Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Muratović: Pad industrijske proizvodnje i manjak priliva direktnih stranih investicija, ukazuju da put kojim se Crna Gora kreće vodi u ponor

''Sasvim sigurno da je našoj državi prijeko potreban domaćin kuće, u vidu odgovorne i posvećene Vlade koja bi krenula u sanaciju šteta koje su prouzrokovale Abazovićeva i Krivokapićeva vlada''

Prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, industijska proizvodnja u januaru 2023. godine, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, zabilježila je pad od 1,6 odsto.
Taj pad proizvodnje posebno je evidentiran u sektorima prerađivačke industrije – od 38,3 odsto i vađenje ruda i kamena – od 21,2 odsto, saopštio je član Izvršnog odbora DPS Crne Gore, Boris Muratović. 

Tako, kako je naveo, u prerađivačkoj industriji, u istom periodu, šest oblasti bilježi pad proizvodnje.

“Najveći pad zabilježen je u oblasti proizvodnje osnovnih metala – od 77,0 odsto i proizvodnja mašina i opreme – 57,1 odsto, dok je najmanji zabilježen u oblasti proizvodnje namještaja – 8,0 odsto”, kazao je Muratović.

Takođe, dodaje, u januaru 2023. godine industrijska proizvodnja zabilježila je pad od 30,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

“Pad proizvodnje zabilježen je u svim sektorima: prerađivačka industrija od 56,6 odsto, vađenje ruda i kamena od 22,6 odsto i snabdijevanje električnom energijom, gasom i parom od 8,0 odsto”, istakao je Muratović.

Osim evidentnog pada industijske proizvodnje, naglašava, u značajnoj mjeri je došlo i do smanjenja priliva direktnih stranih investicija.

“Prema preliminarnim podacima u januaru 2023. godine, neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 11,54 miliona eura, što je za 77,09 odsto manje u odnosu na januar 2022. godine”, naveo je Muratović.

Član Izvršnog odbora DPS-a naglašava da je ukupan priliv stranih direktnih investicija iznosio je 43,79 miliona eura (pad od 38,09 odsto), što je rezultat pada vlasničkih ulaganja, kao i pada ulaganja po osnovu interkompanijskog duga.

“Sve navedeno ukazuje da put kojim se Crna Gora kreće, vodi u ponor. Sasvim sigurno da je našoj državi prijeko potreban domaćin kuće, u vidu odgovorne i posvećene Vlade koja bi krenula u sanaciju šteta koje su prouzrokovale Abazovićeva i Krivokapićeva vlada”, zaključio je Muratović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve