Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Ne očekujemo ozbiljnije prihode od turizma

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da su nezahvalne procjene o iznosu gubitaka od turizma, zbog novonastale situacije

U ovoj godini se ne očekuje nikakav ozbiljan prihod od turističke privrede, ocijenio je premijer Duško Marković i dodao da je namjera Vlade da sačuva taj sektor koliko god je to moguće.

Duško Marković

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da su nezahvalne procjene o iznosu gubitaka od turizma, zbog novonastale situacije.

„Niko to ne zna, ali ja od prihoda u turizmu ove godine nemam veliku nadu. U ovoj godini ne očekujemo od turističke privrede nikakav ozbiljan prihod, ali je namjera Vlade da sačuva turističku privredu koliko je god to moguće“, rekao je Marković.

On je naveo da mu je na sastanku sa predstavnicima turističke privrede saopšteno da oni ne traže pomoć, odlaganje ili otpis kamata, nego da sa bankama naprave aranžman da dobiju reprogram postojećih kredita i bolje grejs periode kako bi sačuvali osnovni sadržaj.

„Rekli su mi da oni očekuju oporavak turističke privrede u proljeće naredne godine“, dodao je Marković.

On je komentarišući ocjene da Vlada izdvaja, ali bez konkretnog predloga, kazao da je pristup izvršne vlasti blagovremen, efikasan i najbolji.

„Ako bi radili drugačije, upropastili bismo sve što imamo danas, a novac koji imamo, kako neki predlažu mogli bi potrošiti u jednom danu, dok već idućeg ne bi imali za penzije, obrazovanje i zdravstvo. Razumijemo ovakve zahtjeve i ne odgovaramo na njih“, naveo je Marković.

On smatra da se u Crnoj Gori mora uraditi sve da se organizuje proizvodnja kako ne bi zavisili od drugih.

„Poruka našim partnerima koji kažu da treba dati novac i pomoć, jeste da nam Unija poslodavaca (UPCG), Privredna komora (PKCG) i Udruženje menadžera ponudi programe za pokretanje proizvodnje u Crnoj Gori, a Vlada će obezbijediti pare“, dodao je Marković.

On je, govoreći o autoputu, kazao da završetak tog projekta u predivđenom roku nije realan zbog toga što izvođaču fali 700-800 radnika koje ne može da obezbijedi iz objektivnih razloga.

„Sada su radovi oslonjeni na domaću operativu, koja je kritikovana i navodno privilegovana, ali se radovi obavljaju mogućom dinamikom. Takođe, pokušava da se obezbijedi bolja dinamika radova da bi se skratio rok kašnjenja“, naveo je Marković.

On je, govoreći o trećem paketu mjera, kazao da ne može reći njegov sadržaj, ali da on neće biti samo finansijski, već i strateški i razvojn i imaće nekoliko elemenata na kratki, srednji i dugi rok, koji će uključivati diverzifikciju ekonomije.

Marković je, komentarišući procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o padu ekonomije od devet odsto, kazao da se te prognoze ozbiljno razmatraju.

„Nadam se da možemo naći kvalitetniji odgovor od ovih prognoza. Ne želim da vjerujem, ni prihvatim da će to da bude ostvareno. Ne možemo izaći neranjivi iz ove situacije, ali ćemo uraditi sve da sačuvamo supstancu naše ekonomije“, poručio je Marković.

On je kazao da nema riječi o aranžmanu sa MMF-om, ali će biti riječi o partnerstvu, pri čemu od te međunarodne institucije očekuje značajnu finansijsku podršku.

Marković je, govoreći o kreditnoj liniji za podršku medijima, rekao da će ona biti brzo dostupna javnosti, u cilju održivosti medija, koji čine vaćan segment društva, “da se makar ne sekiraju za plate dok rade važan posao”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve