Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Manifest o dostojanstvenom radu potpisalo 20 ogranizacija sa Zapadnog Balkana

Konferencija je, kažu, poslužila kao prostor za razmenu ideja, strategija i najboljih praksi u promovisanju boljih uslova rada na Zapadnom Balkanu.

Centar za ženska prava potpisao je Manifest o dostojanstvenom radu u okviru Regionalne konferencije o dostojanstvenom radu na Zapadnom Balkanu.

Konferencija koja je održana u Draču od 28. do 30. septembra, kako je saopšteno, okupila je preko 20 organizacija i stučnjaka/inja iz cijelog regiona, a organizovali su je Institut za socijalnu politiku Musine Kokalari iz Prištine, Centar za politike emancipacije iz Beograda i Centar za kritiku i društvenu emancipaciju iz Tirane.

Vrhunac konferencije, kako je navedeno, bilo je stvaranje zajedničkog „Manifesta o dostojanstvenom radu“. Ovaj manifest, kako su pojasnili, ocrtava ključne principe i ciljeve koje će novoformirana regionalna koalicija u sinergiji težiti da ostvari.

“Sve naše zemlje se suočavaju sa istim problemima: siromaštvom, niskim platama, nekvalitetnim poslovima, nesigurnim oblicima zaposlenja i zavisnošću od stranih direktnih investicija. U svijetlu ovih problema, ujedinjeni smo u našoj posvećenosti da osiguramo dostojanstvene uslove rada za sve ljude na Zapadnom Balkanu. Čvrsto vijerujemo da su regionalna saradnja i solidarnost od suštinskog značaja za efikasno riješavanje ovih pitanja. Pozivamo naše vlade, sindikate i kompanije koje posluju u našem regionu da nam se pridruže u borbi za platu za život, bolju socijalnu zaštitu, održivi razvoj i generalno poboljšanje radnih prava. Zemlje Zapadnog Balkana treba da unaprijede regionalnu saradnju, razmijenjujući najbolje prakse, znanja i resurse za riješavanje zajedničkih izazova sa kojima se svi suočavamo u sferi rada. Regionalna solidarnost među radnicima i radnicama, sindikatima i organizacijama civilnog društva ključna je za unaprijeđenje dostojanstvenog rada u svim našim društvima”, poručili su iz Centra.

Link na kojem je moguće pročitati tekst Manifesta.

Navodi se da na konferenciji su organizovane i panel diskusije na kojima se razgovaralo o socio-ekonomskim i promijenama u radnom zakonodavstvu koje su se odigrale u prethodnim decijama u regionu, kao i interaktivne radionice sa fokusom na platu za život, neplaćeni rad brige i njege, bezbjednost i zdravlje na radu, sindikalno organizovanje, platformski rad i nesigurne oblike zapošljavanja.

Konferencija je, kažu, poslužila kao prostor za razmenu ideja, strategija i najboljih praksi u promovisanju boljih uslova rada na Zapadnom Balkanu.

“Učesnici i učesnice iz svih zemalja Zapadnog Balkana podijelili su svoje uvide, iskustva i stručnost kako bi ojačali kolektivne napore usmijerene ka unaprijeđenju dostojanstvenog rada u regionu”, ukazuju iz Centra.

Ovaj projekat je dobitnik nagrade EDI Community Choices, koju su podržali Nemačko savezno ministarstvo spoljnih poslova i Evropski fond za Balkan, kao domaćin Mreže evropskih fondacija. Sadržaj svih dokumenata proizvedenih implementacijom ovog projekta pripada organizatorima i ne predstavlja nužno stavove Nemačkog saveznog ministarstva spoljnih poslova i Evropskog fonda za Balkan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve