Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Obuke i zapošljavanje: Projekat za smanjenje diskriminacije lica sa invaliditetom u oblasti zapošljavanja

Nakon završetka obuka, u planu je zaposlenje šest osoba sa invaliditetom na odgovarajućim radnim mjestima, pri čemu će unaprijeđene kompetencije biti ključne za njihov uspješan profesionalni put

U cilju smanjenja diskriminacije u zapošljavanju osoba sa invaliditetom na području Glavnog grada Podgorice i Opštine Zeta, Savez udruženja paraplegičara Crne Gore sprovodi projekat pod nazivom “Radnom praksom lica sa invaliditetom do smanjenja diskriminacije u oblasti zapošljavanja.” Projekat je podržan finansijski od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

“Cilj projekta je stvaranje inkluzivnog okruženja i podizanje svijesti o važnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Fokusirajući se na područja Glavnog grada Podgorice i Opštine Zeta, projekat pruža obuke za deset odabranih osoba sa invaliditetom, pripremajući ih za rad kod poslodavca u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom”, saopšteno je iz Saveza

U partnerstvu sa Udruženjem paraplegičara Podgorica, projekat je počeo u oktobru mjesecu i trajaće deset mjeseci.

Od novembra mjeseca 2023. godine do kraja januara 2024. godine, sprovode obuke za sledeća zanimanja: poslovni sekretar, administrator društvenih mreža, administrator baze podataka, administrativni asistent, projekt menadžer/ka.

Nakon završetka obuka, u planu je zaposlenje šest osoba sa invaliditetom na odgovarajućim radnim mjestima, pri čemu će unaprijeđene kompetencije biti ključne za njihov uspješan profesionalni put.

“Ovaj projekat ima značajnu ulogu u stvaranju inkluzivnog društva i podizanju svijesti o važnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Partnerstvo sa Savezom udruženjem paraplegičara Crne Gore dodatno jača našu sposobnost da ostvarimo ovu misiju”, kazao je generalni sekretar Udruženja paraplegičara Podgorica Dejan Bašanović.

Milijana Ćirković, Foto: PR Centar

“Izražavam veliko zadovoljstvo što smo dobili mogućnost da realizujemo tj. sprovodimo ovaj značajni  projekat. Naša misija je stvaranje jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom, posebno u oblasti zapošljavanja. Ovaj projekat predstavlja korak ka ostvarivanju te misije, pružajući obuke i otvarajući nova radna mjesta. Vjerujemo da će doprinijeti smanjenju diskriminacije i jačanju samopouzdanja naših članova”, kazala je predsjednica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, Milijana Ćirković.

Učesnik obuke, Duško Lazović, iznio je svoje iskustvo.

“Zadovoljan sam što sam dio ove obuke koja mi pruža priliku da unaprijedim svoje vještine. Očekujem da će mi stečena znanja pomoći u daljem zaposlenju, te se radujem budućim izazovima na profesionalnom planu. Projekti poput ovog su važni koraci ka samostalnom životu, gdje se svaka osoba, bez obzira na invaliditet, može razvijati i doprinositi zajednici”, naveo je on.

Savez udruženja paraplegičara Crne Gore nastoji postati primjer pozitivne prakse u zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

“Ovaj projekat ne samo da otvara nova radna mjesta već i doprinosi povećanju stručnih i radnih kvalifikacija osoba sa invaliditetom. Efikasno uključivanje u radne i društvene procese postiže se sprovođenjem osposobljavanja za rad kod poslodavca, što predstavlja mjeru aktivne politike zapošljavanja. Ovaj projekat nije samo korak ka inkluzivnijem društvu, već i prilika da zajedno radimo na stvaranju radnog okruženja gdje se cijeni raznolikost i gdje svaka osoba, bez  obzira na invaliditet, ima priliku ostvariti svoj puni potencijal”, poručuju iz Saveza.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve