Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Neophodna fiskalna konsolidacija, strukturne reforme i snažnija kapitalna izdvajanja

Konferencija pod nazivom Promjena geopolitičkog pejzaža – ekonomske implikacije na centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu okupila je predstavnike Evropskog sistema centralnih banaka, centralnih banaka zemalja EU kandidata i potencijalnih kandidata, međunarodnih finansijskih institucija i akademske zajednice

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, na poziv Evropske centralne banke, učestvovao je na konferenciji posvećenoj zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE), koja je održana 17. jula u Frankfurtu.

Konferencija pod nazivom Promjena geopolitičkog pejzaža – ekonomske implikacije na centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu okupila je predstavnike Evropskog sistema centralnih banaka, centralnih banaka zemalja EU kandidata i potencijalnih kandidata, međunarodnih finansijskih institucija i akademske zajednice.

Otvarajući konferenciju, predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je istakla da dva ključna događaja preoblikuju globalnu ekonomiju i mogu imati snažne implikacije na CESEE region, a to su porast geopolitičkih tenzija i slabljenje globalne trgovine.

“Promjenjivi geopolitički ambijent nameće obavezu izgradnje novih temelja za snaženje otpornosti, a ti temelji počivaju na daljem produbljivanju ekonomskih i političkih veza Evropske unije i susjednih regiona”, istakla je Lagard i dodala da su, uprkos veoma teškoj 2022. godini, izgledi za CESEE region ohrabrujući[i].

U nastavku konferencije, učesnici su diskutovali o načinima za prevazilaženje izazova kojima su ekonomije CESEE regiona izložene.

Na marginama konferencije, guverner Žugić je imao vise bilateralnih sastanaka sa kolegama iz regiona na kojima je bilo rijeci o uticaju makroekonomskog ambijenta na funkcionisanje centralnih banaka i kreiranje njihovih politika.

“Zaključeno je da se ekonomske politike moraju fokusirati na fiskalnu konsolidaciju, strukturne reforme i održavanje finansijske stabilnosti, te da je neophodno podsticati rast, posebno kroz snažnija kapitalna ulaganja”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve