Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Ključna pitanja za sezonu razmotrena bez predstavnika nadležnih ministarstava i Morskog dobra

Privrednici su na sjednici ocijenili da postoji izgledna mogućnost da ugovori o korišćenju morskog dobra za period 2024-2028, koji se zaključuju između pomenutog javnog preduzeća i korisnika, zbog dugotrajnih tenderskih procedura neće biti potpisani do sredine aprila, te da plaže neće biti spremne 1. maja za početak kupališne sezone.

Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva, razmotrio je 12. februara izazove u realizaciji Javnog poziva za zakup kupališta i drugih djelova obale za period od 2024. do 2028. godine – bez sagovornika iz Vlade i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, suprotno dosadašnjoj dobroj praksi, saopšteno je iz Privredne komore Cre Gore.

– Naišli smo na ignorisanje nadležnih institucija i neprepoznavanje značaja ove teme, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i razočarenje turističke privrede – jedan je od zaključaka sa sjednice, nakon što su učešće u radu u posljednji čas otkazali predstavnici Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Privrednici su na sjednici ocijenili da postoji izgledna mogućnost da ugovori o korišćenju morskog dobra za period 2024-2028, koji se zaključuju između pomenutog javnog preduzeća i korisnika, zbog dugotrajnih tenderskih procedura neće biti potpisani do sredine aprila, te da plaže neće biti spremne 1. maja za početak kupališne sezone. To sve, prema njihovoj ocjeni, može ugroziti odvijanje predstojeće turističke sezone.

– Predlažemo da Vlada Crne Gore sagleda mogućnost i donese zaključak da zbog kašnjenja raspisivanja tendera, dugotrajnih tenderskih procedura i kratkog vremenskog roka do početka sezone, JP za upravljanje morskim dobrom pozove bivše zakupce i produži Osnovni ugovor za 2024.g, a da se raspisivanje tendera odloži do završetka ljetnje turističke sezone, najdalje do oktobra 2024 – zaključeno je na sjednici.

Zakupci plaža traže da budu uključeni u rad Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, jer posjeduju stručna znanja.

Mišljenja su da bez ozbiljne analize, uzročno-posljedične reakcije, ne treba ulaziti u značajnu korekciju cijena zakupa.

– Predlažemo da Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiraju radnu grupu koja će u saradnji sa privredom, na objektivan način sagledati situaciju sa sproveđenjem tenderskih postupaka za ustupanje – zakup djelova morskog dobra prema Planu objekata privremenog karaktera i naći najbolja rješenja u korist države i zakupaca plaža, a na zadovoljstvo krajnjih korisnika- turista – saopšteno je na sjednici.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Ranko Jovović, uz podršku sekretarke Sanje Marković, a u radu su, pored članova, učestvovali potpredsjednik Privredne komore Nikola Vujović, predstavnici udruženja zakupaca kupališta, Nacionalne turističke organizacije, Uprave za inspekcijske poslove, lokalnih samouprava i lokalnih turističkih organizacija.

Diskusija

Tokom sjednice pročitano je obavještenje od direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladena Mikijelja, koje je proslijeđeno Odboru neposredno prije početka rada.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović ocjenjuje da najavljeno povećanje početnih nakanada za zakup morskog dobra i značajno smanjnje „referenci“ zakupcima kojima se dodjeljuju bodovi za prethodni petgodišnji period zakupa, izazivaju negodovanje i zabrinutost svih zakupaca plaža i vlasnika hotela na crnogorskoj obali.

Dodatni izazov vidi u tome da procedure oko tendera koje traju po nekoliko mjeseci još nijesu započele, a već je sredina februara. Javni poziv za zakup kupališta i drugih djelova obale koji sprovodi JP za upravljanje morskim dobrom još nije objavljen, a Program privremenih objekata za područje morskog dobra za period 2024 – 2028. godine nije usvojen.

– Sve navedeno ukazuje na opravdanu zabrinutost turističke privrede, da ugovori o korišćenju morskog dobra za period 2024-2028, koji se zaključuje između javnog preduzeća koje upravlja morskim dobrom i korisnika tog dobra, zbog dugotrajnih tenderskih procedura, neće biti potpisani do sredine aprila i plaže neće biti spremne 1. maja za početak sezone – kazao je Jovović.

Nikola Vujović, potpredsjednik Privredne komore, istakao je važnost komunikacije sa donosiocima odluka koja je ključna.

– Odluke se donose i baziraju na sjajnim rezultatima koje bilježi turistička privreda, a zaboravlja se na teške godine prouzrokovane kovid pandemijom i krizom u Ukrajini. Zato je nužno pažljivo pratiti i analizirati efekte prethodnih sezona kako bismo ažurirali strategije – poručio je on.

Prema njegovim riječima, prije donošenja bilo kakvih mjera ili aktivnosti, važno je konsultovati privredu i uzeti u obzir njihovu perspektivu. Dodatno, naglašava Vujović, turistička industrija zahtijeva dugoročno planiranje, te se ne može očekivati potpun oporavak za samo jednu sezonu.

Purko Ivančević, Mac Sun DMC Montenegro, kazao je da je poslednjih godina pokrenut proces updobljavanja kupališta Crne Gore sa razvijenim turističkim destinacijama, te da su i pored nerazumijevanja nadležnih institucija uspjeli da dovedu plavu zastavicu na domaće plaže, kao znak najvećeg međunarodnog standarda za kvalitet.

– Svi zakupci su se potrudili da urede kupališta po najvisočijim standardima, uložili svoj trud, znanje i velika novčana ulaganja, zato njihov glas treba da se čuje – istakao je on.

Prema njegovim riječima, ovo predstavlja novi udar na organizovani turizam i turističko tržište.

– Ovo može imati dalekosežne posljedice na kvalitet turističke ponude, kao i destimulaciju naših partnera od kojih zavisi turizam, a to su turoperatori – kazao je Ivančević. Takođe, ističe on, neophodno je produženje ugovora za ovu sezonu, jer ne postoji mogućnost adekvatne realizacije tendera pripreme kupališta za predstojeću sezonu.

Kako navodi, ako dođu novi korisnici, oni ne mogu za tako kratko vrijeme urediti kupališta po najvisočijim standardima.

Ćazim Hodžić, direktor TO Ulcinj, istakao je da je turistička privreda zbunjena najavljenim izmjenama, te da nema tačne smjernice o budućem zakupu plaža. On je posebno istakao planirano povećanje broja plaža na Velikoj plaži, sa trenutnih 50 na 100-150, što će, kako ističe, cijeli prostor pretvoriti u ogroman parking i devastirati okruženje.

Ivana Karađinović, menadžerka opštine Ulcinj, ukazala je na problem sa novim atlasom plaža.

– S obzirom na važnost Atlasa za sve zakupce, uključujući i dosadašnje i buduće, neophodno je dostaviti na uvid novi atlas plaža. Informisani smo da će on uskoro biti uveden, a kako je Opština Ulcinj zavisna od turizma, smatramo da će njegovo pravovremeno dostavljanje doprinijeti daljem razvoju i promociji naših plaža – istakla je ona.

Andrija Pešić, Montenegro Stars saglasan je da ovaj atlas neophodan za dalje planiranje i uređenje kupališta. Takođe, smatra on, od izuzetne je važnosti uključiti Upravu za inspekcijske poslove, s obzirom na to da je u prethodnom periodu bila nulta tolerancija za hotelijere i dozvole za kupališta.

– Svi smo svjesni da je sada februar i da se u velikoj mjeri kasni sa tenderima. Zbog dugotrajnih tenderskih procedura, koje neće biti potpisane do sredine aprila i plaže neće biti spremne 1. maja za početak kupališne sezone, neophodno je sagledati mogućnost produženja osnovnog ugovora sa bivšim zakupcima do oktobra 2024. godine, a da se raspisivanje tendera odloži do završetka ljetnje turističke sezone – istakao je on.

Ivan Peković, Montenegro Stars kazao je da bi trebalo opet razmotriti uslove i kriterijume za ponuđače na tenderu za kupališta, sa jasnim definisanjem prava prijave, ističući da je sve nejasno napisano.

Podsjetio je da je su kao zakupci plaža u poslednjih nekoliko godina isplatili više od 140 000 svim zaposlenima i uložili velika sredstva u adaptaciju i uređenje kupališta. Takođe, apeluje da se, bez obzira u kojoj formi bude turistička inspekcija, povede računa o nadzorima dok tenderi ne budu gotovi.

Jovana Radović, Uprava za inspekcijske poslove kazala je da oni rade na osnovu zakonske regulative, kao i da je Morsko dobro to koje svake godine šalje inicijative za kontrolisanje plaža u pogledu spasilaca, plažnog mobilijara i uređenja.

Elvir Kalamperović, Kalamper, istakao je da su dosadašnji zakupci bili ti koji su ulagali ogroman novac, obezbjeđivali obučene ljude i radili u interesu turizma i države.

– Tokom poslednjih 20 godina, nismo imali nijednu značajniju investiciju iz Morskog dobra. Ako ne preduzmemo konkretne korake u narednih 20 godina kako bismo osigurali održavanje i unapređenje naših plaža, mogli bismo se suočiti s ozbiljnim problemima, slično drugim državama koje su izgubile svoje plaže – kazao je on.

Prema njegovim riječima, poslednjih pet godina primijetan je značajan gubitak obale od 10 metara, što predstavlja ozbiljno ograničenje koje se mora ozbiljno shvatiti, a JP Morsko dobro djelovati u skladu sa tim.

Ivica Šarić, Spencer & Hill Team kazao je da su sa adaptaciju i uređenje plaža u Bečićima uložili ogroman novac, te da je izostala podrška JP Morsko dobro. Ocijenio je da bi na prijavu za tender za zakup plaža prednost trebalo da imaju postojeći zakupci.

Luka Bulatović, Exproler takođe je ukazao na velika uložena sredstva u infrastrukturu, te da se u ugovorima sa zakupnicma mora razmišljati o dužem periodu zakupa.

Privrednici su saglasni da je JP Morsko dobro državno preduzeće koje ima monopol na ove vrste usluga, te da naknada za korišćenje morskog dobra nije fiskalni prihod već naknada koja je utvrđena ugovorom o korišćenju morskog dobra koji se zaključuje između javnog preduzeća koje upravlja morskim dobrom i korisnika tog dobra, a koja bi trebalo prvenstveno da služi za održavanje i očuvanje državne imovine. Apeluju da se, zbog erozije plaža u svim primorskm opštinama, mora urgirati za stručnu pomoć i hitno djelovanje JP za upravljanje morskim dobrom po ovom pitanju.

Ilija Armenko, potpredsjednik Udruženja ugostitelja Budve je kazao da zakupci imaju informaciju o ukidanju bodova.

– Mi smo apsolutno protiv ukidanja bodova i nećemo to dozvoliti. Spremni smo da platimo više, ali inflatorno više – rekao je Armenko.

Na javno iskazane stavove da su u prethodnom periodu plaže zakupcima davane u bescjenje, Armenko ističe da to nije tačno a da su jeftino ustupane samo plaže za koje se, prema njegovim riječima, Morskom dobru nije isplatilo da ih održava.

– Sad kada smo mi stvorili brendove od tih plaža, neko hoće da se umiješa. To apsolutno nećemo dozvoliti. Razočarani smo što niko nije došao iz Ministarstva i Morskog dobra da nas ispoštuje – kazao je Armenko.

Nikola Perišić, u ime zakupaca Herceg Novog, izrazio je veliko razočarenje što sjednici Odbora, suprotno ustaljenoj praksi, nijesu prisustvovali predstavnici nadležnih iz JP Morsko dobro i Vlade.

– Ovo je pošlo krivim putem. Morsko dobro je postalo preduzeće koje se odmetnulo od zakupaca i nemamo nikakvu komunikaciju sa njima. Mi u februaru ne znamo kakav je plan za plaže, a dobili smo saopštenje da neće da broje bodove, što nije dobar put. Čuli smo od predsjednika Vlade da traže profesionalizam u javnim preduzećima a mi smo ti koji imamo znanje. Ako nas ne uključe u donošenje odluka ovog tipa to neće dobro ići i već ne ide dobro – rekao je on.

Zakupci traže da se njihovi ugovori produže za dvije godine, kako bi se nadomjestio period rada u pandemiji kovida. Takođe, zahtijevaju da njihovi predstavnici uđu u Upravni odbor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, kazao je Perišić.

Predrag Škrelja, predsjednik Udruženja zakupaca Velike plaže, kaže da su zakupci bodove zaradili jer su puno uložili u plaže i održavali ih u skladu sa najvišim standardima.

– Mi smo nezadovoljni jer ni od Ministarstva ni od Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom nijesmo dobili informaciju šta će biti sa našim bodovima, da li da angažujemo radnu snagu ili ne. Svi zakupci plaća su savjesni i redovno izmiruju obaveze i tu ne bi trebalo da bude poskupljenja zakupa jer već ionako plaćamo visoke cijene – kaže Škrelja.

Smatra da postoji prostor za kompromis.

– Nama je brend naša plaža i zakupci su sada u strahu šta će biti sa njima, jer su uzeli kredite i brinu da li će ostati bez posla – rekao je on.

Podsjeća da se na Velikoj plaži godišnje nanesu veliki nanosi pijeska što dovodi do visokih troškova od nekoliko hiljada eura potrebnih za njeno ravnanje.

Zaključci Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva

  1. Ograničenja koja opterećuju poslovanje u turizmu mogu se riješiti samo strateški, partnerskom saradnjom i sinhronizovanim djelovanjem privrede i državnih institucija, jer je turizam privredna grana sa velikim potencijalom, koja stvara dodatne mogućnosti za povećanje zaposlenosti, rast BDP i snažno utiče na srodne privredne delatnosti. Analizirajući ambijent za poslovanje na V sjednic Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, na temu izazova na realizaciji Javnog poziva za zakup kupališta i drugih djelova obale za period 2024-2028, naišli smo na ignorisanje nadležnih institucija i neprepoznavanje značaja ove teme, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i razočarenje turističke privrede
  2. Turistička privreda ukazuje na mogućnost da ugovori o korišćenju morskog dobra za period 2024-2028, koji se zaključuju između javnog preduzeća koje upravlja morskim dobrom i korisnicima tog dobra, zbog dugotrajnih tenderskih procedura, neće biti potpisani do sredine aprila i plaže neće biti spremne 01. maja za početak kupališne sezone. Shodno navedenom predlažemo da Vlada Crne Gore sagleda mogućnost i donese zaključak da zbog kašnjenja raspisivanja tendera, dugotrajnih tenderskih procedura i kratkog vremenskog roka do početka sezone, JP za upravljanje morskim dobrom pozove bivše zakupce i produži Osnovni ugovor za 2024.g, a da se raspisivanje tendera odloži do završetka ljetnje turističke sezone, najdalje do oktobra 2024;
  3. Apelujemo da se u organima upeavljanja JP za upravljanje morskim dobrom uključe i predstavnici udruženja zakupaca iz svih primorskih opština;
  4. Podsjećamo na izazove u poslavanju turističke privrede u prethodnom petogodišnjem periodu 2019-2023, Turistička privreda je imala zabranu rada u 2020. godini u vrjeme covid krize, na koje se nadovezala globalna kriza izazvana ratom u Ukrajini što je sve rezultiralo nedovoljnim oporavkom i iskorišćenosti kapaciteta u punom obimu. uz velike dažbine koje se plaćaju za zakup kupališta u Crnoj Gori;
  5. I ovako velike dažbine koje su plaćane za kupališta, ne podrazumjevaju samo velike zakupnine već i značajne izdatke,
  6. Predlažemo da se na rješavanju ovog važnog pitanja za turističku privredu i uspješnu realizaciju predstojeće ljetnje sezone, formira radna grupa od strane Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, koja će u saradnji sa privredom, na objektivan način sagledati situaciju sa sproveđenjem tenderskih postupaka za ustupanje – zakup djelova morskog dobra prema Planu objekata privremenog karaktera i naći najbolja rješenja u korist države i zakupaca plaža, a na zadovoljstvo krajnjih korisnika- turista
  7. Urgiramo da zbog aktivnosti oko prpreme ljetnje sezone organizuje hitan sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija, prije kojeg će se zainterosavinim stranama dostaviti na uvid novi Atlasa plaža. Hotelijeri su u ranijem periodu pružili niz inicijativa za izmjenu Atlasa plaža na koje nisu dobili odgovor;
  8. Informacija prema Upravi za inspekcije I sinhrozinovano djelovanje nadležnih institucija vezano za aktuelnu situaciju
  9. JP Morsko dobro je državno preduzece koje ima monopol na ove vrste usluga i naknada za korišćenje morskog dobra nije fiskalni prihod već naknada koja je utvrđena ugovorom o korišćenju morskog dobra koji se zaključuje između javnog preduzeća koje upravlja morskim dobrom i korisnika tog dobra, a koja bi trebalo prvenstveno da služi za održavanje I očuvanje državne imovine. Svjedoci smo erozije plaža u svim primorskm opštinama I urgiramo za stručnu pomoć I hitno djelovanje JP za upravljanje moorskim dobrom po ovom pitanju.

Travelizer

Luka Radunović iz kompanije Mtel prezetnovao je Odboru novi didgitalni servis u oblasti turizma – Travelizer. Prema njegovim riječima, Crna Gora je zavisna od turizma i jasno je da su inovacije u ovoj grani „zlata vrijedne“.

Travelizer je digitalni servis koji spaja turiste i pružaoce turističkih usluga bez posrednika.

– Ovaj servis omogućava turistima da organizuju bukiraju i samostalno realizuju izlete po želji, a pružaocima usluga da postignu milionsku vidljivost ostvare veći broj posjeta i veću zaradu – kazao je Radunović, dodajući da se zainteresovani mogu detaljnije upoznati sa servisom u njihovoj Digitalnoj fabrici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve