Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Mjere da pomognu radnicima i ugroženim firmama

Mjere koje je predložila Vlada sveobuhvatne su i trebalo bi da doprinesu očuvanju radnih mjesta i preduzeća koja su najpogođenija pandemijom korona virusa, zajednička je ocjena predstavnika poslodavaca i sindikata

Mjere koje je predložila Vlada sveobuhvatne su i trebalo bi da doprinesu očuvanju radnih mjesta i preduzeća koja su najpogođenija pandemijom korona virusa, zajednička je ocjena predstavnika poslodavaca i sindikata. U Uniji poslodavaca smatraju da mjere nijesu dovoljne, dok iz Unije slobodnih sindikata smatraju da treba da budu izdašnije. Svi su, ipak, saglasni da je bitno da su mjere donijete brzo i da je najvažnije da ne ugroze održivost javnih finansija.

Vlastimir Golubović

Novi paket ekonomskih mjera koje je predložila Vlada uz onaj koji je usvojen u martu stvara pretpostavke za brži oporavak privrede i očuvanje životnog stadarda građana, kaže predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

“Zaključak je da smo mjere podržali i da ostaje fino podešavanje mjera da tako kažem ali u suštini da su one sveobuhvatne i one doprinose očuvanju privrede prije svega zaposlenih ali vodilo se računa i o socijalno ugroženim kategorijama. Svakako, imali smo veći i širi prijedlog mjera ali moramo da vodimo računa o održivosti javnih finansija, i ne samo finansija, nego i o pravičnosti realizacije predloženih mjera”, smatra Golubović.

Da su predložene mjere korisne smatraju i u Uniji poslodavaca, ali očekuju da se u dijalogu socijalnih partnera dodatno unaprijede.

“Unija poslodavaca pozdravlja novi set ekonomskih mjera Vlade koje prepoznaje kao korisne za privredu i zaposlene, ali ne i dovoljne. Na sastanku socijalnih partnera koji će uslijediti ovih dana očekujemo nastavak dijaloga o iznalaženju zajedničkog rješenja kako bi pomogli da se sačuva održivost poslovanja preduzeća i radnih mjesta”, navodi se u saopštenju.

U oba Sindikata saglasni su da su mjere sveobuhvatne jer će se odnositi na 100 hiljada zaposlenih i hiljadu firmi koje su zatvorene odlukama države o suzbijanju epidemije koronavirusa.Smatraju medjutim da su subvencije koje će biti 70 odsto minimalne zarade mogle biti izdašnije.

“Mi smatrmo da bi to davanje trebalo da bude veće ne u nekom procentu od minimalne zarade, otprilike nekih 400 eura neto kako bi te porodice mogle da prežive. Pare za to smatram moraju da se nađu u budžetu, ako ih nema u budžetu onda moramo solidarno da ih nađemo”, kazao je Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

“Mi smo tražili da bude 100 posto plaćeno i nikad nijesmo kao sindikati zadovoljni i uvijek bi tražili više. Bitno je da ove mjere budu brze efikasne, izdašne ali i održive ali moramo u ovom momentu sagledati šta budžet može da izdrži”, rekao je Duško Zarubica iz Saveza sindikata.

Sagovornici TVCG zadovoljni su što će Vlada u narednom periodu predložiti dugoročni paket mjera za oporavak ekonomije,koje bi trebalo da pokrenu veće investice i doprinesu ekonomskom rastu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve