Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Ne vidim razlog da Skupština ne prihvati budžet, ako neko može bolje nek’ mu je sa srećom

Premijer kaže da im je treća oblast zdravlje i zdrava životna sredina, iako bi, kako kaže, možda mnogi rekli da bi trebala da bude prva

Premijer Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić predstavljaju predloženi budžet i program rada Vlade za 2021. godinu. Vlada je usvojila Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđen ukupan iznos primitaka i izdataka od 2.455,79 miliona eura.

Krivokapić je rekao da su na sinoćnjoj sjednici Vlade usvojili Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu, i da su time završili njihovu ustavnu obavezu u predviđenom periodu.

“Usvojena su i dva ključna dokumenta koja su u direktnoj korelaciji sa budžetom – Program rada Vlade za 2021. i Program pridruživanja CG Evropskoj uniji do 2023. godine”, rekao je Krivokapić.

Premijer je rekao da su odredili da imaju pet prioritetnih djelatnosti.

“Šesta se odnosi na namjeru da Crna Gora bude prva sljedeća članica EU”, dodaje premijer.

Prva prioritetna oblast je vladavina prava i društvo jednakih šansi.

Druga prioritetna oblast su im, premijer kaže, zdrave finansije i ekonomski razvoj.

“To upućuje na činjenicu da je ova Vlada krenula putem da ozdravi finansije i da poboljša ekonomski razvoj koji je do sada bio oslonjen najčešće samo na turizam”, rekao je Krivokapić.

Premijer kaže da im je treća oblast zdravlje i zdrava životna sredina, iako bi, kako kaže, možda mnogi rekli da bi trebala da bude prva.

“Najveći dio problema današnjeg društva leži u tome što se mnoge bolesti javljaju zbog nezdrave životne sredine, pandemije kovida i nezdravog hranjenja pojedinog dijela stanovništva”, kaže Krivokapić.

Četvrta cjelina odnosi se na obrazovanje.

“To je stub bez koga ne možemo da budemo konkurenti u bilo kom pogledu u današnjici”, rekao je premijer.

Peta prioritentna oblast je, kaže, digitalna transformacija.

“A šesta oblast je ona koja govori o tome da je Crna Gora buduća članica EU, a mi mislimo prva sledeća”, rekao je premijer.

“Deficit samo tri odsto”

Krivokapić je rekao da je urađen apsolutni programski budžet Vlade.

“Deficit ove godine će iznositi samo 3 odsto. To je ključna karakteristika ovoga budžeta. Zato je on u jednom dijelu restiktivan”, naveo je Krivokapić.

Premijer se onda osvrnuo i na prethodnu Vlade i ukazao na, kako kaže, ako bi se ušlo u karakteristike budžeta predloga prethodne vlade uočili bi “tri manjkavosti”.

“U budžetu je stojalo 100 miliona eura od prodaje Aerodroma. Oni su nam nametnuli 80 miliona ugovorenih obaveza iz prethodnog vremenskog perioda. Željeli su da se revanširaju Opštini Budva, napravili smo proces da svi mogu da prežive, a ne neko da bude kažnjen ili nagrađen”, naveo je Krivokapić.

Premijer je rekao i da oni koji ih kritikuju, neka ih kritikuju – zašto su možda bili preambiciozni.

“Upozoravao sam sve da smo možda bili previše ambiciozni, jer ovo je Vlada eksperata. Za sve što ne bude urađeno, moraće da bude obrazloženo”, istakao je premijer.

Aktivnosti Vlade posvećene spašavanju turističke sezone

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kaže da Vlada želi da bude produktivna.

Prioritet Vlade je vladavina prava a to podrazumijeva i ravnomjernu distribuciju dobara prema svim opštinama, Vlada želi veću integraciju,

Abazović je istakao da će sve aktivnosti Vlade u naredna dva mjeseca biti posvećene spašavanju turističke sezone.

“Spas turističke sezona i veliki prihodi od turizma omogućiće da sve ono što je planirano budžetom bude realizovano, i omogućiće da 2022. proglasimo godinom razvoja i krenemo u realizaciju velikih projekata koji će zemlju promijeniti na bolje”, poručio je Abazović.

Krivokapić ne vidi razlog da Skupština ne prihvati budžet – “ako neko može bolje neka mu je sa srećom”

Na pitanje da li će Vlada podnijeti ostavku ukoliko budžet ne dobije podršku Skupštine, premijer nije dao konkretan odgovor.

“Mi smo analizirali član 110 Ustava. Nigdje ne piše da prilikom toga što neko ne usvoji predlog zakona koji je seriozan, odgovorno rađen, do svakog centra proanaliziran, je najbolji odgovor ove Vlade na izradu budžeta. Ako to nije dovoljno, volio bih da neki stručnjak oponira zašto ovaj i ovakav budžet ne usvaja. Ako neko može bolje i kvalitetnije, neka mu je sa srećom. Ne vidim razlog kada dobro radite, dajete rezultate i u interesu građana, ne vidim razlog zašto ne bi neko usvojio ovaj predog zakona”, kaže Krivokapić.

Ova Vlada je posvećena svakom građaninu, kaže premijer.

“Svi su navalili na ovu Vladu. Dajte da krenemo da radimo. Poruka ove Vlade je – red, rad i odgovornost”, ističe on.

Ako budžet ne bude usvojen, imaćemo privremeno finansiranje, kaže premijer.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca sa katunima bez struje
31.03.2021-15:49 15:49

Bravo Zdravko! Zdravo nam bijo. Ostvari to to si reko uz narodnu, međunarodnu i Boziju pomoć. I dadni komanadu da nam dovedu struju u katune.