Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Odbor raspravlja hoće li biti parlamentarne istrage o zaduživanju od 750 miliona eura

Parlament za tri mjeseca nije mogao da dobije informacije na koji način se troši 750 miliona eura, ni na koji način funkcioniše privremeno zaduživanje, kazao je Konjević i dodao da se svakodnevno rađaju nove sumnje

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet razmatra Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage u vezi sa zaduženjem Crne Gore od 750 miliona eura.

Odbor razmatra Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činejnica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa u vezi sa zaduženjem Crne Gore po osnovu emitovanja obveznica u iznosu od 750 miliona eura, prenosi portal Rtcg.

Predlog o otvaranju parlamentarne istrage podnijela su 34 poslanika.

Jedan od potpisnika predloga Raško Konjević (SDP) kazao je da je nova Vlada skriveno od parlamenta, skriveno od opozicije i od parlamentarne većine pripremala zaduživanje od 750 miliona eura.

“Parlament za tri mjeseca nije mogao da dobije informacije na koji način se troši 750 miliona eura, ni na koji način funkcioniše privremeno zaduživanje”, kazao je Konjević i dodao da se svakodnevno rađaju nove sumnje.

Tražio je i da se provjeri kupovina aviona za kompaniju “ToMontenegro” od 21 milion eura.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja emitovalo je 9. decembra na međunarodnom tržištu državne obveznice od 750 miliona eura.

Novac je namijenjen vraćanju starih kredita, koji su nepovoljni, refinansiranju onih koji dolaze na naplatu i investiranju u budućnost Crne Gore.

Kamata je iznosila 2,875 odsto, a potražnja je bila skoro tri milijarde eura.

Ministar fiinansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, tada je kazao da je novo zaduženje planirano rebalansom budžeta iz juna i dodao da je sve po pitanju toga urađeno u skladu sa zakonom.

Iz pojedinih političkih partija ubrzo su uslijedile kritike da je prilikom emisije državnih obveznica prekršeno više zakona, kao i da javnost i Skupština nijesu konsultovani, niti informisani o tom aranžmanu.

Oni su saopštili da zaduživanje države u vidu emisije državnih obveznica predstavlja ishitrenu i netransparentnu ekonomsku odluku, sa krajnje neizvjesnim posljedicama.

Vlada je sredinom decembra Pokretu za promjene (PzP) dostavila materijal vezan za informacije o rezultatima emisije obveznica, sa predlogom zaključaka na razmatranje i usvajanje.

Radi se o ogromnom materijalu koji podrazumijeva zaključke Vlade, Prospekt odnosno dokument o zemlji i ugovore o fiskalnom agentu i o upisu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve