Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Nova strategija upravljanja javnim finansijama za nastavak reformi

Predstoje značajni izazovi i dodatni napori za dalji napredak u sprovođenju reformi, konstatovano je na sastanku održanom u okviru redovnog dijaloga predstavnika Crne Gore i Evropske unije na temu reforme upravljanja javnim finansijama

Evidentni su ostvareni rezultati i pozitivni trendovi reforme u oblasti javnih finansija, uprkos okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona. Predstoje značajni izazovi i dodatni napori za dalji napredak u sprovođenju reformi, konstatovano je na sastanku održanom u okviru redovnog dijaloga predstavnika Crne Gore i Evropske unije na temu reforme upravljanja javnim finansijama.

Istaknuta je važnost podrške koju EU pruža Crnoj Goru u ovom procesu kroz implementaciju reformskih procesa, kao i na polju ostvarenja obaveza kroz proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Dijalog, koji je održan 19. oktobra, okupio je predstavnike svih relevantnih institucija Crne Gore u oblasti javnih finansija, Evropske komsije (EK), navladinih organizacija i međunarodnih partnerskih institucija.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Bojan Paunović ukazao je na realizovane aktivnosti i ostvarene rezultate na polju reforme upravljanja javnim finansijama. Prezentovane su aktivnosti i planovi za izradu nove Strategije reforme upravljanja javnim finansijama, uz izražavanje spremnosti i posvećenosti institucija Crne Gore u ovom procesu.

“Stabilno upravljanje javnim finansijama (PFM) daje snažnu podršku kontinuitetu refomi i procesu pridruživanja EU. Novi PFM strateški okvir koji Crna Gora planira da usvoji biće od ključne važnosti za našu saradnju u narednim godinama, posebno sa aspekta podrške EU Crnoj Gori kroz instrument finansijske/budžetske podrške”, kazala je Barbara Jesus-Gimeno, zamjenica šefa Kancelarije za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

Jesus – Gimeno je istakla značaj da Crna Gora ostvari napredak u oblasti regulative da bi bile obezbijeđene osnove za planirane reforme, uključujući dodatno unaprijeđen fiskalni okvir. Ona je istakla važnost implementacije politika, poput obezbijeđivanja interoperabilnosti IT sistema, nadogradnje na do sada ostvarenom napretku i stečenoj ekspertizi ostvarenoj uz podršku EU.
Na sastanku je konstatovana i važnost kontinuiranog dijaloga u ovom formatu, koji okuplja sve relevantne aktere u Crnoj Gori uključene u proces reformi upravljanja javnim finansijama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve