Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Kozari prosipaju mlijeko, Ministarstvo bez rješenja

Nikšićki farmer Predrag Durutović kaže da nastavlja da prosipa svakog dana oko sto litara kozjeg milijeka. Od apela za hitnu pomoć koji je prošle sedmice uputio Ministarstvu poljoprivrede, ističe, nikakve vajde

Ni sedmicu nakon apela nikšićkih proizvođača i prerađivača kozjeg mlijeka Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije napravilo konkretne poteze da riješi njihove probleme. Velike količine proizvoda su i dalje na lageru, a otkupa sirovog kozjeg mlijeka i dalje nema, iako je Ministarstvo predvidjelo sredstva za takozvane interevencije na tržištu.

Nikšićki farmer Predrag Durutović kaže da nastavlja da prosipa svakog dana oko sto litara kozjeg milijeka. Od apela za hitnu pomoć koji je prošle sedmice uputio Ministarstvu poljoprivrede, ističe, nikakve vajde.

“Svaki dan 70 eura bacamo, svaki dan mi to mlijeko moramo da prospemo”, naglašava Durutović.

On je o ovom problemu za Javni servis pričao još prošle sedmice, nadajući se brzoj rekaciji nadležnih. TVCG je juče stigao dopis iz Ministarstva u kom se navodi da kozari praktično ne trpe štetu jer su se koze skoro ojarile pa mlijeko sada koriste jarad.

Durutović je, kako kaže, sve očekivao, sem ovakav odgovor.

Foto: TVCG/Screenshot

“Ako koza daje četiri-pet litara mlijeka, to jare može da posisa najviše litar, ako su dva jareta dva litra, šta ja da radim sa preostalim. Znači ti stručnjaci neka dođu lično kod mene da im ja objasnim naš problem, a ne da mi odgovaraju putem medija, jer valjda je bolje znam kolika je moja proizvodnja mlijeka nego neko tamo ko sjedi u fotelji”, ističe farmer.

U sličnom problemum su i otkupljivači, a o čemu je u prošloj priči za TVCG govorio Radisav Miljanić. Zbog kovida njegova sirara na lageru ima više od osam tona proizvoda, pa nema sredstava da dalje otkupljuje mlijeko. Ministarstvo u istom dopisu odgovora da su udruženju kozara tražili da i sami ponude rješenja, a građanima i javnim naručiocima preproučili da otkupljuju kozje proizvode crnogorskih proizvođača.

“Da nađemo način da sad otupimo mlijeko i pravimo proizvode za škole, za bolnice, za domove starih. Usta su svih političara puna pred izbore i oko izbora i tu se završi i to previše dugo traje. Obiđu se sela, svi ljudi žive od toga, ona priča biće, biće, kad će biti”, kaže Miljanić.

Durutović ističe da proizvode ne može da ponudi građnima jer nije registrovan za takvu djelatnost, a bez organizovanog otkupa kozjeg mesa gubici se i dodatno uvećavaju.

“Što se jaradi tiče ja nemam nikakvu računicu da podižem toliko jaradi, šta ću ja da radim sa 150 jaradi na jesen koja ne mogu da prodam”, pita Predrag.

Iz Ministarstva ne nude konkretne datume kada će pomoći kozarima, ali ističu da su za potrebe pomoći privredi i stanovništu izdvojili više od 1,7 milion eura. U prošloj godini su, podsjećaju, pomogli sektor mljekarstva sa oko 350.000 eura, od čega kozarstvo sa 100.000 eura.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
03.04.2021-17:52 17:52

Gospodine Durutovicu,nebi lose bilo da “ponudite”Ministru poljoprivrede da se “pridruzi”u obor prasicima,vjerujem da bi “prihvatio trceci”,a ima i neke crte tih prasica tako da bi se “slozili”,on inace voli da se slika sa drustvom,nedavno se slikao sa jaretom kod lupeza Carevica.