Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Manojlović: Željezara apsolutno spremna da počne sa proizvodnjom, postoji mogućnost otvaranja novih radnih mjesta

Čeka se, kako kaže saglasnost Vlade da EPCG uplati Željezari 6,5 miliona eura koje su neophodne za pokretanje proizvodnje

U krugu Željezare formiran je klaster privrednika i već imamo dvije ozbiljne kompanije koje će svoju proizvodnju preseliti u Nikšić, što će otvoriti nova radna mjesta. Za sada je primljeno 229 bivših radnika “Toščelika”, zaposlili smo i stručni kadar a ukoliko krene proizvodnja biće potrebno i do 420 zaposlenih, naveo je izvršni direktor nikšićke Željezare Đorđije Manojlović, u emisiji “Takulin” Gradske RTV.

Čeka se, kako kaže saglasnost Vlade da EPCG uplati Željezari 6,5 miliona eura koje su neophodne za pokretanje proizvodnje.

“To je novac za repromaterijal, za dva mjeseca, odnosno za pokretanje pogona čeličane od neki pet odsto kapaciteta od planirane proizvodnje. Sa tih 5 odsto kovačnicu upošljavamo u punom kapacitetu od 100 odsto, za nekih 2000 tona mjesečno”, kazao je Manojlović.

Novac od EPCG je bio predviđen biznis planom koji je usvojen u januaru, i podrazumijevao je pokretanje četiri cjeline: solarne elektrane, pogon konstrukcije, pogon podkonstrukcije i pogon kovačnice. Prva tri su, objašnjava Manojlović, pokrenuta i ide se ka njihovoj realizaciji, dok se za pokretanje četvrtog čeka obećani novac.

“Ukoliko novac bude uplaćen ovih dana, možemo očekivati pokretanje proizvodnje za dva mjeseca i prve proizvode iz kovačnice do kraja godine”, poručuje Manojlović.

Za ovih sedam mjeseci, kako naglašava, znanjem i sposobnostima radnika urađen je remont na svim ključnim postrojenjima.

“Željezara je sada apsolutno spremna da počne sa proizvodnjom”, navodi Manojlović.

Dodaje da postoji interesovanje kompanija za saradnju, ali da neizvjesnost oko početka proizvodnje sprečava realizaciju.

“Trenutno imamo oko 3000 tona upita, međutim, kako nijesmo sigurni kada ćemo početi sa proizvodnjom ne možemo dati precizne rokove. Sa cijenama smo vrlo konkurentni. Imamo jednu češku kompaniju koja je najozbiljniji strateški partner u smislu prodaje čelika, i spremni su da povlače nekih 50 odsto proizvodnje. Postoje upiti iz Italije, Francuske, Njemačke, Rumunije i ovo je velika šansa Željezare da spremno odgovori tržištu”, zaključuje Manojlović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
27.09.2023-13:13 13:13

Mici avetinjo ,koja proizvodnja, kome ces to prodati po tim cijenama da bi bila zeljezara rentabilna????