Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Najveća ruska banka uklonjena iz SWIFT-a

To ipak ne znači da banke u Rusiji ne mogu slati i primati novce, samo da te transakcije ne mogu koristiti SWIFT.

Nove sankcije Rusiji EU je najavila sinoć, a osim zabrane uvoza ruske nafte, jedna od njih je i isključivanje najveće ruske banke – Sberbank iz Swifta, međunarodnog sistema za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama, zabranu emitovanja za tri ruske televizije.

To ipak ne znači da banke u Rusiji ne mogu slati i primati novce, samo da te transakcije ne mogu koristiti SWIFT. Podsjetimo, SWIFT ne drži i ne prebacuje novac, on samo olakšava komunikaciju o novčanim transferima. U teoriji se novčani transferi mogu odobravati e-mailom pa čak i telefonski, kako su se odobravali prije SWIFT-a, ali će to biti puno sporije, skuplje i s više grešaka.

Sredstvo komunikacije

Cijeli sistem, od jedinstvenih “adresa” banaka, naloga za transfer novca do odobravanja, odvija se u SWIFT-u. Radi se samo o sistemu za lakšu, bržu i tačniju komunikaciju. On sam po sebi ne drži nikakav novac niti novac prolazi kroz njega, jer novac ide iz jedne banke u drugu, nego je isključivo sredstvo komunikacije. Ne premješta novac, samo daje informacije o tome kuda novac treba ići.

Prije njega su se bankovni transferi vršili doslovnim pisanjem poruka i instrukcija o transakcijama, koje su se prenosile teleprinterima, što su uređaji slični telefonima.

SWIFT je osnovan 1973., ali su prve poruke poslane 1977. Cilj je jednostavno bilo standardizovanje načina na koji su finansijske institucije međusobno komunicirale. Time se nije samo ubrzala sama komunikacija nego se i smanjio prostor za ljudsku grešku i zloupotrebe, a uvelike se povećala tačnost.

Danas SWIFT ima tri podatkovna centra, u SAD-u, Holandiji i Švajcarskoj. Ako bi iz nekog razloga prestao rad jednog, druga dva mogu preuzeti njegov dio posla. Međusobno su povezani preko podmorskih kablova.

Prihvaćen je na svjetskom nivou od svih relevantnih subjekata i ne postoji nijedan drugi sistem koji je približno toliko raširen. Dovoljno je pouzdan i siguran da banke (i druge finansijske institucije) ne moraju provjeravati tačnost podataka koje dobijaju preko njega, nego automatski izvršavaju dobijene instrukcije, što uvelike ubrzava i olakšava kretanje kapitala širom svijeta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve