Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Nema šanse da EPCG do kraja godine bude 50 miliona eura u plusu

EPCG je u prvih osam mjeseci imala minus od 60,9 miliona eura, a uprava je Vladu krajem septembra informisala da će do kraja godine imati profit od 51,4 miliona eura, ako bude dovoljno kiše.

Naši građani za sada nijesu osjetili posljedice ekonomske krize zato što ih je na svojim plećima amortizovala Elektroprivreda, rekli su predstavnici državnih elektroenergetskih kompanija na panelu “Crna Gora i energetska kriza – izazovi i mogućnosti“, koji je organizovala Evropska kuća. Nijesu mogli da precizirajui koliko će to koštati EPCG, ali su kazali da je neophodno graditi nove izvore električne energije.

“Treba vrlo intenzivno investirati na prvom mjestu obnovljive izvore energije. Ukoliko je moguće to treba da gradi EPCG državnim novcem ili kreditom, a ne da pravi koncesione aranžmane”, poručio je redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Gojko Joksimović.

Koordinator za ekonomsko-finansijske analize EPCG Vasilije Savović nije mogao da odgovori na pitanje Pobjede sa kakvim će finansijskim rezultatom EPCG završiti ovu godinu.

“Ne mogu, a nemam ni mandat da govorim o projekcijama finansijskog rezultata na nivou godine. Vrlo je nepovoljna hidrološka situacija, a u akumulacijama imamo nekih 170 gigavatsati, što je daleko ispod bilansa. Nadamo se da će što prije izvoz struje biti aktivan”, kazao je Savović.

Na potpitanje Pobjede da li je realno da na kraju godine EPCG zabilježi rekordni profit od 50 miliona eura, Savović je odgovorio da to nije realno.

“Moje lično mišljenje je da profit od 50 miliona eura s obzirom da smo zakoračili u novembar nije realan, a šta je realno ćemo tek vidjeti “, rekao je Savović.

EPCG je u prvih osam mjeseci imala minus od 60,9 miliona eura, a uprava je Vladu krajem septembra informisala da će do kraja godine imati profit od 51,4 miliona eura, ako bude dovoljno kiše.

Savović je podsjetio da EPCG ima značajne manjkove u proizvodnji električne energije u drugom i trećem kvartalu.

“Na proljeće je cijena megavatsata na tržištu iznosila više stotina eura, u avgustu je dostizala i do 800 eura, a sad je ,,hlađenje“ na tržištu, pa je trenutno cijena 150 do 200 eura”, rekao je Savović.

On je podsjetio i na ranije poruke iz menadžmenta EPCG da cijena struje neće biti uvećana naredne godine.

Savović je istakao da nije dovoljno ulagati samo u obnovljive izvore na bazi vjetra i sunca.

“To ne rješava naše probleme kao zajednice, jer se radi o jako promjenljivim izvorima energije, koje je teško bilansirati”, istakao je Savović.

Naglašava da neprekidno raste potrošnja domaćinstava.

“Trenutno smo u tržišno apsurdnoj situaciji kad nastojimo uvjeriti građane da ne povećavaju potrošnju električne energije da ne bi dodatno opterećivali sistem, ali je to nemoguće kad je to najjeftiniji energent”, upozorio je Savović.

Rukovodilac sektora za ICT i razvoj CEDIS-a Goran Kovačević naveo je da se energetska kriza prelila i na tu kompaniju, koja je u obavezi da nabavlja struju na tržištu za pokrivanje gubitaka na mreži.

“Kada je došlo do poremećaja na tržištu električne energije ti iznosi su višestruko se uvećali u odnosu na ono što je Regulatorna agencija za energetiku i komunalne djelatnosti odobrila CEDIS-u. Ono što CEDIS može da uradi i da doprinese sebi u smislu poslovanja, a i u pogledu obaveza koje ima je da se obračunava sa gubicima na mreži i da na taj način pokuša da ublaži taj finansijski momenat koji ga prati u ovom period”, kazao je Kovačević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve