Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Nova znanja za unapređenja u oblasti procjene imovine

Konferencija, koju je organizovao Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG), okupila je eminentne stručnjake iz oblasti procjene imovine, državnih organa, bankarskog sektora, agencija za promet nekretnina, sudske vještake i ostale eksperte povezane sa ovom temom iz naše države, regiona i iz Evrope

Sve veća tržišna neizvjesnost, strožija regulativa koju nameće finansijski sektor, potreba za izgradnjom  obnovljivih izvora energije i ubrzani razvoj vještačke inteligencije postavljaju pred procjenitelje imovine nove zahtjeve i stvaraju prilike za važne iskorake u profesiji, ocijenjeno je na prvoj međunarodnoj konferenciji “Procjena vrijednosti imovine: aktuelni trendovi, iskustva i izazovi“ – ProVal 2023.

Konferencija, koju je organizovao Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG), okupila je eminentne stručnjake iz oblasti procjene imovine, državnih organa, bankarskog sektora, agencija za promet nekretnina, sudske vještake i ostale eksperte povezane sa ovom temom iz naše države, regiona i iz Evrope.

Važna saznanja učesnici konferencije su dobili od predsjednika Panevropske grupe udruženja procjenjivača (TEGoVA) Krištova Grešika koji je govorio o procjeni vrijednosti za potrebe bankarskog kreditiranja u skladu sa preporukama Komiteta Bazel III i ukazao na sve strožije zahtjeve i standarde Evropske centralne banke.

O izazovima u vrednovanju preduzeća u vremenima poremećaja na tržištu, njegovim implikacijama  i zahtjevima za njihovu reviziju gorovorio je Daniel Manațe, MAAEI, MRICS, REV iz Rumunije.

O tome kako Green deal postavlja ambiciozne ciljeve za ekološku održivost i promoviše investicije u ekološke projekte, kao što su solarni parkovi i kako se potreba za smanjenjem emisije CO2 odražava na tržišnu vrijednost nekretnina govorili su prof. mr Georgije Georgiev iz Bugarske i  dr Rolando Biere Arenas iz Španije.

Prof. dr Dragoljub Janković i mr Matija Mašković iz Crne Gore su sa učesnicima podijelili znanja o još jednoj oblasti koja postaje neizostavni dio svakodnevice, a to je vještačka inteligencija čija primjena u procjeni imovine i formiranju pouzdane baze podataka može da doprinese efikasnijoj i kvalitetnijoj izradi procjena, što će u krajnjem doprinijeti većoj spremnosti za bolje predikcije i spremnije reagovanje na promjene na tržištu.

Informacije o stepenu usklađenosti regulative koja se tiče procjenjivačke profesije, transparentnosti podataka o realizovanim cijenama i rentama, kao i zahtjevima za obrazovanjem procjenjivača  u  regionu učesnici su imali prilika da čuju u okviru panel diskusije.

Prva međunarodna konferencija ProVal 2023 predstavlja važan korak prema unapređenju prakse procjene vrijednosti imovine u Crnoj Gori. Ona je takođe naglasila i važnost saradnje i razmjene znanja između stručnjaka iz različitih djelova svijeta kako bi se bolje razumjeli izazovi i prilike koje se pojavljuju u ovoj dinamičnoj oblasti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve