Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

NVU TG-AG ”KAMEN” RAZOTKRIO NEZAKONITO POSTUPANJE DIREKTORICE UIP: Vujošević ignoriše rješenja i krije ”otimačinu državne imovine”

''Za Vas bi, po našem mišljenju, bilo ljekovito da se u daljem radu bavite privatnim biznisom, prosto jer ste u prethodnom periodu Vašeg rukovođenja Upravom za inspekcijske poslove istu privatizovali makar po kazivanju Sindikata iste'', navodi se u otvorenom pismu

NVU „KONCESIONARI TEHNIČKO GRAĐEVINSKOG KAMENA I ARHITEKTONSKOG GRAĐEVINSKOG KAMENA CRNE GORE” koje broji 15 (petnaest) DOO iz čitave države obratilo se otvorenim pismom direktorici Uprave za inspekcijske poslove Ani Vujošević iznoseći niz dokaza o njenom, kako kažu, nezakonitom postupanju u radu, posebno u dijelu koji se odnosi na kamenolome i nelegalnu eksploataciju, kao i neizvršavanje rješenja, u dosluhu sa Opštinom Herceg Novi, o zabrani eksploatacije i ignorisanju mišljeja Agencije za zaštitu životne sredine.

Portal Aktuelno integralno prenosi otvoreno pismo.

OTVORENO PISMO

Ani Vujošević, direktorici Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore Podgorica

Poštovana Ana,

Posljednjih dana i nedjelja mi članovi NVU „KONCESIONARI TEHNIČKO GRAĐEVINSKOG KAMENA I ARHITEKTONSKOG GRAĐEVINSKOG KAMENA CRNE GORE” koje broji 15 (petnaest) DOO iz čitave države smo svjedoci Vaših istupa, ili nastupa u više medija i portala. U pri mah nas to nije mnogo interesovalo, i nije oduševilo, ali smo na kraju sabrali i oduzeli sve utiske i odlučili da Vama i Vašim istomišljenicima iz Uprave za Inspekcijske poslove, kao i Vašoj ideji, o tome da se u vezi reformi Uprave za inspekcijske poslove ne dira ništa, već da se zadrži sadašnje stanje, damo našu bezrezervnu podršku iz razloga koje ćemo u daljem tekstu kao prilog istini navesti, a koji su razlozi šire javnosti radi, dokumentovani i u našem su posjedu!

Naime,

Treba da sve ostane isto, zbog toga što nijeste izvršili rješenje UIP br. UPI-0303-736/23-21676/4 OD 18.07.2023 godine, sa kojim rješenjem je ekološki inspektor Vesna Vučinić, ZABRANILA, pravnom licu „IMPLEMENIJA” DOO Herceg Novi, PIB 03121593, iz Meljina, SO Herceg Novi, izvođenje radova na sanaciji i rekultivaciji terena u zoni kamenoloma „PODI” u Herceg Novom, dok ne pribavi saglasnost nadležnog organa na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu ili odluku da nije potrebna izrada elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Rok za postupanje je jedan sat od prijema rješenja!

Tvrde da je Vujošević privatizovala UIP

Navedeno rješenje nije ni uručeno  DOO „IMPLEMENUA” iz Herceg Novog, jer ste ga kako ste nam saopštili kod Vas u Upravi, „stornirali” kao da je to račun iz kafića, ili samoposluge, a ne zvaničan dokumenat propisno zaveden i ovjeren službenim pečatom! Po Vašem nakaradnom viđenju, dobili ste dokument iz Opštine Herceg Novi, tačnije MIŠLJENJE, a ne Odluku kako zakon nalaže, od Sekretara Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju, Vladislava Velaša, da nije potrebno vršiti izradu elaborata o procjeni uticaja na zivotnu sedinu. Postavlja se neizbježno pitanje, kakve veze ima Sekretarijat za prostorno planiranje sa ekologijom!? Odgovor je, nikakve veze! Zašto pitanje o potrebi elaborata nijeste postavili Vi, Sekretarijatu za ekologiju u Opštini Herceg Novi, već Vam je taj bezvrijedni dokument o MIŠLJENJU nenadležnog Sekretarijata poslužio kao alibi za neizvršenje Vaše poslovne i zakonske obaveze, uz napomenu da nijeste procesuirali i dvije prekršajne prijave protiv iste DOO i odgovornog lica zbog propusta u radu koji su detaljno opisani u navedenom rješenju. Smiješno ili žalosno djeluje analiza sekretara za prostorno planiranje i izgradnju u Opštini Herceg Novi, koji sebi daje za pravo da kritikuje uredbu o projektima za koje se vrši procjena uticaja na životnu sredinu, koja po njemu nije prepoznala mobilna postrojenja! U listi Il navedene Uredbe, („SI. list Republike Crne Gore”, br. 020/07, od 04.04.2007, „Službeni list Crne Gore”, br. 047/13 od 08.10.2013 god., 053/14 od 19.12.2014, 037/18 od 07.06.2018 god.) pod tačkom 2. Oznaka (a) Kamenolomi i površinski kopovi čija je eksploataciona površina manja od 25 hektara, što je ovdje slučaj, i za to se traži Procjena uticaja na životnu sredinu, i to piše u rješenju o zatvaranju kamenoloma!

Treba da ostane isto, jer ste na upit NVO „UZIP” dana 06.09.2023. godine pod brojem 21/2023, da nam dostavite gore navedeno rješenje o zabrani rada DOO „IMPLEMENIJI” odgovorili dana 19.09.2023. godine pod brojem UPI ZH 0701-037/23-102/7, da pomenuto rješenje NE POSJEDUJETE!!! Mi smo isto već imali i dobili ga od savjesnih službenika Vaše uprave, zavedeno i pečatirano!!!

Treba da ostane isto, što nijeste postupili po zahtjevu Agencije za zaštitu životne sredine, da Vaše inspekcije utvrde koliko je sa pomenute lokacije iskopano mineralne sirovine – kamena od 2015. do danas!? Drugim riječima štitite otimačinu na štetu Države Crne Gore i njenih građana koji VAS plaćaju da radite svoj posao!

Treba da ostanete i zbog toga, jer ste na naš upit za slobodnim pristupom informacijama od 09.01.2024. godine, da dostavite dokument poslovne oznake UP IN 0403 od 25.05.2022. godine, isti odbili sa nesuvislim obrazloženjem, o nekakvoj dopuni upita, i da je navedena oznaka samo broj organizacione jedinice… iako je jasno da taj dokument pored oznake ima odgovarajući broj, i da je očita namjera da se sadržaj istog prikrije jer pisac istog rizikuje sa istim krivičnu odgovornost, zato je oznaka IN, znači za internu upotrebu! No to nije jedina Vaša obmana, jer ste lažno napisali da ste nam postali poruku o dopuni našeg upita na e mail NVU TG-AG KAMEN, jer ista nije stigla!

Dakle za kraj da Vam kažemo da ste svojim neradom odavno zavrijedili da nikada ne pređete prag te državne institucije i da malo vrednujete mnoge stari koje krase prave osobe, ne biste trebali da dolazite na nazovi posao! Za Vas bi bilo po našem mišljenju ljekovito da se u daljem radu bavite privatnim biznisom, prosto jer ste u prethodnom periodu Vašeg rukovođenja Upravom za inspekcijske poslove istu privatizovali makar po kazivanju Sindikata iste!

Dakle, prije nego odete, umjesto otpremnine, predlažemo da sa sobom povedete Vašeg čuvenog rudarskog velikana, eksperta Draška Markovića, specijalizovanog za sanacije opasnih kosina i obučavanje nezakonitih vlasnika kamenoloma kako da izigravaju propise države Crne Gore, a to ih košta, o čemu ćemo uz dokaze uskoro obavijestiti crnogorsku javnost!

Odavno izgovoreno „Putuj igumane i ne misli na manastir:” odnosi se i na Vas!” – navodi se u pismu koje potpisuje dip. prav Ranko Martinović,   pravni zastupnik TG-AG KAMEN.

Ana Vujošević i Dritan Abazović

AFERA SINDIKAT

Ovo nije prvi put da se Vujoševićeva pominje u kontekstu nelegalnih aktivnosti. Mediji su pisali da u Upravi za inspekcijske poslove vlada potpuni haos, koji podsjeća na rijaliti programe, a koji očito generiše aktuelna, uskoro i bivša direktorica Ana Vujošević, kadar pokreta URA i smijenjenog premijera Dritana Abazovića.

Mediji su pisali da aktuelna direktorica preko svojih pulena i to inspektora za rad Srđana Simovića, inspektora za sport Dalibora Đerića, inspektorice za geodeziju Jelice Bulatović i jos nekoliko službenika aktuelne uprave, pokušala je da formira paralelni sindikat.

Kako su pisali mediji, Sindikat po diktatu Ane Vujošević i njene najbliže saradnice Ljiljane Jovović, načelnice pravne službe, a sve u cilju grčevite borbe za očuvanje lične pozicije direktorice kao i pozicija inspektora. Pozivamo javno direktoricu da saopšti kome je i kolike iznose varijabile isplatila za 2023. godinu i uporedi u odnosu sa drugim inspektorima, kao i koji su kriterijumi za isplatu ovih isplata. Takođe pozivamo Specijalno državno tužilaštvo da ispita dijeljenje varijabila u ovoj upravi, ali i slučaj o kojem je informisana crnogorska javnost da je direktorica Ana Vujošević naređivala praćenje i tajno snimanje svoje pomoćnice i drugih službenika, što je policija utvrdila, a što predstvalja krivično djelo.

Inicijalni sastanak za osnivanje novog sindikata doživio je fijasko, prema pisanju medija, a najavljene su i krivične prijave i to od strane nekih inspektora čija su se imena našla na spisku inicijative za održavanjem takvog sastanka, a koji to nijesu potpisali.

Vujošević diže “pobunu” jer se ukida Uprava, a inspektori prelaze u nadležnost ministarstva.

Prema pouzdanom izvoru iz Vlade, pokušaje Vujoševićke, ali i njenih pulena doživljavaju kao dječije igrice, jer ni Vujošević niti inspektori neće, niti mogu, kreirati politiku Vlade Crne Gore.

AFERA PRAĆENJE

Mediji su nedavno pisali da je bivši premijer Dritan Abazović, sa svojim ljudima u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije, na sve načine pokušao da prikrije skandal bliske saradnice Ane Vujošević, koja je – kako je policiji saopštio vozač u ovoj upravi Vasilije Vujošević, nakon što je 31. avgusta prošle godine priveden zbog nezakonitog snimanja – njemu naložila da prati i fotografiše s kim se sastaje jedna visokopozicionirana službenica u ovoj ustanovi.

Vujošević je, kako se ispostavilo, na tajnom zadatku bio mjesecima i brižljivo pratio i snimao svaki korak funkcionerke UIP-a, koja je, prema saznanjima Pobjede, takođe bliska Abazovićevoj Uri. Inspektori su u njegovom telefonu pronašli desetine fotografija i snimaka sa njenih sastanaka van zgrade UIP-a, u raznim kafeima i restoranima.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
15.03.2024-14:13 14:13

Kako je ovaj neviđeni penal mogao da dobije poziciju da vodi inspekcijske službe? Ona je zastiđe u svakom pogledu, veoma opasno za ljude koji joj se zamjere. Ne bira sredstva da ih neutrališe.