Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

”NESUĐENA PRINCEZA OD MONAKA”: Irena Radović nova guvernerka CBCG

Izbor Radović na mjesto guvernerke CBCG sigurno nije najsrećnije rješenje, jer se ova kontroverzna ekonomistkinja, koja se neslavno oprobala i u diplomatiji, isticala po svemu samo ne po stručnosti

Skupština Crne Gore izabrala je danas Irenu Radović za guvernerku Centralne banke (CBCG).

Za izbor Radovićke na današnjoj sjednici Skupštine glasalo je 58 poslanica i poslanika, dok je 13 bilo protiv.

Izbor nove guvernerke CBCG podržali su poslanici Evrope sad, koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Demokrata, Bošnjačke stranke, Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata, Socijalističke narodne partije, Albanskog foruma, Hrvatske građanske inicijative, Albanske alijanse i oni koji pripadaju nezavisnom klubu. Protiv su bili prisutni poslanici DPS.

Predsjednik države Jakov Milatović predložio je sredinom prošlog mjeseca Radović za guvernerku, izražavajući uvjerenje da će njegova kandidatkinja dobiti potrebnu većinu u Skupštini.

Princ Albert od Monaka u posjeti Crnoj Gori: Dobro je proša’ kako je moga’

Kada je u pitanju Pokret Evropa sad (PES), izbor Radović podijelio je ovaj poslanički klub, jer značajan broj poslanika PES je bio protiv predloga da Radović bude na čelu CBCG. Pristalice Milatovića podržale su izbor Radović na čelo najveće monetarne institucije u državi jer se spekuliše da je predsjednik države veoma blizak ovoj kontroverznoj ekonomistkinji.

Sa druge strane premijer Milojko Spajić, odnosno njegova struja u parlamentu, kako smo pisali, protivila se njenom izboru, ali je očigledno došlo do kompromisa.

Izbor Radović na mjesto guvernerke CBCG  sigurno nije najsrećnije rješenje, jer se ova kontroverzna ekonomistkinja, koja se neslavno oprobala i u diplomatiji, isticala po svemu samo ne po stručnosti.

Sumnjiva poznanstva sa kontroverznim biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem koji se nalazi na crnoj listi SAD, i veze sa ”medijskom mafijom”, o čemu je Portal Aktuelno pisao, nijesu najopskurnije okolnosti u biografiji Radovićke.

Rasovski brk Milan Roćen je još 2010. godine prepoznao potencijal mlade Irene Radović nakon ,,usmenog” izlaganja

Prilikom posjete princa Alberta Drugog od Monaka Crnoj Gori u junu 2013. godine, Radović je režirala nezapamćen skandal, kada je prinčeva delegacija morala da reaguje kod crnogorskih organa zbog ”nametljivog i nedoličnog” ponašanja aktuelne guvernerke, a tadašnje ambasadorke u Francuskoj. Zbog toga je dobila nadimak ”nesuđena princeza od Monaka”.

Novoizabrana guvernerka poznata je i po medijski veoma ispraćenom suđenju pred Osnovnim sudom, kada je kao bivša viceguvernerka podnijela tužbu protiv CBCG i tadašnjeg guvernera Radoja Žugića za navodni ”mobing i diskriminaciju”. Ona je tada mjesecima izigravala žrtvu i pravila medijski spektakl na račun njene navodne ugrožensoti, zloupotrebljavajući pri tom činjenicu da je žena.

Radović je dobar dio karijere provela i u diplomatiji, gdje ju je kao svog kadra progurao bivši ministar vanjskih poslova Milan Roćen, o čemu ćemo pisati u posebnom tekstu. Inače, Roćen je važio za čovjeka koji je iz sijenke kadrirao i to ne samo u ministarstvu na čijem je čelu bio.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
boka
15.12.2023-19:22 19:22

koja je sad funkcija princa od monaka

Merlin
16.12.2023-03:05 03:05

Irena je specijalizirala rad u trecoj smeni i to po ucinku..Praksu joj je predavao Jutka

Merlin
16.12.2023-05:56 05:56

J-Evra imala praksu kod Jutke