Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Nekvalitetni krediti na istorijskom minimumu

To je saopštio guverner CBCG Radoje Žugić, koji sa ministrom finansija Darkom Radunovićem boravi u Vašingtonu, na godišnjem sastanaku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke

Crnogorski bankarski sistem karakteriše rast aktive, kredita, depozita i kapitala, profitalbilnost i, kako i istorijski minimalna vrijednost nekvalitetnih kredita.

Foto: CBCG

To je saopštio guverner CBCG Radoje Žugić, koji sa ministrom finansija Darkom Radunovićem boravi u Vašingtonu, na godišnjem sastanaku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

Radunović i Žugić su se sastali sa potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, Sirilom Milerom, izvršnim direktorom u Svjetskoj banci, Kunom Davidseom i šefom Misije MMF-a za Crnu Goru, Sirikantom Seshadrijem.

Kako je saopšteno iz CBCG na sastancima je bilo riječi o makroekonomskim i fiskalnim kretanjima u Crnoj Gori, a posebno o snažnom ekonomskom rastu, čiji su glavni pokretači investiciona potrošnja i izvoz turističkih usluga.

Potpredsjednik Svjetske banke Siril Miler je čestitao Ministarstvu finansija na veoma uspješnoj emisiji euroobveznica u cilju refinansiranja dijela javnog duga u 2020. godini, kao i na napretku ostvarenom u realizaciji svih projekata koje Svjetska banka finansira u Crnoj Gori, naročito projekta upravljanja industrijskim otpadom.

Guverner Žugić je prezentovao sagovornicima najnovije indikatore poslovanja banaka u Crnoj Gori.

Kako navodi Žugić, uz trendove rasta aktive, kredita, depozita i kapitala, bankarski sistem karakteriše profitalbilnost i istorijski minimalna vrijednost nekvalitetnih kredita, koji su, na kraju septembra tekuće godine, iznosili 4,67 odsto.

„U narednom periodu, CBCG biće fokusirana na implementaciju provjere kvaliteta aktive bankarskog sistema (AQR), dalje unapređenje regulative, snaženje supervizije i modernizaciju platnog sistema“, naglasio je guverner Žugić.

Potpredsjednik Miler čestitao je CBCG na značajnom uspjehu koji je ostvaren u liječenju ranjivih banaka.

Delegacija je održala sastanak i sa šefom Misije MMF-a za Crnu Goru Sirikantom Seshadrijem, koji je takođe pozdravio veoma uspješnu emisiju euroobveznica.

Seshadri je istakao važnost nastavka sprovođenja strukturnih reformi u oblasti poreske politike, na tržištu rada, kroz donošenje novog zakona, kao i na planu optimizacije broja zaposlenih u javnoj upravi.

Šef Misije MMF-a je pozdravio napredak koji je CBCG postigla u ispunjenju preporuka MMF-a i nedavno usvojene makroprudencione mjere koje je CBCG donijela sa ciljem daljeg održavanja stabilnosti finansijskog sistema i očuvanja održivog nivoa finansiranja fizičkih lica.

Posebno su pohvaljene reforme koje je CBCG sprovela u jačanju institucionalnog okvira i kapaciteta za prevenciju pranja novca i finansiranja terorizma.

„Tokom prvog dana boravka u Vašingtonu, naša delegacija održala je i niz sastanaka sa predstavnicima nekoliko međunarodnih banaka i rejting agencija“, saopšteno je iz Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve