Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Očuvanje energetske nezavisnosti mjera istinskog patriotizma

Bečić je, kako je saopšteno, iskazao zahvalnost na dosadašnjem pozitivnom pristupu i podršci UNDP-a, konstatujući značaj saradnje u ostvarivanju zajedničkih ciljeva kojem je svjedočio kroz realizaciju brojnih zajedničkih projekata i kao predsjednik crnogorskog Parlamenta

Očuvanje energetske nezavisnosti je mjera istinskog patriotizma, konstatovano je tokom današnjeg susreta potpredsjednika Vlade Alekse Bečića sa stalnom predstavnicom UNDP-a, Ekaterinom Paniklovom.

Bečić je, kako je saopšteno, iskazao zahvalnost na dosadašnjem pozitivnom pristupu i podršci UNDP-a, konstatujući značaj saradnje u ostvarivanju zajedničkih ciljeva kojem je svjedočio kroz realizaciju brojnih zajedničkih projekata i kao predsjednik crnogorskog Parlamenta.

U saopštenju se kaže da Paniklova je čestitala Bečiću na imenovanju, izražavajući uvjerenje da će “njegovo bogato iskustvo u vođenju crnogorskog Parlamenta i političke partije poslužiti kao čvrst temelj za suočavanje sa novim izazovima”.

Navodi se da Nacionalna strategija održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine bila je fokus razgovora, a Paniklova je, u tom kontekstu, poseban akcenat stavila na pitanje zaštite životne sredine, zelenu agendu, pravednu tranziciju i klimatske promjene.

„Klimatske promjene predstavljaju prijetnju za bezbjednost ljudi, ljudska prava i javne finansije i pristup rješavanju ovih pitanja zahtijeva koordinisane napore i doprinos ključnih resora u Vladi“, poručila je Paniklova.

Nadovezavši se na njene riječi, Bečić je istakao važnost podizanja svijesti o značaju održivog razvoja i zaštite životne sredine, jer upravo od odnosa društva prema ovim pitanjima zavisi budućnost čovječanstva.

Dodaje se da je ukazao je na značaj energetske nezavisnosti Crne Gore, posebno u svjetlu velikih energetskih izazova kojima su mnoge zemlje bile izložene u prethodnom periodu nakon ruske agresije u Ukrajini.

„Svjesni smo značaja očuvanja energetske nezavisnosti Crne Gore, valorizacije energetskog potencijala i razvijanja obnovljivih izvora energije, čemu svjedoči i veliki investicioni bum u energetskom sektoru nakon toliko godina i decenija stagancije, a odlučnost u rješavanju pitanja održivog razvoja kako bismo ostvarili napredak ka EU neće izostati. To nije samo pitanje bilo kog procesa već pitanje naše budućnosti, jer istinski patriotizam jeste mjera našeg odnosa prema našim rijekama, šumama, obalama, moru, pitkoj vodi, valorizaciji solarnih, vjetro i hidro potencijala, jer su to pitanja od kojih zavisi budućnost čovječantsva i pitanja gdje nam je potreban timski rad, zajedništvo i snažno partnerstvo sa građanima“, zaključio je potpredsjednik Bečić.

Paniklova je istakla da programski okvir saradnje između UNDP-a i Crne Gore za period 2023-2027. predstavlja “čvrst temelj za nastavak uspješne saradnje”.

„Naš zajednički fokus će u narednom periodu biti na digitalizaciji i reformi javne uprave, jačanju otpornosti društva, socijalnoj koheziji, socijalnoj zaštiti, inkluzivnom zelenom rastu i napretku u dostizanju rodne ravnopravnosti. Dosadašnji rezultati i brojni uspješni projekti sprovedeni tokom gotovo dvije decenije dugog partnerstva su razlog za zadovoljstvo, ali i obaveza da nastavimo ka zajedničkom cilju – ispunjavanju Agende 2030 i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji”, poručila je Paniklova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve