Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Na sezonu ne utiče samo kovid, strah od kraha

Direktorica Turističke organizacije Gulliver Montenegro Danica Kažanegra Gregović kaže da ne bi smjeli da dozvolimo da izgubimo još jednu sezonu.

Proces vakcinacije daje nadu turističkim organizacijama, hotelijerima i ugostiteljima u Crnoj Gori da će predstojeća ljetnja sezona biti bolja od prošlogodišnje, a očekivanja su da ćemo ostvariti oko 55 odsto prometa od rekordne 2019. godine. Gosti u Jutarnjem programu TVCG ne dijele takav optimizam, uz ocjenu sezona ne zavisi samo od kovida.

Direktorica Turističke organizacije Gulliver Montenegro Danica KažanegraGregović kaže da ne bi smjeli da dozvolimo da izgubimo još jednu sezonu.

“Nažalost, ne dijelim optimizam u mjeri u kojoj nam je predstavljen, jer je već 1. jun, a nemamo gostiju koliko je bilo projektovano”, rekla je Kažanegra-Gregović.

Ocjenjuje da kovid nije jedini problem sa kojim se susrećemo, navodeći da bi bilateralni kontakti i vanjska politika mogli da utiču na to kakvu ćemo imati sezonu.

“Jer nama se desilo da nam se prije dva dana za sedmicu odlože letovi iz Bjelorusije. Konstantno su neki problemi. Puno je činilaca, osim kovida, koji utiču na ovu sezonu”, rekla je Kažanegra-Gregović.

Vjeruje da ćemo 50 do 60 dana imati izuzetno puno gostiju, ali to, smatra ona, nije dovoljno da opstanemo na način kako je to planirano.

Direktorica Udruženja izdavalaca privatnog smještaja Branka Džoganović kaže da ih je poremetilo otkazivanje letova iz Bjelorusije, što je dovelo do otkazivanja rezervacija.

“Osjećamo strah hoće li biti kao što je najavljeno”, istakla je Džoganović.

Njemac Michael Bader, koji se 15 godina bavi ugostiteljstvom u Baru, kaže da na startu šestog mjeseca skoro da i nema gostiju, makar iz Zapadne Evrope.

“To ne daje prostor za veliki optimizam. 2019. godine smo u Baru sa njemačkog govornog područja imali 200 dolazaka za period od 1. januara do 1. juna. Prošle godine je to bilo 47, a ove 34 – što je 80 odsto manje od 2019”, rekao je Bader.

Nije, kaže, siguran da će biti bolje.

“Njemci moraju imati test da uđu u Crnu Goru. To je jedna barijera. Crna Gora je još na listi rizičnih zemalja u Njemačkoj, nije zabranjeno putovati, ali je preporuka da se ne putuje. Dok postoji upozorenje na putovanja, dolazaka preko turoperatera neće biti”, ocijenio je on, navodeći kako se očekuje individualni dolazak u privatni smještaj.

Izvorrtcg

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve