Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Mulešković: Oporavak ekonomije zavisi i od vakcinacije

''Svi moramo da se naviknemo na nove uslove i sliku svijeta koju je donijela pandemija, a to su i novi načini rada, aktivnosti i mjere''

Važno je da zemlja osim turističkog, mora da ima jak industrijski i IT sektor, kako bi bila spremna da u periodima krize, odoli ekonomskim izazovima. Crnoj Gori loša turistička sezona ne bi smjela da bude opravdanje, jer nije isključivo turistička zemlja, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković, u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

Mulešković je kazao da ovaj period karakteriše velika ekonomska neizvjesnost koja se vidi u izvještajima MMF- a koji daju projekcije rasta globalnih ekonomija.

“Ne samo na svjetskom, već i nacionalnom nivou je smanjena predviđena stopa rasta, pa je tako i projektovani rast u Crnoj Gori od 9 odsto za ovu godinu, u novom izvještaju smanjen na 7 odsto”, rekao je on.

Upozorio je da vakcinacija stanovništva ima veliki uticaj na ekonomiju, te da je jako važna za Crnu Goru.

“Svi moramo da se naviknemo na nove uslove i sliku svijeta koju je donijela pandemija, a to su i novi načini rada, aktivnosti i mjere. Bitno je praviti ekonomske analize i projekcije i dobro kreirati javne finasije shodno pandemiji, jer u 2019. i 2020. smo svugdje imali rast troškova za zdravstveno osiguranje. U tom kontekstu je bitno kako će se nastaviti pandemija i da li će ti troškovi rasti”, dodao je on.

Bitno je, navodi, razmišljati kako dugoročno oporaviti ekonomiju, što nije moguće jednokratnim paketima pomoći.

Kao primjer navodi Italiju koja je uvela obaveznu vakcinaciju za sve zaposlene.

“Ko hoće da se vakciniše, može da radi, ko neće ostaće bez posla. To su mjere koje države donose tokom pandemija, a koje nijesu normalna stanja za jednu državu i nijesu popularne i prihvatljive za sve”, rekao je Mulesković.

Utisak je, dodaje, da ljudi više vjeruju svemu osim nauci.

“Ne možemo tako da se ponašamo, već moramo da pratimo trendove i uvidimo da zemlje koje su se vakcinisale imaju mnogo manju smrstnost među oboljelima, i da su ekonomije počele da žive”, kazao je on.

Napominje da poslodavci imaju problem zbog niske stope vakcinacije i da je u ekonomiji sve povezano. Upozorava da ne treba zaboraviti ni troškove liječenja.

“Crna Gora je mala zemlja i ekonomija koja može brzo da se oporavi ukoliko dođe do masovne vakcinacije, jer se ekonomski proces tako zavrti. To se desilo 2021. godine sa turističkom sezonom. Prije toga je sve bilo zatvoreno, i u jednom trenutku, je došlo do rasta i krenuo je turizam koji je za sobom povukao trgovinu, koja je povukla i sve ostalo”, zaključio je Mulesković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve