Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Mugoša: Mi imamo standard isti kao 2019; Janović: Budžet nije savršen ali je najbolji mogući; Konatar: Gdje je Evropa sad 2?

Pored budžeta na sjednici Odbora će se raspravljati i o Predlog odluke o zaduživanju Crne Gore za 2024. godinu, Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću

Drugog dana sjednice, Odbor će nastaviti raspravu o Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu i o ostalim tačkama dnevnog reda, u prisustvu ovlašćenih predstavnika predlagača.

Pored budžeta na sjednici Odbora će se raspravljati i o Predlog odluke o zaduživanju Crne Gore za 2024. godinu, Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.

Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću je po glasanju odbornika izostavljena sa dnevnog reda.

-Za obezbeđenje nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta u narednoj godini država će se zadužiti u iznosu od 650. miliona eura- rekao je ministar finansija Novica Vuković.

Boris Mugoša iz SD-a, kaže budžet prati veliki set zakona o kojima nije bilo javne rasprave. Dodaje da je to praksa koja postaje normalnost u Crnoj Gori što ne bi trebalo da bude.

“Pošto su Vam puna usta poboljšanja životnog standarda što nije tačno. Juče je Monstat iznio podatak da prema paritetu kupovne snage Crna Gora je na 50 odsto prosjeka EU, što je bio podatak 2019. Mi smo na kraju prošle se vratili na 2019 godinu. Sva ta priča kako je sve fantastično kako sm bolji od svih, demantuju podaci EUROSTATA. Mi imamo standard isti kao 2019 godine”, kazao je Mugoša.

Mugoša dodaje da ovaj budžet nije razvojni već potrošački i smatra da ćemo imati dugo vremena imati potrošački zbog strukture naše ekonomije, smatra Mugoša.

“Ja crnogorsku ekonomiju zovem ekonomiju sunca i snijega. Milijardu i 700 miliona su zarade, penzije i socijala i što nam onda ostaje u budžetu”

-Izdvajamo dosta sredstava za socijalu, izdvajamo ih đe ne treba, nama od 212. miliona mi dajemo za jedinu kategoriju zakonsku koji su po zakonu siromašna, korisnici MOPA, mi dajemo 10. miliona- dodaje Mugoša.

U vezi kapitalnog budžeta Mugoša kaže da smo počeli posljednjih godina da ga punimo sa projektima za koje smo unaprijed znali da ih ne možemo ispuniti. Pohvaljuje što ima pozitivnih iskoraka, ali opet ćemo doć u istu situaciju, dodao je poslanik SD-a.

Tonći Janović iz PES-a, dodaje da se ne bi složio sa konstataciom Mugoše da je budžet potrošački i kaže da Vlada vraće 500 miliona starih kredita.

“Zamislite da ti krediti nisu došli na naplatu, malo drugačiji bi bili taj odnos snaga razvojne potroške snage. Da li je budžet savršen nije, ali to je što sada možemo uraditi”, poručuje Janović.

Iz DPS-a Nikola Milović kaže da nije vidljiv jasan koncept na osnovu kojeg će doći do povećanja budžetskih prihoda u narede tri godine

“Posebno naglašavam da određene stavke koje se tiču rashodne strane budžeta nijesu posljedica povećane ekonomske aktivnosti koja je pranirala za sledeći godinu sa realnim osnovama. Podrška za povećanje penzija ali ćemo o toj rashodnoj strani posebno govoriti”, kaže Milović.

-Budžet za 2024. je socijalni budžet- dodao je Milović.

Poslanik URE, Miloš Konatar, kaže da je jedno pitanje važno- Đe je Evropa sad 2 u ovom predlogu budžeta, dodaje da odgovor na ovo pitanje očekuju svi a posebno građani Crne Gore.

“Evropom sad 2 je predviđeno da će plate značajno rasti u narednoj godini. Kolege su rekle da od dana od formiranja vlade mi ćemo imati minimalnu platu 700. eura a prosječnu 1000. Zašto je onda u predlogu budžeta predviđen 5 odsto? Onda mi 2024. godine ne možemo imati tolike plate. Ja bih volio da se to desi da građani žive bolje ali to ne piše u ovom predlogu budžeta”, navodi Konatar.

Konatar se osvrnuo i na prosvjetare koji zahtjevaju po granskom kolektivnom ugovoru povećanje zarade od 10 odsto. Poslanik Ure je upitao kako je moguće da se u budžetu obezbijedi 105. miliona eura za minimalne penzije, a nije bilo 18. miliona za povećanje plata prosvjetarima.

“Vi ste morali da bi ispunili jedan od ciljeva kampanje Evrope sad 2, povećati minimalne penzije, za ovo niste morali. Ako je ovo sistemski povećanje minimalne penzije, poštovanje granskog kolektivnog ugovora je deset puta sistematičnije nego ovakvo povećanje penzije”, dodao je Konatar.

Sjednicu odbora možete pogledati na linku ispod:

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve