Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

LOŠ PREDSJEDNIK OPŠTINE, JOŠ GORI MINISTAR: Martinović otjerao investitore, sad bi da jug izdržava sjever

Porazno je da Martinović kao resorni ministar ne zna da sjever Crne Gore ima više potencijala nego jug, samo kad se političari njegovog znanja i ekspertize ne bi miješali u razvoj. Zato je opravdana reakcija čelnika primorskih opština, koji su niskim taksama i podsticajima privlačili investitore, za razliku od Martinovića koji ih je rastjerao. Sada bi da njegovo neznanje plaćaju opštine sa juga

Kada je tadašnji predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović krenuo u povećanje naknada za komunalno opremanje u ovom gradu koji je centar investicionog buma, struka ga je upozoravala da će taj potez otjerati investitore kao biznis barijera razvoju grada. Portal Aktuelno je objavio niz tekstova sa uporednim podacima o visini naknada u primorskim i sjevernim opštinama, gdje se pokazalo da će uvećanjem komunalne naknade, Kolašin zauzeti neslavno prvo mjesto u državi. Istraživanje je pokazalo da su takse u Kolašinu koji nema razvijenu komunalnu infrastrukturu, Martinovićevim povećanjem, veće nego u Baru, Podgorici, Budvi, Svetom Stefanu, Herceg Novom, a blizu su onima iz Porto Montenegra.

Upozorenja da će otjerati investitore, Martinović je ignorisao. Ostaće zapamćen po čuvenoj rečenici na sastanku sa velikim ulagačima u Kolašinu, koja se može objasniti samo kombinacijom bezobrazluka, bahatosti i neznanja: Nijesam vas ja tjerao da gradite hotele!

Ministar mješovitog ”osvrtaja”, prvi ”balvan” śevera i najoštrija ”šega” iz Bara Kraljskih, Vladimir Martinović

Posljedice Martinovićevih odluka u Kolašinu su poražavajuće, što pokazuje i broj zahtjeva za utvrđivanje komunalne naknade za opremanje građevinskog zemljišta. U periodu od usvajanja nove Uredbe, krajem marta prošle godine do polovine septembra svega četiri zahtjeva su pristigla nakon povećanja naknade. Koliku je štetu Martinović napravio Kolašinu govore uporedni podaci. Tako je od 01. januara do 25. marta 2023. godine, dakle prije povećanja naknade bilo 28 zahtjeva, a u godini prije toga je bilo  čak 40 zahtjeva. Martinović je samo jednom odlukom uništio investicije u gradu koji je do tada bio centar investicionog buma.

U Kolašinu je od početka investicionog ciklusa, do dolaska Martinovića, počela izgradnja 12 novih hotela koji broje oko 1.350 novih jedinica i koji će zapošljavati preko 1.200 ljudi. Hoteli posluju po kondo modelu, što osigurava da su otvoreni 12 mjeseci i da sve smještajne jedinice imaju obavezu izdavanja. Prije nego što je Martinović opustošio opštinsku kasu lošim odlukama, bilo je planirano otvaranje novih hotela po istom modelu.

Negativan uticaj Martinovića na perspektivu razvoja novih hotelskih kapaciteta pokazuje i podatak da je u budžetu za ovu godinu predviđeno svega blizu million i po od komunalne takse, što znači izgradnja samo jednog hotela od oko 80 soba.

Martinović zatvorio vrata Kolašina za investicije

Tako je Martinović direktno zaustavio razvoj Kolašina kao turističkog centra regiona. O indirektnim efektima koje je stopirao samo jednom odlukom, da ne govorimo. Direktni efekti, kao što je uticaj na bruto društveni proizvod, u fazi izgradnje se odnosi na investicije, a u fazi eksploatacije na  prihode od preko 40.000 eura godišnje po smještajnoj jedinici. Novostvorena vrijednost je oko 25,000 eura godišnje po smještajnoj jedinici a uticaj na produženje turističke sezone do 10 mjeseci, sa zauzetošću na oko 62 odsto godišnje. Uticaji na prihode lokalne samouprave u fazi eksploatacije se ogledaju kroz poreze pa je projekcija prihoda od poreza na promet nepokretnosti 1.350 eura po smještajnoj jedinici godišnje. Takođe, novi zakon o porezu na dohodak fizičkih lica obezbjeđuje nove prihode za Opštinu. Indirektni efekti invesiticija se ogledaju u razvoju povezanih privrednih aktivnosti kao što su građevinarstvo, saobraćaj, poljoprivreda, prehrambena industrija, trgovina itd, zatim rast prihoda Opštine i države, povećanje investicione aktivnosti, rast prihoda od prometa proizvoda i usluga, jačanje regionalnog razvoja i povećanje potrošnja…

Nakon što je uništio Kolašin, Martinović je prešao na novu funkciju – postao je ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. Sada se svim silama zalaže da se usvoje izmjene i dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave, za koji čelnici opština sa juga tvrde da je diskriminatorski i na njihovu štetu. Martinoviću, dakle, nije bilo dovoljno što je zaustavio razvoj Kolašina, na red su došle i opštine sa juga.

Martinović je prije nekoliko dana izjavio da bi ponovno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o finansiranju lokalne samouprave donijelo veoma značajne pogodnosti za razvoj sjevera države.

Nezapamćen ”razvojni” plan ministra-balvana: Opštine sa juga da izdržavaju sjever!?

“Tu posebno mislim na sjeverne opštine koje su nerazvijene, jer u pomenutom Zakonu postoje mjere za njegov razvoj i opredijeljena novčana sredstva u iznosu od oko deset miliona eura, što će im značajno ojačati budžetske kapacitete”, naveo je Martinović u saopštenju.

Porazno je da Martinović kao resorni ministar ne zna da je sjever Crne Gore ima više potencijala nego jug, samo kad se političari njegovog znanja i ekspertize ne bi miješali u razvoj. Zato je opravdana reakcija čelnika primorskih opština, koji su niskim taksama i podsticajima privlačili investitore, za razliku od Martinovića koji ih je rastjerao. Sada bi da njegovo neznanje plaćaju opštine sa juga. Sjeveru Crne Gore ne trebaju dotacije na štetu južnih opština, već ministri sa vizijom i iskustvom. Martinović je daleko od toga.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve