Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Ministarstvo finansija: Novim hedžing aranžmanom napravljena ušteda od oko četiri miliona eura

U kontekstu hedžinga duga u stranoj valuti, unakrsni valutni svop omogućava upravljanje valutnim rizikom, istovremeno obezbjeđujući značajne uštede po osnovu kamatnih stopa.

Crna Gora je postigla značajan uspjeh u pregovorima o hedžing aranžmanu putem unakrsnog valutnog svopa u sklopu međunarodne ISDA dokumentacije, čime smo osigurali dug države od valutnog rizika po osnovu dolarskog kreditnog aranžmana između kineske Exim banke i Crne Gore za potrebe izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako se navodi, ova inicijativa rezultirala je uštedom od približno 4 miliona eura na ratama kredita po osnovu kamate, čime smo pokazali efikasno upravljanje javnim dugom, a kao rezultat ostvaruje se i smanjenjenje državnog duga u apsolutnom iznosu u eurima.

“Ovim postupkom, Vlada i Ministarstvo finansija su ostvarili još jedno obećanje dato građanima Crne Gore, čime se potvrđuje predan rad u riješavanju izazova u domenu javnih finansija”, dodaje se u saopštenju.

Novi hedžing aranžman, ugovoren sa četiri ugledne evropske i američke banke, pruža sigurnost i stabilnost do 2035. godine, uz reviziju uslova nakon dvije godine. Postupak je sproveden uz saglasnost Vlade, u skladu sa godišnjim Zakonom o budžetu Crne Gore i međunarodnim ISDA standardima (Međunarodna asocijacija za standarde transakcije svopova i finansijskih derivate), što dodatno doprinosi ugledu Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu kao i tržištu kapitala.

“Hedžing putem unakrsnog EUR/USD valutnog svopa (« cross-currency swap ») je finansijski instrument koji omogućava dvijema stranama razmjenu valuta na određeni vremenski period. Kreditor ostaje kineska Exim banka kojoj se dug isplaćuje u dolarima, dok Ministarstvo finansija servisira otplatu duga u eurima prema međunarodnim bankama po fiksnoj kamatnoj stopi od 0.98 odsto”, dodaje se u saopštenju.

U kontekstu hedžinga duga u stranoj valuti, unakrsni valutni svop omogućava upravljanje valutnim rizikom, istovremeno obezbjeđujući značajne uštede po osnovu kamatnih stopa.

“Uzimajući u obzir gore navedene faktore, dostupnost ovog finansijskog instrumenta kao i obezbijeđeni uslovi u ovom trenutku predstavljaju najefikasniji način upravljanja javnim dugom”, zaključuju iz Ministarstva finansija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve