Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Knežević: Podnijela sam krivičnu prijavu zbog nezakonitog naimenovanja Radulovića, nije stručan i kvalifikovan

U pismu Novoviću je priložila i Radulovićev CV iz sudske dokumentacije spora koji je pokrenula jos 2021. godine, a u kojem je on lično opisao poslove rukovodnog karaktera u političkoj partiji

Radi zaštite interesa države Crne Gore, podnijela sam krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv odgovornih osoba koje su nezakonito imenovale nestručno i nekvalifikovano lice za vršioca dužnosti izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore – saopštila je bivša savjetnica direktora Aerodroma Crne Gore Biljana Knežević nakon jučerašnjeg naimenovanja Petra Radulovića.

Ona je ovim povdom pisala i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću navodeći da Radulović ne posjeduje stručne kvalifikacije za mjesto vršioca dužnosti izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore, te tvrdeći da je njegovo imenovanje nezakonito.

– Vršilac dužnosti mora ispunjavati iste uslove koji su propisani kao uslovi za izvršnog direktora u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, gdje za mjesto izvršnog direktora stoji zahtjev o prethodnom iskustvu pet godina na mjestima upravljanja. Radulović Petar, koji je juče imenovan na mjesto v.d. izvršnog direktora ne ispunjava taj uslov. Petar Radulović u radnom dosijeu, prije angažmana u Aerodromima Crne Gore, juna mjeseca 2021. godine, ima radno iskustvo šalterskog radnika, referenta, u CKB-u, kao i oko dvije godine upisanog radnog staža kao zamjenik direktora Pokreta za promjene – navela je Knežević.

Zamjenik direktora političke organizacije nije, kako je istakla, radno mjesto upravljanja – već radno rukovođenja,

– A politička partija kojom je Petar Radulović “rukovodio” nije privredni subjekt i nema organe upravljanja, već je riječ o pravnom licu za čije su osnivanje, registrovanje i ostale oblike organizovanja i fininasiranja propisane druge institucije, uredjene Zakonom o političkim partijama i ostalim propisima iz političke branše. Sve ovo je daleko od načina poslovanja privrednih subjekata, kakvi su, pored ostalih, i Aerodromi Crne Gore, ne tretirajući specifičnost vazduhoplovne branše , jer to, nažalost, nije propisano Pravilnikom – podvukla je Knežević.

U pismu Novoviću je priložila i Radulovićev CV iz sudske dokumentacije spora koji je pokrenula jos 2021. godine, a u kojem je on lično opisao poslove rukovodnog karaktera u političkoj partiji.

– A to nijesu poslovi upravljanja koji su potrebni za imenovanje na radno mjesto izvršnog direktora ili vršioca dužnsti – jasna je Knežević.

Prvo radno mjesto koje je Radulović imao u Aerodromima Crne Gore je, kako je dodala, pod sudskim sporom jer je i na to mjesto nezakonito imenovan.

– Radi se o sudskom sporu pred Osnovnim sudom u Podgorici P br. 2776/21,koji je prekinut do okončanja predmeta koje je sada u nadležnosti ODT-a. Prilažem dokumentaciju ODT-a, u kojoj je iskazan osnov sumnje o prevarnim radnjama P. Radulovića radi dobijenja zaposlenja u Aerodromima Crne Gore. Radno iskustvo za imenovanje Radulovića na mjesto zamjenika (prvo radno mjesto), potvrđeno je falsifikovanom potvrdom koju je izdala firma WirMetaloprerada, dok je Radulović , u isto vrijeme, bio nezaposleno lice, prijavljeno na birou rada. Dokaz sa Biroa rada Podgorica ZZZCG je u spisima predmeta – navela je Knežević.

Kompanija Wir Metaloprerada ga nikada, ističe, nije prijavila Upravi prihoda kao zaposleno lice, a što je zakonska obaveza svakog poslodavca u Crnoj Gori. Dokaz je takodje u spisima predmeta.

– Dakle, cjelokupan radni angažman Petra Radulovića u Aerodromima Crne Gore je nezakonit, ali je politički i advokatski lobi koji ga protežira, a koji debelo plaćaju naši aerodromi, izgleda, jači i od države – podvukla je Knežević.

Ona je GST-a Novovića zamolila da ovo zaustavi.

– Nadam se brzoj reakciji i okončanju farse od političkog zapošljavanja nestručnih lica u kompanijama koje očajnički trebaju profesionalce, u najkraćem mogućem roku – zaključila je Knežević.

Napomenula je i da bi okončanje predmeta koje je u nadležnosti ODT-a značajno ubrzalo i poništavanje odluke o imenovanju v.d. izvršnog direktora i nezakonitog načina rada uprave u kompaniji koja je u vlasništvu države Crne Gore, koje je danas procesuirala SDT-u.

Podsjećamo, Odbor direktora Aerodroma Crne Gore juče je smijenio Vladana Draškovića sa pozicije izvršnog direktora i na to mjesto imenovao Petra Radulovića. Nakon toga je predsjednik Odbora Aerodroma Eldin Dobardžić rekao da je Drašković smijenjen zbog nestanka pola miliona eura, a Drašković mu je odgovorio da to nije tačno nego da se taj novac nalazi na blokiranom računu.

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović sinoć je rekao da je iznenađen ovom smjenom, te saopštio da je Odbor direktora Aerodroma trebalo da bude smijenjen na Vladi. Vlada je to upravo danas i učinila. Tako su Stefan Madžgalj, Lazar Bojanić, Jelena Maraš, Rade Grujičić i Nikola Bajčetić od danas, odlukom Vlade, novi članovi Odbora Aerodroma Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve