Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Mulešković: Zabrinjava što vlada već par mjeseci ne donosi nikakve odluke koje se tiču smanjenja i kontrole cijena

''Imali samo jednu akciju stop inflaciji koju moramo da nazivamo akcijom jer to nije mjera borbe protiv inflacije. To je akcija koja daje privremene rezultate do kraja. I koja je trajala određeno vrijeme. I dala je rezultate toliko koliko je trajalo. Poslije toga je došlo do rasta cijena. Godinu i po dana, za razliku od Crne Gore, evo naprimjer uzmite Hrvatsku koja je prije par dana predstavila pet ili šest paket mjera. Da bi se borili protiv inflacije morate da imate pakete mjera''

Problematično je to što ove godine nismo imali mjere koje bi zaustavile rast cijene goriva, dok naknadno smanjenje akciza bi bilo već zakašnjela akcija države, kazao je gostujući u jutarnjem programu na TV7 ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

“Samo u jednom dijelu godine imali smo smanjenje akciza. Kad su cijene goriva zapravo i pale, kad smo imali negdje stabilizaciju svih ostalih cijena, nakon toga vlada je donijela odluku o ukidanju te odluke i vidjeli smo šta se dešava”, istakao je Mulešković.

Takođe, navodi da zabrinjava to što vlada već par mjeseci i ne donosi nikakve odluke koje se tiču smanjenja cijena i kontrole cijena. Oni saopštavaju da razmatruju i da posmatraju.

“Čini mi se da će posmatrati do granice kada se napravi šteta. A šteta se već čini mi se s današnjim cijenama pravi, jer ovo su ipak rekordne cijene goriva i ovo je nešto što će uticati na troškove privrede. Moramo da znamo ako bi posmatrali kretanje cijena”, kazao je on.

Ističe da, kada dođe do rasta cijena ne može se uticati na njihov pad.

“Teško možete da djelujete da cijene padaju. Već upravo da ne bi došlo do rasta cijena moramo preventivno da djelujemo i moramo da donosimo politike koje će da zaustave takav trend i sada, čini mi se da je kasno da se dijeluje jer šteta je napravljena”, naveo je Mulešković.

Cijene su, dodaje, otišle gore, cijene goriva su opet otišle na rekordne nivoe i nismo opet dijelovali preventivno.

“Ako bi se vratili u prošlu godinu. Crna Gora je sa zakašnjenjem donijela određene mjere, veoma mali broj mjera koje su bile okrenute poboljšanju životnog standarda, subvencionisanju privrede”, istakao je on.

Mulešković je podsjetio da je akcija Stop inflaciji dala privremene rezultate.

“Imali samo jednu akciju stop inflaciji koju moramo da nazivamo akcijom jer to nije mjera borbe protiv inflacije. To je akcija koja daje privremene rezultate do kraja. I koja je trajala određeno vrijeme. I dala je rezultate toliko koliko je trajalo. Poslije toga je došlo do rasta cijena. Godinu i po dana, za razliku od Crne Gore, evo naprimjer uzmite Hrvatsku koja je prije par dana predstavila pet ili šest paket mjera. Da bi se borili protiv inflacije morate da imate pakete mjera”, navodi Mulešković.

Takođe, dodaje, morate da imate pakete za građane, pakete za privredu i da se na taj način borite da cijene ne rastu. Od priče da posmatramo i da gledamo situaciju nemamo ništa.

“Morali smo da znamo da svake godine, nevezano za ovo što se sad dešava, u Crnoj Gori imate rast cijena tokom turističke sezone. Ništa ni po tom pitanju nismo uradili i onda ste na galopirajućim inflacijima, doveli do još većeg rasta cijena tokom sezone. I upravo september nas je dočekao sa veoma visokim cijenama” rekao je Mulešković.

Komentarišući najavljeni rast cijene struje, Mulešković podsjeća da je ta mjera jedina bila nepromijenjena prošle godine.

” Da je došlo do raste cijene električne energije prošle godine Crna Gora bi imala stopu inflacije preko 25 odsto. Jer mi smo imali stopu inflacije čak u nekim periodima do 18 odsto. Da je došlo do raste cijene energije imali bi čak i preko 25 odsto. Što je stvarno za naše uslove previše. A ako pogledate statističke podatke sa istim cijenama električne energije za dvije godine cijene su porasle za 25 odsto, dok su cijene hrane i piće porasle za 40 odsto”, objašnjava Mulešković.

Naglašava da, ako se desi to što se najavljuje u januaru da dođe do poskupljenja cijene električne energije možemo da računamo i nastavak poskupljenja jer, opet kažem, to je bila jedina mjera koja je dala i davala rezultate, i to je bila mjera koja je bila stimulans za građane, ali i za privredu.

“Gorivo i cijene električne energije determinišu najveće troškove privrednika. Osim, naravno, zarada zaposlenih. A ne treba zaboraviti da smo prošle godine povećali zaradu za poslanike. Da smo u martu imali inflaciju od 9 odsto kad nije bilo uticaja rata u Ukrajini. Što znači da mi, osim tih eksternih faktora, imamo i interne”, zaključuje Mulešković.

IzvorTV 7

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
26.09.2023-20:21 20:21

Ali zato uhljebljuju šakom i kapom na svakoj śednicitetke kume, ljubavnike, ljubavnice, a brzo će početi i kućne ljubimce barem ka .

COL
26.09.2023-20:24 20:24

Ali zato vlada na svakoj śednici uhljebljava šakom i kapom tetke kume ljubavnice, ljubavnike a brzo će i kućne ljubimce tipa papagaje ili cuke. Papagaje da ponavljaju ono što premijer rekne avcuke da laju na svakog na koga premijer upre prstom….