Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Ministarstvo finansija: Podrška očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Crne Gore

Iz Ministarstva finansija se sastali danas sa predstavnicima Udruženja kniževnika Crne Gore

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i državni sekretar Miloš Medenica sastali su se danas sa predstavnicima Udruženja kniževnika Crne Gore, predsjednikom Novicom Đurićem, potpredsjednicima Milicom Kralj i Perivojem Popovićem, kao i sekretarom Aleksandrom Ćukovićem, kako bi razgovarali o aktuelnom statusu Udruženja i mogućnostima stvaranja materijalno tehničkih uslova za rad njenih članova, imajući u vidu da Udruženje godina unazad nema adekvatne prostorije za obavljenje svoje djelatnosti.

“Ukazujući da se radi o najstarijoj kulturnoj instituciji, koja još od 1946. godine okuplja velike stvaraoce književne misli ali i kulturnog identiteta naroda sa ovih prostora, ministar Damjanović je ukazao da svojim aktivnostima na očuvanju tradicije i promociji mladih naraštaja, Udruženje književnika zavređuje pažnju i javnosti i Države, zbog čega je unapređenje njegovog položaja od velikog značaja za društvo u cjelini”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Predsjednik Udruženja Novica Đurić istakao je da sa ponosom predstavlja kulturnu organizaciju čiji su osnivači utemeljili literaturu u Crnoj Gori, a čiji članovi danas,njih oko 250 nadarenih pisaca, pažljivo baštineći kulturno i istorijsko nasleđe, svojim djelima usmjeravaju literarne tokove za naredne decenije. Uručujući ministru izdanje Udruženja ,,Iskra tainstvena“, koja predstavlja presjek stvaralaštva književnika, članova Udruženja, koji su obilježili kulturnu svenu Crne Gore, gospodin Đurić se zahvalio zbog razumijevanja značaja teme i spremnosti da se otvorena pitanja adekvatno tretiraju.

“Dogovoreno je da se u daljoj komunikaciji sa resornim Ministarstvom kulture i predstavnicima Vlade Crne Gore, nastavi komunikacija na danas započete teme, uz poruku da njegovanje kulturnog nasleđa i pluralizma umjetničkog iskaza, stubovi na kojima počiva svako demokratski razvijeno društvo”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve