Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

MMF upozorava na haotične korekcije cijena nekretnina u Evropi

Korekcija na tržištima nekretnina već je u toku u nekim evropskim zemljama, na primjer u Češkoj, Danskoj, kao i u Švedskoj, gdje su cijene stambenih nekretnina u 2022. pale više od šest posto

Podaci Eurostata pokazuju pad cijena stambenih nekretnina po prvi put od 2015. godine, ali otplatne rate hipotekarnih kredita bi mogle porasti budući da centralne banke podižu kamatne stope u nastojanju da smanje inflaciju.

MMF je pozvao Evropsku centralnu banku (ECB) da nastavi podizati kamatne stope do sredine 2024.

ECB agresivno podiže kamatne stope te ih je povećala s nule sredinom 2022. na 3,5 posto na sjednici u martu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je u petak na moguće “haotične” korekcije cijena stambenih nekretnina u Evropi, u vrijeme kada se ta regija bori sa zauzdavanjem visoke inflacije.

U svojim najnovijim regionalnim ekonomskim procjenama za Evropu, MMF je utvrdio da je na nekim evropskim tržištima nekretnina već u toku korekcija cijena naniže, no da bi se njihov pad mogao ubrzati budući da centralne banke dodatno podižu kamatne stope.

“Do neurednih korekcija na tržištima nekretnina moglo bi doći čak i ako se izbjegnu šire finansijske poteškoće. Korekcija na tržištima nekretnina već je u toku u nekim evropskim zemljama, na primjer u Češkoj, Danskoj, kao i u Švedskoj, gdje su cijene stambenih nekretnina u 2022. pale više od šest posto”, navode u MMF-u.

“Pad cijena nekretnina mogao bi ubrzati ako tržišta uračunaju inflacijske rizike, a finansijski se uslovi postrože više od očekivanog.

Takav pad cijena imao bi negativne učinke na domaćinstva i bilanse banaka”, dodaju iz MMF.

Otplatne rate hipotekarnih kredita takođe bi mogle porasti budući da centralne banke podižu kamatne stope u nastojanju da smanje inflaciju.

Posljedično, oni koji imaju hipoteke mogli bi imati manje raspoloživog prihoda za trošenje, a u nekim slučajevima čak doći do tačke u kojoj ne bi mogli vraćati te kredite.

Banke bi takođe mogle imati problema u okruženju u kojem se krediti ne vraćaju.

„Empirijski modeli koji povezuju cijene stambenih nekretnina s njihovim temeljnim pokretačima ukazuju na precijenjenost od 15-20 posto u većini evropskih zemalja. Stoga, budući da kamatne stope na hipotekarne kredite još uvijek rastu, a realne prihode nagriza inflacija, cijene stambenih nekretnina u posljednje vrijeme padaju na mnogim tržištima”, navode u MMF-u.

Podaci evropskog statističkog biroa Eurostata pokazuju pad cijena stambenih nekretnina po prvi put od 2015. godine.

U četvrtom tromjesečju 2022. cijene stambenih nekretnina u EU pale su 1,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

„Opšti problemi s cijenama stambenih nekretnina prisutni su u svim područjima, ne samo u zemljama s velikim dugovima, i treba ih rješavati nadzorom. Treba ih rješavati testovima otpornosti na stres, treba ih vrlo pažljivo posmatrati”, rekao je Alfred Kammer, direktor evropskog odjeljenja MMF-a za CNBC u Švedskoj.

Ujedno, MMF je u petak pozvao Evropsku centralnu banku (ECB) da nastavi podizati kamatne stope do sredine 2024., a ministre finansija EU-a da pooštre fiskalnu politiku, u koordinisanom nastojanju da smanje visoku inflaciju.

Šef Evropskog odjela MMF-a Kammer izjavio je uoči sastanka ministara finansija EU-a i guvernera centralnih banaka da je inflacija najveća briga.

“Naša glavna preporuka je pobijediti inflaciju, a to znači da trebamo koristiti instrument monetarne politike. Za ECB to znači dalje zaoštravanje, stezanje na duže vrijeme, procjenjujemo do sredine 2024., kako bi se inflacija spustila na ciljani nivo negdje u 2025. godini”, rekao je Kammer. “Inflacija je porez, posebno za siromašne, i s tim se treba uhvatiti u koštac”, rekao je Kammer.

U martu je godišnja inflacija u 20 zemalja eurozone iznosila 6,9 posto, ali je temeljna inflacija, koja isključuje velike oscilacije u cijenama energije i hrane, bila još i viša i iznosila je 7,5 odsto.

Kako bi spustila inflaciju na ciljani nivo od dva odsto, ECB agresivno podiže kamatne stope te ih je povećala s nule sredinom 2022. na 3,5 posto na sjednici u martu, ali malo njih na tržištima očekuje da će se pooštravanje nastaviti i nakon 2023., primjećuje Reuters.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve