Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

MKI: Stvaramo preduslove za dalju modernizaciju i izgradnju putne mreže na sjeveru Crne Gore

Kako je saopštenju iz MKI, pravni osnov za donošenje ove odluke sadržan je u Zakonu o putevima, kojim je propisano da Vlada Crne Gore donosi akt o bližim kriterijumima za kategorizaciju državnih puteva, načinu obilježavanja i razvrstavanja državnih puteva

Na današnjoj sjednici Vlade na predlog Ministra kapitalnih investicija i potpredsjednika Vlade Crne Gore za regionalni razvoj Ervina Ibrahimovića usvojena je odluka o kategorizaciji državnih puteva.

Kako je saopštenju iz MKI, pravni osnov za donošenje ove odluke sadržan je u Zakonu o putevima, kojim je propisano da Vlada Crne Gore donosi akt o bližim kriterijumima za kategorizaciju državnih puteva, načinu obilježavanja i razvrstavanja državnih puteva.

Podsjećaju da je predmetna oblast bila uređena Odlukom o kategorizaciji državnih puteva, te da je međuvremenu donesen i novi Zakon o putevima kojim se državni putevi kategorišu u autoput, brzu saobraćajnicu, magistralni a, vezano za činjenicu da je prioritetna dionica autoputa Princeza Ksenija, Smokovac –Mateševo, puštena u saobraćaj 13. jula 2022. godine, stvorili su se uslovi za donošenje predloženog akta i definisanje novih putnih pravaca.

Predmetnom odlukom uvrštena je dionica Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare, kao i putni pravac Petnjica-Podvade-Bioča u regionalni putni pravac, odnosno postojeći putni pravac Petnjica – Podvade je produžen do Bioče, a što je u skladu sa Prostornim planom Crne Gore.

“Putni pravac Bioče-Petnjica prolazi kroz opštine Bijelo Polje i Berane, spajajući centar opštine Petnjica sa glavnim magistralnim putem. Buduća rekonstrukcija ovog puta ne samo da će omogućiti bolju infrastrukturnu povezanost i veću bezbjednost saobraćaja, već će takođe stvoriti povoljne uslove za održiv razvoj sjevernog dijela Crne Gore, posebno opštine Petnjica” istakao je na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore državni sekretar Ismet Latić i dodao:

“Ovo je značajno i za dijasporu iz ovog regiona, čije su decenijama izražavane potrebe sada prepoznate i prihvaćene kao prioritet od strane ministarstva kapitalnih investicija i kabineta potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj. Resor na čijem je čelu mr Ervin Ibrahimović je inicirao je aktivnosti neophodne za rješavanje svih opravdanih zahtjeva iz cijele CG ali i manje razvijenog sjevernog regiona. Naša dijaspora je imala značajno učešće u prethodnom periodu u izgradnji ovog putnog pravca finansirajući izgradnju dva mosta, a svoj doprinos su pružili i mještani Bihora i Petnjice. Ovakav pristup resornog ministarstva i zalaganje potpredsjednika Ibrahimovića je uspostavljanje efikasnije prakse u rješavanju infratsrukturnih pitanja i kreiranja preduslova za održivi razvoj sjevera i cijele Crne Gore”, zaključio je Latić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve