Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Koprivica sa Raičević: Spremnost Vlade da stvori ambijent u kojem će principi i ideje rodne ravnopravnosti biti nesmetano implementirani

Koprivica je naglasio da Vlada podržava mehanizme koji garantuju veću zastupljenost žena u javnom i političkom životu

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica sastao se sa izvršnom direktoricom Centra za ženska prava, Majom Raičević.

“Potpredsjednik Koprivica je pozdravio napore i rad NVO Centar za ženska prava, usmjeren na podizanje društvene svijesti kada je u pitanju rodna ravnopravnost. U tom smislu, izrazio je apsolutnu spremnost Vlade, da se kroz strateški i zakonodavni okvir, implementiraju principi i ideje rodne ravnopravnosti”, saopšteno je iz Vlade.

Koprivica je naglasio da Vlada podržava mehanizme koji garantuju veću zastupljenost žena u javnom i političkom životu.

“Sagovornici su se, takođe saglasili, da je potrebno dovršiti rad na izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, te razmotriti način da se ono unaprijedi mjerama protiv femicida, digitalnog nasilja i rodno zasnovanog govora mržnje”, navodi se u saopštenju.

Dodatno, kako bi se obezbijedio bolji položaj žrtava nasilja, podvukli su važnost stavljanja u fokus seta zaštitnih mjera tokom sprovođenja postupka, prilikom predstojeće reforme ZKP.

“Takođe, konstatovana je i potreba formiranja nacionalnog tijela za koordinaciju i sprovođenje politika i mjera za sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja, obuhvaćenih Konvencijom Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), koji će prava i najbolji interes žrtava smjestiti u središte svih mjera, a oslanjaće se na stručnost i iskustvo specijalističkih ženskih nevladinih organizacija”, dodaje se u saopštenju.

Gospođa Raičević je istakla značaj integrisanja preporuka GREVIO, te istakla važnost osiguravanja uslova za specijalizaciju službenika i formiranje stručnih timova u institucijama koje rade na sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

“Sagovornici su razmijenili mišljenje i informacije o obavezama koje predstoje u narednom periodu i apostrofirali da je intenzivna saradnja na ovom polju nužna, kako bi rezultati u ovim politikama bili vidljivi”, zaključuju iz Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
tica
16.02.2024-16:46 16:46

Kad smo već kod RODNE RAVNOPRAVNOSTI I ŽENSKIJEH PRAVA, pita bi gospođu Maju Raičević i ovoga Koprivicu, da li gospođa Mirna Nikčević može biti obuhvaćena njihovim angažovanjem. Naime gospođu Mirnu Nikčević, na Badnji dan, na Dvorskom trgu, prijestonica Cetinje, u sred bijela dana, brutalno je nokautirao izvjesni Duško Glendža, predsjednik Crkvenogogo odbora CPC, Cetinje, zastupnik raščinjenog svještenika Miraaaša Dedeića, a u furioznom napadu na sve Crnogorce i Crnogorke, koji su željeli zapaliti badnjak, a po vjekovojnoj tradiciji. Naime, ni gospođa Maja Raičević, poznata i priznata borkinja za ženska prava ni ovizi Koprivica, ni nijedna NVO, ni ni jedna politička partija,… Pročitaj više »