Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Svi rudnici uglja u regionu posluju u sastavu termoelektrana

Ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja opravdan korak

foto: Portal Analitika

Odluka da Elektroprivreda (EPCG) bude akcionar Rudnika uglja je potpuno opravdan korak, jer će se tako objediniti termoenergetski kompleksa, postići veća sinergija i optimizacije njegovog rada, smatra predsjednik Odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić.

– To je jedinstveni stav poslovodnih i menadžerskih struktura EPCG, posebno nakon uvida u Elaborat o fer vrijednosti akcija RUP-a koju je za potrebe naše kompanije uradila jedna od najrenomiranijih konsultantskih kuća, Diloit. Inicijativa za objedinjavanje crnogorskog termo-energetskog kompleksa datira još s kraja prošlog vijeka, ali nažalost tada nije realizovana, jer je, u uslovima društvene svojine, to bilo znatno lakše nego sada kada su kompanije akcionarska društva – rekao je Krivokapić za list Elektroprivreda.

On smatra da je konačno došlo vrijeme da se ispravi višedecenijsko kašnjenje i da se u skladu sa trendovima u energetskoj industriji usmjerimo na povećanje nivoa vertikalne integrisanosti ova dva segmenta proizvodnje.

– Poznato je da svi rudnici uglja u regionu posluju u sastavu termoelektrana ili kao dio mješovitih društava, a u principu radi se o kapacitetima sličnog obima kao što su Termoelektrana (TE) Pljevlja i RUP. Ulaskom EPCG u akcijski kapital Rudnika želimo  obezbijediti dalju sigurnost i kontinuirano snabdijevanje ugljem TE Pljevlja, što će u proizvodnom i finansijskom smislu dovesti do ušteda usljed smanjena troškova i sigurnog sinergetskog efekta, o čemu govori i procjena investicione vrijednosti akcije RUP-a od 6,9 eura – zaključio je Krivokapić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve