Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Milić: Koliko je lokalna vlast Podgorice u prehodnom periodu loše obavljala poslove pokazuju katastrofalni rezultati “Deponija”

Dok u zemljama EU otpad predstavlja ''resurs'' i kvalitetnom reciklažom stvara nove sirovine, po njegovim riječima, ''kod nas je to ogromni problem''

Koliko je lokalna vlast Podgorice u prehodnom periodu loše obavljala poslove iz svoje nadležnosti pokazuju katastrofalni rezultati gradskog preduzeća “Deponija”, ocijenio je odbornik Nove srpske demokratije (NSD) u skupštini Glavnog grada Goran Milić.

Dok u zemljama EU otpad predstavlja “resurs” i kvalitetnom reciklažom stvara nove sirovine, po njegovim riječima, “kod nas je to ogromni problem”.

“Informacija da Deponije d.o.o. prerađuje samo dva odso komunalnog otpada je u svakom smislu katastrofalna iz više razloga. Otpad koji nije prerađen i recikliran opterećuje i kapacitete sanitarnih kada i negativno utiče na životnu sredinu. Iako je Crna Gora proglašena za ekološku državu još davne 1991. godine do danas nije bilo velikih pomaka kako na državnom tako i na lokalnom nivou”, saopštio je Milić.

Podgorica je, smatra on, formiranjem preduzeća Deponija d.o.o trebala da uđe u “ozbiljnu realizaciju projekata kružne ekonomije i samim tim organizuje preradu i reciklažu otpada što u suštini u tom preduzeću i ne postoji”.

“Prerada otpada promoviše konkurentnost, inovacije, štiti životnu sredinu, ali i istovremeno doprinosi ekonomskom rastu budžeta Glavnog grada i održivosti radnih mjesta zaposlenih u tom preduzeću. Podatak da u EU pojedine države recikliraju i do 70 odsto otpada, a da neke čak i uvoze otpad za preradu, dovoljno kazuje koliko je kod nas ta oblast zanemarena. Podaci da su određene materije iz otpada reciklabilne i preko 50 odsto, kao što su metali i plastika, uz podatak da je staklo reciklabilno 100 odsto, kartonaža do 70 odsto, dovoljno pokazuje koliki su realni gubici gradskog preduzeća u prethodnom periodu”, pojasnio je Milić.

Drugi efekat lošeg upravljanja otpadom je, smatra on, pitanje očuvanja životne sredine.

“Spaljivanjem plastičnog, papirnog, kartonažnog otpada , kao i polovnih guma izuzetno povećava emisije ugljen-dioksida , što naši sugrađani često i osjećaju. Na kraju se vraćam na osnovno pitanje, da li je u preuzeću Deponija d.o.o. stvarno prerađeno samo dva odsto otpada ili se u tom preduzeću prikazuju nerelevantni podaci, što je naravno pitanje za novo rukovodstvo i nadležne organe. Nakon iznesenih podataka koje smo ovih dana imali na uvid, a tiče se podgoričke “Čistoće”, sasvim je sigurno da je potrebno u narednom periodu ispitati rad svih gradskih preduzeća i službi, te utvrditi činjenično stanje u poslovanju istih”; zaključio je Milić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
29.06.2023-23:15 23:15

Ajde cetnicino glibava ne dipr, pametniji si kad cutic , idi cuvaj ovce to je za tebe!

BobZeković
30.06.2023-10:05 10:05

Ne samo da nijesi u pravu Miliću, NEGO TI POJMA O POJMU NEMAŠ!