Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo ekologije: Osmišljeno idejno rješenje za poboljšanje kvaliteta rudničkih voda

Kako su saopštili cijeli eksperiment će pratiti stručni tim Centra za ekotoksikološka istraživanja, dok će se mjerenje svih parametara obavljati u specijalizovanim laboratorijima ove institucije koja funkcioniše u sistemu državnog ekološkog klastera

U saradnji sa kompanijama Gradir Montenegro i Tara Resources, kao i Centrom za ekotoksikološka ispitivanja, Ministarstvo ekologije pokrenulo je projekat rješavanja problema rudničkih voda na području rudnika Šuplja stijena, saopštili su iz tog ministarstva.

“Rudničke vode odlikuju se veoma nepovoljnim hemijskim sastavom – niskoj pH vrijednosti (3-3,5), kao i viskim koncentracijama jona gvožđa, mangana i aluminijuma. Vode iz pomenutih rudničkih jama istuču na širem prostoru današnjeg rudnika i ulivaju se Mjedenički potok, koji se dalje uliva u rijeku Ćehotinu. Pojava ovih voda na površini posljedica je vjekovnog jamskog iskopavanja rude na ovim području, pa umjesto kroz sediment, ove vode ističu iz jama i zagadjuju Mjedenički potok, okolno zemljište, a onda rijeku Ćehotinu”, navodi se u saopštenju.

Kako kažu uz pomoć stručnog konsultanta BeinnAnOr Exploration Ltd, Joe Crummy, osmišljeno je idejno rješenje koje na održiv i ekonomičan način može da dovede do poboljšanja kvaliteta rudničkih voda koje, pored toga što utiču na kvalitet vode rijeke Ćehotine, utiču i na kvalitet okolnog zemljišta koje je u kontaktu sa njima.

“Za potrebe projektovanja sistema za tretman voda neophodno je sprovesti eksperiment tokom kojeg će se testirati različiti parametri, uslovi i konstrukcioni elementi u culju dobijanja podataka neophodnih za planiranje i projektovanje sistema u punoj veličini, a koji bi trebalo da dovede do trajnog rješenja ovog problema”, kazali su iz Ministarstva ekologije.

S tim u vezi, danas je otpočela pripremna faza eksperimenta u CETI-ju.

Kako su saopštili cijeli eksperiment će pratiti stručni tim Centra za ekotoksikološka istraživanja, dok će se mjerenje svih parametara obavljati u specijalizovanim laboratorijima ove institucije koja funkcioniše u sistemu državnog ekološkog klastera.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve