zakona o akcizama.

Predlagač Predloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o PDV-u, lider Socijaldemokrata Damir Šehović, kazao je da nakon dva mjeseca formiranja Vlade, ona nije formirana da bi se bavila egzistencijalnim pitanjima.

”Budući da je zbog programskih prioriteta koji su im nametnuti sa strane, Otvorenog Balkana, Temeljnog ugovora i popisa, ta Vlada je zaboravila na građane čiji standard je svakog dana sve lošiji. Zbog toga smo i predložili ova dva predloga Zakona kojim bi se oborila stopa PDV-a na hljeb i domaći proizvođači oslobodili akciza na plastiku”, kazao je Šehović.

Kako je dodao želi da skrene pažnju na podatak koje sve treba da nas zabrine.

”Crna Gora je u prvom kvartalu ove godine zabilježila gotovo dvocifrenu stopu inflacije. U aprilu je ta inflacija iznosila 11 odsto. To je najveća stopa inflacije koja je zabilježena u regionu. Znam da će naši građani da kažu da je njihov utisak da je inflacija mnogo veća od ove koju sam saopštio. I u pravu su, jer za socijalno ugroženije slojeve stanovništa inflacija je značajno veća jer najveći procenat njihovog dohotka odlazi na hranu i energente koji su najviše i poskupljeli”, naveo je predsjednik SD-a.

Kako govori Šehović, zvanični podaci su takvi koji govore da je godišnja inflacija kada je riječ o gorivu iznosi 43 odsto. Inflacija na žitarice i hljeb, dodaje, iznosi nevjerovatnih 36 odsto, povrća i mliječnih proizvoda 20 odsto.

”Ovim temama nisam primijetio da se iko iz Vlade ozbiljno bavi. Gurnute su u drugi plan i ne mogu da dođu do izražaja onih kojim smo zapljusnuti a koje ne utiču na njihov standard”, kazao je Šehović.

Kako je dodao, treba se prekinuti praksa da se zarađuje na hljebu koji je značajno poskupljao.

”To obaranje cijena ne treba da ide preko leđa pekarske industrije koja je pogođena visokom cijenom hljeba i brašna”, kazao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve