Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović na obilježavanju 60. godišnice Plantaža: Ni manje zemlje, ni većih vina

On podsjeća da su naučna istraživanja utvrdila da se sjeme iz kojeg je niklo naše vinogradarstvo vezuje za Rimski period

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je večeras svečanosti povodom obilježavanja 60 godina rada kompanije “Plantaže 13. jul”.

“Prisjećajući se riječi američkog književnika Ernesta Hemingveja: „Vino je jedan od najvećih znakova civilizacije na svijetu“, moramo biti ponosni na činjenicu da su još od antičkih vremena takvi civilizacijski znakovi prisutni na području Crne Gore”, kazao je Milatović.

On podsjeća da su naučna istraživanja utvrdila da se sjeme iz kojeg je niklo naše vinogradarstvo vezuje za Rimski period.

“Arhiva grada Kotora čuva srednjevjekovnu pisanu građu koja govori o grožđu i vinu”, dodao je on.

Prema njegovim riječima krajem XIX vijeka knjaz Nikola Petrović – Njegoš donio je ukaz zahvaljujući kojem su se proširili i unaprijedili crnogorski vinogradi i tada je vinogradarstvo u predjelu oko Skadarskog jezera postalo najznačajniji vid poljoprivredne proizvodnje.

“Ni manje zemlje, ni većih vina – često kažemo, i ne bez razloga – jer je većina proizvodnje bazirana na našoj autohtonoj sorti Vranac, za koju je ustanovljeno da je dijete čuvene Kratošije, čije se originalno porijeklo upravo vezuje za ove krajeve”, naglasio je Milatović.

Stoga, dodao je, osnivanje “Agrokombinata 13. jul” prije tačno 60 godina, iz kojeg su nastale današnje Plantaže, ima snažno uporište u vinskoj tradiciji ovog prostora.

“Zasigurno jedan od najvećih poljoprivrednih poduhvata tog vremena pretvorio je besplodno i bezvodno Ćemovsko polje u jednu od najvećih vinskih oaza u ovom dijelu svijeta, koja danas nosi laskavu titulu najvećeg vinograda u Evropi”, kazao je Milatović.

Ističe da je u proteklih šest decenija kompanija „13. jul – Plantaže“ za kvalitet svojih proizvoda osvojila preko hiljadu domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, a 1991. godine grupa eksperata relevantnog italijanskog magazina “Il Mondo” svrstala je vino Vranac među najbolja crvena vina Evrope.

“Značaj Plantaža je veliki. Bogata istorija ove kompanije nas uči da zajedničkim radom, odricanjem, društvenom odgovornošću i, što je najvažnije, stavljanjem nacionalnog interesa ispred svih drugih, Crna Gora, uprkos svim ograničenjima, može da uradi velike stvari – pa i da u oblasti koja spaja nauku, poljoprivredu i stil života, i u kojoj se i vjekovima takmiče zemlje slavne istorije, bude prva u Evropi”, rekao jeMilatović.

On je poručio i “neka nas ovaj jubilej okupi i učini ponosnima što danas možemo da se divimo ovom veličanstvenom vinogradu koji je preživio krize, međunarodne sankcije, pokušaje privatizacije, opstao i ostao naš!”

“Isto tako dok mu se divimo, moramo da se obavežemo da će nam iskra prkosa, koju je sjeme našeg vranca zapalilo u ovom surovom kršu i učinilo ga plemenitim, biti nauk da sva naša ograničenja, sve naše strahove i sve naše podjele sjemenom mudrosti prevaziđemo. Dugujemo to našoj istoriji, dugujemo to našoj djeci, a dugujemo to i ovom kršu i ovoj predivnoj bašti što je iz njega izrasla. U uvjerenju da ćemo i u godinama pred nama svjedočiti daljem razvoju crnogorskog vinarstva i slaviti zajedničke uspjehe zasnovane na znanju, mudrosti i zajedništvu, pozivam vas da nazdravimo: za jubilarnih 60 godina „Plantaža 13. jul“, za crnogorsko vinarstvo, za našu Crnu Goru”, zaključio je Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
02.09.2023-22:34 22:34

Ni manje zemlje,ni vecih vina a manjih ljudi nema na svijetu!!