Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Kolike su plate novog menadžmenta u energetskim kompanijama koje su pripale DF-u i Demokratama

Bruto zarada Lekića iznosi 4.120 eura, a Janjuševića 3.682 eura. Pobjeda je ove podatke dobila tek nakon što je Rudniku uglja uputila zahtjev na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Novi izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić mjesečno zarađuje 2.760 eura neto, dok je plata predsjednika borda pljevaljske kompanije Dušana Janjuševića 2.467 eura neto, saopšteno je Pobjedi iz tog državnog preduzeća.

KADROVI

Bruto zarada Lekića iznosi 4.120 eura, a Janjuševića 3.682 eura. Pobjeda je ove podatke dobila tek nakon što je Rudniku uglja uputila zahtjev na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Na „običan“ upit rukovodstvo nije željelo da dostavi informacije o zaradama, pravdajući se poslovnom tajnom.

“Tražene informacije vam trenutno ne možemo dostaviti iz razloga što one predstavljaju poslovnu tajnu u skladu sa pravilnikom o poslovnoj tajni. Kršenje zakonite procedure oslobađanja od čuvanja poslovne tajne narušilo bi načelo legaliteta, samim tim stvorilo pravnu nesigurnost, kako zaposlenima u kompaniji tako i široj društvenoj zajednici, te je potrebno sačekati odluku Odbora direktora”, naveo je Lekić u dopisu Pobjedi.

Ovo impulsivno reagovanje je donekle i razumljivo kad se vidi izvještaj Agencije za sprečavanje korupcije o prethodnim javnim poslovima koje je Lekić obavljao od 2016. godine. On je, naime, kao odbornik SO Pljevlja godišnje zarađivao 1.980 eura (165 mjesečno), što je za skoro hiljadu manje od sadašnje njegove mjesečne zarade.

Uz to je imao i 16,5 eura mjesečno za članstvo u opštinskom odboru za komunalne i stambene djelatnosti, a dobijao je i 500 eura mjesečno za savjetovanje lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića.

Ukratko, ovo namještenje po dubini popravilo mu je mjesečne finansije za 2078,5 eura i omogućilo partiji da još jednog člana zbrine sa prosječnom crnogorskom zaradom na račun budžeta.

Dušan Janjušević je i ranije radio u Rudniku uglja kao strukovni inžinjer, jer je završio višu školu u Čačku, za šta je primao zaradu od 615 eura. Kao odbornik u SO Pljevlja zarađivao je 150 eura mjesečno, u lokalnom savjetu za imenovanje ulica 15 eura mjesečno, koliko je primao i za angažman u opštinskom odboru za uređenje prostora i stambeno-komunalne djelatnosti, dakle ukupno 795 eura, što je za 1.665 eura manje nego što zarađuje kao partijski kadar na čelu borda Rudnika uglja.

Po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Pobjedi je informacije o zaradama dostavio i novi menadžment Elektroprivrede, prema kojima neto plata predsjednika Odbora direktora Milutina Đukanovića iznosi 3.165 eura, a izvršnog direktora Nikole Rovčanina 2.951 euro. Đukanovićeva bruto zaradaje 4.724 eura, a Rovčanina 4.404 eura.

ZLU NE TREBALO

Đukanović je kao poslanik u parlamentu prijavio da je zarađivao 1.420 eura, odnosno 2.745 eura manje nego nakon rasporeda po dubini. Đukanović je posebnom klauzulom u ugovoru obezbijedio sebi da prima mjesečnu naknadu i u slučaju da ode sa funkcije prije isteka četvorogodišnjeg mandata. On bi u slučaju da bude smijenjen primao dvije trećine zarade, odnosno 2.100 eura. I to mu je znatno bolji uslov, jer je kao poslanik imao pravo da godinu prima poslaničku platu i kad mu istekne mandat.

Rovčanin je prijavio da je u pljevaljskom vodovodu mjesečno zarađivao 463 eura, u Demokratskoj CG 642 eura, te 175 eura kao poslanik. To ukupno na mjesečnom nivou iznosi 1.280 eura, što je 1.671 euro manje od sadašnjih primanja. Istu klauzulu kao Đukanović o primanjima ukoliko ostane bez direktorskog mjesta u EPCG u ugovoru ima i Rovčanin, pa će i on u slučaju smjene primati dvije trećine zarade ili 1.966 eura.Pobjeda je ranije objavila da se plate novih direktora u državnih preduzećima kreću od 1.376 eura u željezničkim preduzećima do 3.584 eura, koliko primaju čelnici energetskih kompanija.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve