Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Kuda će proći trasa auto-puta od Mateševa do Andrijevice – dužina 23,5 km, dvije petlje, 34 mosta

To se može vidjeti u zahtjevu za davanje saglasnosti na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu koji je Ministarstvo kapitalnih investicija podnijelo Agenciji za Zaštitu životne sredine. Eloborat je na javnom uvidu bio do  juče 24. jula.

Dionica auto-puta od Mateševa do Andrijevice imaće dužinu oko 23,5 kilometara, što je 13,9 odsto od ukupne dužine auto-puta Bar – Boljare. Najvećim dijelom protezaće se kroz brdski region, uz prilagođavanje uspona i padova. Projektovana brzina na ovoj dionici je 100 km/h, piše ekapija.

To se može vidjeti u zahtjevu za davanje saglasnosti na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu koji je Ministarstvo kapitalnih investicija podnijelo Agenciji za Zaštitu životne sredine. Eloborat je na javnom uvidu bio do  juče 24. jula.

Lokacija izgradnje ove dionice administrativno pripada opštinama Kolašin i Andrijevica. Riječ je o dvojnom kolovozu sa četiri trake, a kako se navodi u dokumentu, autoput je projektovan kao dva odvojena putna pravca koji se uglavnom pruža kroz brdske predjele.

Početna tačka je poslije petlje Mateševo i tunela dugačkog 555 metara, koji je već izgrađen i pripada dionici Smokovac-Mateševo. Kraj istraživačke oblasti je kod rijeke Kraštice, pritoke Lima, u blizini Andrijevice.

“Buduća dionica auto-puta počinje kod Mateševa, na nadmorskoj visini oko 1.000 metara, a zatim ide dolinom Drcke, pritoke rijeke Tare. Od Mateševa pa dalje uzvodno dolinom rijeke Drcke teren se uzdiže sve do Trešnjevika, odnosno do kote od 1.686 m.

Autoput dalje ide tunelom kroz Trešnjevik i ulazi u dolinu rijeke Kraštice, pritoke Lima”, piše u dokumentu.

Dakle, pojašnjeno je, Trešnjevik je razvođe između rijeka Drcke (Tare) i Kraštice (Lima).

“Od Trešnjevika teren se nizvodno dolinom rijeke Kraštice spušta do njenog ušća u Lim, odnosno do kote od oko 770 metara”, dodaje se u Elaboratu.

Na dionici su predviđene petlje Andrijevica i Mateševo, uz napomenu da petlja Mateševo nije predmet ove studije.

“Biće izgrađena 34 mosta, podvožnjaka, nadvožnjaka, jedan dvostruki tunel, sandučasti i kružni propusti na autoputu, baza za održavanje autoputa, naplatne stanice, jedno odmorište sa benzinskom i servisnom stanicom, dva motela u Mateševu i Andrijevici, obostrane benzinske stanice u Andrijevici”, navedeno je u dokumentu.

Dužinu trase autoputa na dionici Mateševo-Andrijevica čine objekti 40,31 odsto, od čega mostovi 19,88 odsto, tuneli 15,11 odsto i pokriveni iskopi 5,32 odsto, dok je 59,68 odsto trasa položena na terenu.

“Ovaj potez autoputa se nalazi između izlaza iz tunela dugačkog 555 metara koji je izgrađen na dionici Smokovac-Mateševo i oblasti rijeke Krašitice, pritoka rijeke Lim, u blizini Andrijevice”, piše u Elaboratu

Zaustavne trake projektovane su na svim otvorenim dionicama puta, kao i u tunelima kraćim od 200 m i mostovima kraćim od 150 m.

Na kraju dionice nalazi se petlja Andrijevica. Petlja je projektovana da se gradi u tri faze. U prvoj fazi predložena je izlazna traka na km 21+220 koja povezuje projektovani autoput sa postojećom putnom mrežom koja obezbjeđuje prostor za bazu za održavanje, kontrolne i upravljačke objekte i naplatnu stanicu. U ovoj fazi se podrazumijeva da će se u tom trenutku autoput Bar-Boljare završiti u toj tački.

U drugoj fazi pretpostavlja se da će biti izgrađene preostale dionice auto-puta Bar-Boljare, a petlja autoputa će obezbjediti vezu između autoputa i postojeće lokalne putne mreže.

U posljednjoj fazi predložena je petlja koja povezuje buduću sekciju (Andrijevica–Berane) autoputa Bar-Boljare sa (budućim) ogrankom ka Peći. Predložena vrsta petlje je prikladna za povezivanje dva autoputa. Predloženo rješenje omogućava izgradnju svih povezanih funkcionalnih objekata sa finalnim rješenjem.

Ukupna dužina auto-puta Bar-Boljare je oko 169 km i predstavlja važan infrastrukturni poduhvat na teritoriji Crne Gore. Nalazi u sastavu putnog pravca Beograd – Južni Jadran koji predstavlja krak Trans-evropske magistrale (TEM).

“Na ovaj način je autoput na području Crne Gore od velike važnosti jer povezuje osnovni pravac TEM-a (Gdanjsk, Atina, Istanbul) sa Jadranskim morem. Ovaj put je u sastavu putnih pravaca E-80 i E-65, što znači da u prometnoj evropskoj mreži predstavlja bitnu tačku, po longitudinalnim i transverzalnim pravcima”, navedeno je u Elaboratu.

Koridor trase autoputa je definisan na osnovu Prostornog plana Crne Gore do 2020 godine i na osnovu Detaljnog prostornog plana autoputa Bar-Boljare.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bellarina
26.07.2023-07:11 07:11

Ova trasa autoputa trebalo je da ide neđe od Pipera put Kolašina. A ne sa Smokovca. Tako struka govori. Ali.. kod nas mora naopako i zarad raznih ličnih interesa. Nažalos’!!