Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

NTO: Više turista i prihoda nego lani

Kada je riječ o strukturi turista ključna novina koja je obilježila ovu turističku sezonu je veliki porast broja gostiju iz Njemačke, zemalja Skandinavije i Beneluksa, dominantno u periodu predsezone.

Predstavnica Nacionalne turističke organizacije Aleksandra Maksimović kazala je da tokom ove turističke sezone bilježe kontinuirani rast finansijskih i fizičkih pokazatelja.

Aleksandra Maksimović

“Ukupni prihodi od boravišne takse koji pripadaju budžetu Crne Gore i lokalnim turistickim organizacijama, naplaćeni od početka godine zakljucno sa 14. avgustom iznose preko 5,6 miliona eura što je za gotovo 900. 000 eura više u odnosu na isti period prethodne godine”, kazala je ona.

Prema poslednjim podacima lokalnih turističkih organizacija, koje svakog petka vrše presjek brojnog stanja turista, kako navodi Maksimovićeva, procjenjuje se da trenutno u Crnoj Gori boravi oko 200.000 gostiju, što je u odnosu na uporedni podatak prethodne godine  broj veći za preko 25.000.

“I ostali relevantni parametri ukazuju na porast turističkog prometa, prije svega podaci Aerodroma Crne Gore koji su opslužili za oko 120 000 putnika više, kao i podaci Nacionalnih Parkova Crne Gore koji bilježe za oko 30% veći broj posjetilaca nego lani”, kazala je ona.

Ona je kazala da kada je riječ o strukturi turista ključna novina koja je obilježila ovu turističku sezonu je veliki porast broja gostiju iz Njemačke, zemalja Skandinavije i Beneluksa, dominantno u periodu predsezone.

“To je važno sa aspekta produženja turističke sezone, kao i nastavak pozitivnih trendova i dvocifrenih stopa rasta sa ostalih, za nas značajnih, emitivnih tržišta Rusije, Francuske, Velike Britanije, Poljske ali i Kine”, rekla je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve