Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Nove prilike za razvoj crnogorske ekonomije u saradnji sa Rumunijom

Kako je saopšteno iz PKCG, Golubović je sa Ardeleanuom razgovarao o novim mogućnostima za ekonomsku saradnju dvije zemlje

Postoje oblasti u kojima se već sjutra mogu ojačati veze crnogorskih i rumunskih privrednika i otpočeti prvi poslovi, a naročito u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, energetici, IT sektoru i turizmu, ocijenjeno je na današnjem sastanku predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića sa ambasadorom Rumunije Viorelom Ardeleanuom.

Kako je saopšteno iz PKCG, Golubović je sa Ardeleanuom razgovarao o novim mogućnostima za ekonomsku saradnju dvije zemlje.

“Crna Gora želi da sarađuje sa Rumunijom, ali i da se ugleda na najbolje i najuspješnije ekonomije Evropske unije, a jedna od njih je i rumunska”, rekao je Golubović.

On je ambasadoru predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore, koji su, kazao je, do krize izazvane pandemijom COVID-19 bili među najreferentnijim u Evropi.

Ambasador Rumunije je rekao da je vrlo zainteresovan da prodube saradnju i povećaju obim trgovinske razmjene sa Crnom Gorom.

“Nadam se i da ćemo kao partnerska zemlja doprinijeti da ubrzate vaš put prema Evropskoj uniji”, kazao je Ardeleanu.

Prema njegovim riječima, ulazak Crne Gore u EU će biti presudan za razvoj ekonomije, što potvrđuje i primjer Rumunije, pošto je ta država, zahvaljujući prilikama koje proizilaze iz članstva, udvostručila svoj BDP.

“Iako prisutna, spoljnotrgovinska razmjena sa Rumunijom, posebno naš izvoz, na desetine puta je manja od onoga što je naš cilj, a investicije iz Rumunije u Crnoj Gori su od 2006. godine iznosile svega pet miliona eura. Moramo učiniti napor da mijenjamo stvari na bolje”, istakao je Golubović.

Dogovoreno je da se kroz potpisivanje novog sporazuma konkretizuje saradnja privrednih komora Crne Gore i Rumunije, te razmotri mogućnost zajedničke organizacije poslovnog foruma, tokom kojeg bi se predstavili investicioni potencijali i mogućnosti partnerstva na konkretnim biznis projektima.

“Forumi bi mogli da budu i sektorski, pa bi jedan od prvih povezao privrednike iz sektora informacionih tehnologija, a odmah zatim pokrenuli bi mogućnost dolaska rumunskih turista u Crnu Goru”, navode u PKCG.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Privredne komore Pavle D. Radovanović, savjetnik predsjednika Dragoljub Bulatović i konzul u rumunskoj ambasadi Radu Gorincioi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve