Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

MERT: Predstavljeni programi podrške privredi za 2023.

Javni pozivi za programe, kako je saopšteno iz resora, objavljeni su jutros a riječ je o bespovratnim sredstvima za koje privreda može da se prijavljuje do septembra

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) predstavilo je Program za unapređenje konkurentnosti privrede vrijedan tri miliona eura i Program za razvoj i promociju zanatstva u vrijednosti 175 hiljada eura.

Javni pozivi za programe, kako je saopšteno iz resora, objavljeni su jutros a riječ je o bespovratnim sredstvima za koje privreda može da se prijavljuje do septembra.

Ministarstvo je, kako se navodi, iz energetskog paketa Evropske unije povuklo i pet miliona eura podrške za mala i srednja preduzeća koja će se utrošiti na dva programa za unapređenje energetske efikasnosti u turizmu i prerađivačkoj industriji, koji će biti ubrzo objavljeni.

„Dobre vijesti su da ćemo jednim dijelom iz budžeta, jednim dijelom iz sredstava Evropske Unije našoj privredi podijeliti skoro 8 miliona eura, što je najviše do sada i mislim da će to biti jedan snažan podsticaj crnogorskoj privredi. Pozivam naše privrednike da ne propuste ovu šansu, da se prijave za bespovratna sredstva koja mogu značajno pomoći njihovo poslovanje“, kazao je ministar Goran Đurović na pres konferenciji povodom predstavljanja programa.

Iz MERT-a navode da program za unapređenje konkurentnosti privrede vrijedan tri miliona eura, podrazumijeva paket mjera finansijsko- nefinansijske podrške koji će doprinijeti daljem jačanju i razvoju crnogorske privrede.

“Cilj programa je da se poveća konkurentnost malih i srednjih preduzeća sa posebnim naglaskom na žene i mlade u biznisu i preduzeća iz manje razvijenih opština”, poručuju iz MERT-a.

U tom kontekstu, dodaju, do 50 odsto refundacije troškova biće na raspolaganju preduzećima, do 70 odsto za žene i mlade koji su vlasnici preduzeća a čak do 80 odsto povrata za preduzeća iz manje razvijenih opština.

Iz Ministarstva ističu da je programom predviđeno devet programskih linija i to:

  • Programska linija za nabavku opreme velike vrijednosti;
  • Programska linija za podršku malim ulaganjima;
  • Programska linija za podršku digitalizaciji;
  • Programska linija za podsticaj cirkularne ekonomije;
  • Programska linija za podršku internacionalizaciji;
  • Porgramska linija za unapređenje marketinga;.
  • Programska linija – Vaučeri za žene i mlade u biznisu;
  • Programska linija za početnike u biznisu;
  • Programska linija za pružanje mentoring usluga.

 

“Ovi programi kreirani su tako da odgovaraju potrebama privrede. Posebno izdvajam liniju “Vaučeri za žene i mlade”, gdje, upravo zbog potreba ove ciljne grupe, dajemo sredstva avansno do 70 odsto, posto da bi pokušali da eliminišemo barijeru sa kojom se suočavaju, a to je da nemaju sopstvenih sredstava”, kazala je generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti Olivera Vukajlović.

Za Program za razvoj i promociju zanatstva opredijeljeno je 175.000 eura kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata za obavljanje zanatske djelatnosti kao i organizaciju i učestvovanje na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama.

„Odobrena podrška može pokrivati do 70 odsto opravdanih troškova, odnosno do 10.000 eura bez PDV-a po zanatliji za aktivnosti koje se odnose na vrijednost opreme i do 50 odsto opravdanih troškova, odnosno do 6.000 eura bez PDV-a po zanatliji, za učešće na međunarodnom sajmu, a iznos do 4.000 eura bez PDV se može dodijeliti za učešće na domaćem sajmu“, kazala je generalna direktorica Direktorata za industriju i regionalni razvoj Renata Milutinović.

I za ovaj program, kako se navodi, predviđen je dodatni procenat podrške (10 odsto) za zanatlije koji posluju u manje razvijenim opštinama Crne Gore dok je za žene i mlade u toj oblasti predviđeno dodatnih pet odsto podrške.

“Maksimalni iznos odobrene podrške po zanatliji za obije komponente iznosi 12.000 eura”, poručuju iz MERT-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve