Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Kun: Vjerujem da će rezultati projekta magistralnog puta M-2 biti još jedan primjer prijateljske saradnje Crne Gore i Kine

U Kini postoji jedna izreka da ''ako želite da se obogatite, prvo izgradite puteve'', što znači da je izgradnja infrastrukture zaista ključni faktor u unapređenju ekonomskog i društvenog razvojam, saopštio je Ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun

Velika mi je čast biti dio današnje ceremonije obilježavanja početka radova i svjedočiti pokretanju novih projekata saradnje Kine i Crne Gore u oblasti izgradnje saobraćajne infrastrukture. U Kini postoji jedna izreka da „ako želite da se obogatite, prvo izgradite puteve“, što znači da je izgradnja infrastrukture zaista ključni faktor u unapređenju ekonomskog i društvenog razvojam, saopštio je Ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun.

Kako je istakao, rekonstrukcija magistralong puta M-2 pomoći će svima da lakše putuju do važnih turističkih centara Tivta, Budve i Kotora, a u velikoj mjeri će promovisati i sami razvoj crnogorske turističke privrede i omogućiti većem broju turista da uživaju u veličanstvenim pejzažima Crne Gore. Transformacija regionalnog vodovoda će olakšati svakodnevni život lokalnog stanovništva i poboljšati ukupan nivo upravljanja primorskim gradskim opštinama.

“Šandong grupa posjeduje visoko profesionalnu tehnologiju gradnje i bogato iskustvo u upravljanju projektima u oblasti izgradnje infrastrukture, a uspješno je realizovala niz značajnih projekata na zapadnom Balkanu, uključujući autoput E763 u Srbiji, ili autoput Banja Luka – Prijedor u Bosni i Hercegovini. Vjerujem da će Shandong International opravdati povjerenje i kvalitetno i po standardima završiti ovaj projekat, a istovremeno će ispuniti i svoje društvene obaveze, kako bi građani Crne Gore vidjeli i upoznali dobar imidž kineskih kompanija kao veoma profesionalnih i odgovornih”, iazakao je Kun.

Takođe je nagalsio da, Kina ima iskustvo i snagu u izgradnji infrastrukture svjetske klase.

“Uvijek se pridržavamo principa opsežnih konsultacija, zajedničkog doprinosa i zajedničke koristi, i sarađujemo sa drugim zemljama u izgradnji infrastrukture uvijek na osnovama jednakosti i obostrane koristi. Crna Gora zaista ima superiornu geografsku lokaciju na Zapadnom Balkanu i ima potencijal da postane regionalno saobraćajno čvorište. Može da iskoristi rijetku priliku koju pruža inicijativa „Pojas i put“ da energično unaprijedi infrastrukturu i povezanost, te tako postigne brz ekonomski i društveni razvoj”, anveo je Kun.

Kineski ambasador ističe da, nesmetano funkcionisanje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare je živopisan primjer za to, kojom je od otvaranja u julu 2022. godine do sada bezbjedno prošlo više od 2,2 miliona vozila, zbog čega opravdano zaslužuje epitete „puta bezbjednosti, puta razvoja, puta ka prosperitetu i puta povezanosti“.

“Vjerujem da će rezultati projekta magistralnog puta M-2 biti još jedan uspješan primjer prijateljske i praktične saradnje Kine i Crne Gore. Iskoristio bih priliku još jednom da izrazim svoje najsrdačnije čestitke povodom početka radova i poželim projektu pun uspjeh”, zaključio je Kun.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve