Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Ministarstvo finansija: Neistiniti navodi CRNVO, sredstva planirana u skladu sa Zakonom o NVO

Iz Ministarstva napominju da su sredstva za ovu oblast na identičan način planirana godinama unazad i da Prijedlog Zakona o budžetu za 2023. godinu ne predstavlja izuzetak

Ministarstvo finansija (MF) saopštilo je danas da su neistiniti navodi iznijeti juče od strane CRNVO da je Prijedlogom Zakona o budžetu za 2023. godinu, iznos sredstava koji se opredjeljuje za finansiranje projekata i programa od javnog interesa koje sprovode nevladine organizacije, kao i sredstva za finansiranje projekata i programa NVO u oblasti zaštite lica sa invaliditetom, umanjen u odnosu na procenat koji je definisan Zakonom o finansiranju NVO.

“Naime, u Prijedlogu budžeta za narednu godinu, u članu 13 stav 3, jasno i nedvosmisleno je definisano da su pomenuta sredstva planirana u skladu sa Zakonom o NVO i da će se ista preusmjeravati sa Tekuće budžetske rezerve u skladu sa Odlukom o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa NVO”, istakli su u saopštenju.

Nadalje, dodaju, u okviru obrazloženja Tekuće budžetske rezerve, takođe je, ističu iz MF, jasno definisano i još jednom potvrđeno da je “dio sredstava planiran za finansiranje programa i projekata NVO, shodno Zakonu o NVO, i da će se ista preusmjeravati potrošačkim jedinicama u skladu sa pomenutim propisom”.

Iz Ministarstva napominju da su sredstva za ovu oblast na identičan način planirana godinama unazad i da Prijedlog Zakona o budžetu za 2023. godinu ne predstavlja izuzetak.

“Imajući u vidu navedeno, a u cilju potpunog otklanjanja potencijalnih nedoumica, naglašavamo da je Ministarstvo finansija obezbijedilo sredstva za gore pomenute namjene u skladu sa svim važećim normativima koji uređuju ovu oblast, i da je Prijedlog Budžeta za 2023. godinu, upravo refleksija zakonom utvrđenih prava i obaveza. Molimo da zainteresovane organizacije prije zauzimanja stava i izkazivanja izjava koje dovode u sumju postupanje po zakonu, još jednom razmotre i upoznaju se sa aktima kojim se uređuju ova pitanja i obezbijeđuje finansiranje, i eventualno se konsultuju i sa Ministarstvom finansija koje stoji na raspolaganju za svaku komunikaciju”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve