Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo ekonomskog razvoja podržava dijalog u cilju zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora

Kako je saopšteno iz tog resora najavljena inicijativa podrazumijeva da se pitanja naknade zarade za rad nedjeljom, pripravnost, dvokratni rad i druga pitanja koja su predmet pregovora o zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora definišu kroz izmjene Zakona o radu

Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao jedan od učesnika pregovora za zaključivanje Opšteg kolektivnog ugovora, izražava zabrinutost zbog najava pojedinih socijalnih partnera da će Skupštini Crne Gore uputiti inicijativu za izmjene Zakona o radu.

Kako je saopšteno iz tog resora najavljena inicijativa podrazumijeva da se pitanja naknade zarade za rad nedjeljom, pripravnost, dvokratni rad i druga pitanja koja su predmet pregovora o zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora definišu kroz izmjene Zakona o radu. Uređivanje ovih i drugih pitanja od značaja za socijalni položaj zaposlenih van socijalnog dijaloga kroz Socijalni savjet, predstavlja kršenje Zakona o radu i međunarodnih konvencija.

U ovom procesu, kako su istakli, Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao jedan od učesnika u pregovorima za zaključivanje Opšteg kolektivnog ugovora pruža stručnu, administrativnu i tehničku podršku u cilju postizanja kompromisa između, prije svega, predstavnika reprezentativnog udruženja poslodavaca i predstavnika reprezentativnih organizacija zaposlenih.

“Posvećeni smo kreiranju održivih rješenja u oblasti radnog zakonodavstva, koje će svi socijalni partneri doživljavati kao svoj doprinos izgradnji bolje budućnosti. Vjerujemo da jedino na ovaj način naši građani mogu zakone Crne Gore doživljavati kao svoje, a samim tim biti dodatno motivisani da ih poštuju. Stoga, Vlada Crne Gore daje prednost konstruktivnom socijalnom dijalogu koji će rezultirati rješenjima jednako prihvatljivim svim stranama u pregovorima i ističemo da pitanja naknade zarade za rad nedjeljom, pripravnost i dvokratni rad, treba da budu rezultat socijalnog dijaloga i predmet Opšteg kolektivnog ugovora”, piše u saopštenju ministarstva.

Kako su naveli, imajući u vidu činjenicu da je Zakon o radu sistemski zakon koji se primjenjuje na sve građanje Crne Gore, Ministarstvo ekonomskog razvoja još jednom ukazuje na važnost socijalnog dijaloga i saradnju socijalnih partnera prilikom definisanja instituta radnog prava.

“Podsjećamo da je važeći Zakon o radu usklađen sa pravnom tekovinom Evropske unije, te u cilju zaštite i unaprjeđenja prava iz radnog odnosa sadrži odredbu o obavezi zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora. Dodatnu potrebu za novim ugovorom vidimo i u činjenici da je važeći Opšti kolektivni ugovor zaključen davne 2014. godine i da ne prati novine koje je donio Zakon o radu”, dodali su.

Iz Ministarstva za ekonomski razvoj ističu da se usvajanje izmjena i dopuna Zakona o radu, čija je primjena jedno od zatvarajućih mjerila za poglavlje 19, bez prethodnog socijalnog dijaloga, negativno reflektuje i na proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“Zbog svega navedenog Ministarstvo ekonomskog razvoja snažno podržava socijalni dijalog u cilju zaključivanja novog Opšteg kolektivnog ugovora i poziva sve socijalne partnere da kroz zajednički dijalog dođu do rješenja”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve