Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Globalna bezbjedonosna inicijativa, kineski mirovni plan

Više od 80 zemalja i međunarodnih organizacija izrazilo je zahvalnost i podršku ovoj inicijativi, što ukazuje da je Globalna bezbjedonosna inicijativa u skladu sa zajedničkim interesima i zajedničkim očekivanjima međunarodne zajednice.

Autorski tekst ambasadora Fan Kuna

Po ulasku ljudskog društva u 21. vijek, čini se da bezbjednost za mnoge djelove svijeta još uvijek predstavlja oskudan resurs. Regionalni sukobi i lokalni ratovi se nastavljaju, terorizam je i dalje rasprostranjen, dok ljudi u mnogim zemljama, a naročito djeca, pate od strašnih posljedica ratova i razaranja. Kako bi odgovorio na globalne bezbjednosne izazove i promovisao globalno zajedništvo „i u dobru i u zlu“, predsjednik Si Đinping je 2022. godine predložio Globalnu bezbjednosnu inicijativu, zalažući se za zajednički, sveobuhvatan, kooperativan i održiv koncept bezbjednosti, te zalažući se za novi put ka globalnoj bezbjednosti koji se manifestuje krzo dijalog umjesto konfrontacije, partnerstvo umjesto saveza i rezultate u kojima svi dobijaju, bez nulte sume.

Kada je inicijativa pokrenuta prije više od godinu dana, jasno je upisana u više od 20 bilateralnih i multilateralnih dokumenata o razmjeni Kine sa brojnim državama i međunarodnim organizacijama širom svijeta. Više od 80 zemalja i međunarodnih organizacija izrazilo je zahvalnost i podršku ovoj inicijativi, što ukazuje da je Globalna bezbjedonosna inicijativa u skladu sa zajedničkim interesima i zajedničkim očekivanjima međunarodne zajednice.

Zahvaljujući Globalnoj bezbjednosnoj inicijativi, Kina je aktivno promovisala političko rješavanje međunarodnih i regionalnih žarišta i u tom dijelu postigla puno napretka i niz rezultata. U martu prošle godine, Kina je uspješno podstakla obnavljanje diplomatskih odnosa i pomirenje Saudijske Arabije i Irana, ubrizgavajući tako više sigurnosti u svjetski mir. Kina je u aprilu objavila i „Stav Kine o pitanju Avganistana“.

U junu, Kina je omogućila tripartitne bezbjednosne konsultacije na relaciji Kina – Pakistan – Iran o antiterorističkoj bezbjednosti kako bi se izgradila platforma saradnje za regionalnu bezbjednost. Kina je takođe objavila i „Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize“, čvrsto stajući na strani mira i pružajući realan put ka rješavanju bezbjednosnih problema.

Nakon izbijanja palestinsko-izraelskog sukoba, Kina je, kao stalna članica i rotirajuća predsjedavajuća zemlja Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, podstakla Savjet bezbjednosti da donese prvu rezoluciju o palestinsko-izraelskom pitanju od početka aktuelnog talasa palestinsko-izraelskog sukoba i kraja 2016. godine. Kina je takođe obezbijedila više serija hitne humanitarne pomoći Gazi kako bi se izbjeglo širenje humanitarne katastrofe.

Kina je oduvijek bila posvećena održavanju globalnog mira i bezbijednosti. Od 2008. godine, Kina je poslala ukupno 44 grupe od 139 ratnih brodova za pratnju više od 1.500 grupa i više od 7.000 kineskih i stranih brodova. Kina je druga na svijetu po mirovnom doprinosu Ujedinjenim nacijama, postavši ključni akter i najveća snaga u mirovnim operacijama UN-a. Tokom godina, Kina je poslala više od 50.000 mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, što je najveći broj među stalnim članicama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Kina je sprovela mirovne razmjene i saradnju sa više od 90 zemalja i više od 10 međunarodnih i regionalnih organizacija, te obučila hiljade policajaca u mirovnim misijama za brojne zemlje koje učestvuju u mirovnim operacijama. Šesnaest kineskih oficira i vojnika izgubilo je život u mirovnim operacijama, dok je u ovom trenutku upravo angažovano više od 2.000 lica na obavljanju zadataka očuvanja mira u sedam područja misije.

Kina je oduvijek vjerovala da u sukobima i ratovima nema pobjednika, da nema jednostavnih rješenja za složene probleme i da se mora izbjegavati konfrontacija velikih sila. Svijetu je potrebno „sidro” za mir i stabilnost, a ne „raspirivač vatre” za potencijalne sukobe. Ljudska istorija je više puta dokazala da je, bez mira, razvoj poput vode bez izvora; a bez sigurnosti, prosperitet kao drvo bez korijena.

Međunarodna zajednica treba čvrsto da štiti međunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama kao njegovim jezgrom i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu. Kina je voljna da radi sa Crnom Gorom na zajedničkom promovisanju implementacije Globalne bezbjedonosne inicijative, zajednički odgovara na različite tradicionalne i netradicionalne bezbjednosne izazove i štiti našu zajedničku i lijepu domovinu čitavog čovječanstva.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Josip
05.01.2024-15:04 15:04

Dokle god se kapitalizam lijeci proizvodnjom oruzje a podmazuje krvlju “nevine dece” ,” sidro ” je “prva pomoc” hvale vrijedna.