Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Neozbiljno kada vladajući političari kažu da očekuju ulazak Crne Gore u EU za četiri godine

''Poznato je i da ne manje od 70 odsto građana Crne Gore podržava učlanjenje u EU. Baš kao što su sve parlamentarne stranke deklarativno opredijeljene za članstvo u EU. Međutim, iza nominalne podrške kriju se drugačiji stavovi i uvjerenja''

EU je Crnoj Gori u posljednjih petnaest godina pomogla sa oko 700 miliona eura bespovratnih sredstava. Poznato je i da ne manje od 70 odsto građana Crne Gore podržava učlanjenje u EU. Baš kao što su sve parlamentarne stranke deklarativno opredijeljene za članstvo u EU. Međutim, iza nominalne podrške kriju se drugačiji stavovi i uvjerenja, navodi Građanska inicijativa “21.maj”.

Naime, kako ističu, pouzdana istraživanja javnosti pokazuju da podrška građana znatno opada kada su u pitanju vrijednosti na kojima je zasnovana EU.

“Odmah se vidi da kada se isključi materijalna korist od članstva u EU snažnija prozapadna orijentacija u javnosti ne prelazi 40 odsto. Isto tako, treba biti naivan pa deklarativne stavove stranaka uzimati zdravo za gotovo. Jer, ne možete biti iskreni zagovornik proevropske politike ako ste Vučićev i Dodikov batler ili simpatizer moskovske politike poput NSD, DNP i SNP. Niti možete biti uvjerljiva proevropska snaga poput Milatovića, Demokrata i URE ako ste posluga SPC čije proputinovsko, antievropsko i nacionalističko djelovanje je osudio Evropski parlament u svojoj rezoluciji iz marta 2022. godine”, navodi Građanska inicijativa “21.maj”.

Pitaju zar možete biti proevropska partija ako i dalje žmurite na kriminalno i koruptivno nasljeđe poput DPS-a.

“Ili, kakva je to proevropska odlučnost ako ćutite povodom svake velikosrpske bedastoće ili svake lakrdije svojih saveznika poput Spajića i PES-a. Sve ovo govori u prilog činjenici da je krupna razlika između retorike i stvarnosti. Zato je i neozbiljno kada vladajući političari kažu da očekuju ulazak Crne Gore u EU za četiri godine. Kada bi se to kojim čudom i desilo onda bi tako nešto najmanje bilo zasluga crnogorske vlasti i opozicije, već bi se isključivo radilo o geopolitičkoj odluci Brisela motivisanoj sukobom sa Putinovom Rusijom”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve