Srijeda, 20 Oktobra, 2021
Rubrika:

Jovan Lekić: Ministar došao nepripremljen, selektivno rješenje o radnoj nedjelji stvoriće nelojalnu konkurenciju

Predsjednik Udruženja trgovaca PKCG Jovan Lekić  osvrnuo se u Drugačijoj radio vezi na jučerašnji osion nastup ministra Jakova Milatovića, tokom sjednice Odbora Udruženja trgovaca PK

PKCG, kao asocijacija koja zastupa interese cjelokupne poslovne zajednice ocjenjuje da će najavljena selektivna primjena odredbi o neradnoj nedjelji diskriminisati zanačajn broj privrednih subjekata i njihove zaposlene. Odbor udruženja trgovine na sjednicama je bio pri stavu da se donešena odredbe 35 A zakona o unutrašnjoj trgoviniili eventualnih pimjena zakona sprovodi za sve privredne subjekte bez stvaranja nelojalne konkurencije između privrednih subjekata.

Predsjednik Udruženja trgovaca PKCG Jovan Lekić  osvrnuo se u Drugačijoj radio vezi na jučerašnji osion nastup ministra Jakova Milatovića, tokom sjednice Odbora Udruženja trgovaca PK. Milatović je, podsjetimo, optužio trgovce da se ponašaju “sramno i licemjerno” povodom predloženih rješenja za rad nedjeljom i da su jedan stav imali prema prethodnoj Vladi, a drugi prema aktuelnoj.

„Mi smo mu na to vrlo jasno odgovorili i uputili ga da, kada dolazi u jedan hram privrednika, mora biti pripremljen. Ministar je bio potpuno nepripremljen i politički nabrifovan nekim stavovima“- kaže Lekić za Antenu M i podsjeća da je inicijativa za uvođenje neradne nedjelje krenula od njih, ali je njen integralni dio bio zahtjev da se uvaži rad tokom sezone i rad tržnih centara.

Loša komunikacija Vlade sa PK, loša rješenja o radnoj nedjelji

Na pitanje kako se moglo desiti da se donese novo rješenje, a da Vlada praktično zaobiđe Privrednu komoru, odnosno Odbor Udruženja trgovaca, i joj da partneri u razgovoru budu Unija poslodavaca i sindikati, Lekić konstatuje da je to pokazatelj loše komunikacije i kaže:

„Ja sam razumio i još sam pri tom stavu da ništa nije potpisano, da je to prijedlog odredbe koja treba da se donese i da tu treba da stave potpis sva tri učesnika socijalnog dijaloga – sindikati, UPCG I Vlada povodom odredbe da se nedjeljom omogući rad mikripreduzećima i preuzetnicima”.

Lekić, čelnik kompanije “Nall” i istaknuti privrednik podsjeća da su 9. oktobra 2018. počeli razgovori o mogućnosti uvođenja neradne nedjelje za jedan dio godine, “koji će omogućiti da, kada nemate veću potrebu za poslom, date radniku da ima, umjesto četiri slobodne subote, ili četvrtka – četiri slobodne nedjelje, jer to ne ukida pravo radnika da ima četiri slobodna dana koja su mu zagarantovana.

„U tom kontekstu prva inicijativa je krenula iz našeg odbora, uvažavajući specifičnosti crnogorske privrede… Postoji i dopis u kojem se navodi da ‘navedena prvobitna inicijativa podrazumijevala da se od uspostavljanja i definisanja neradne nedjelje posebno uvaži značaj sezone i tržnih centara. Tačno je da je inicijativa krenula od nas, sa ovom konstatacijom da se o toj inicijativi razgovara i da se na poseba način tretira sezona i rad tržnih centara“, objašnjava Lekić i nastavlja:

„To je bila prva inicijativa, a nakon toga, mi smo u januaru 2019. dobili predlog od tadašnje Vlade o zakonu o slobodnoj nedjelji, koji nije podrazumijevao ni razgovor o uvažavanju sezone i tržnih centara. Oni su dalje, ne razgovarajući sa nama na tu temu, donijeli predlog zakona“.

Navodi da su odmah krenuli u postupak ukazivanja da takva rješenja nijesu dobra i da treba izmijeniti tekst zakona, pa su čak amandmanski djelovali prije njegovog usvajanja (primjena Zakon počeo 20. oktobra 2019.) ali nisu uspjeli. To, međutim, nije osnov da im se spočitavaju dvostruki aršini prema vladama – ističe Lekić.

Novim predloženim rješenjem rad nedjeljom selektivno je dozvoljen preduzetnicima i mikropreduzećima, što prijeti stvaranjem nelojalne konkurencije i eskaliranjem sive ekonomije, smatraju u Udruženju trgovaca PK.

Ustavni sud čuti, na zadovoljstvo i ove i prošle vlade

Podsjeća da su prije dvije godine pokrenuli proceduru ustavnosti rješenja koja smatraju spornim u Zakonu u unutrašnjoj tgovini, ali- konstatuje, Ustavni sud ćuti, a nova vlada, kao i stra, ništa ne čini da na dozvoljen način, javnim pritiskom natjera Ustavni sud na ažurnije postupanje!?

„U februaru 2021. smo opet imali sjednicu na kojoj smo ponovili zahtjeve i na Osmoj sjednici, u aprilu, jasno smo izašli sa setom zahtjva prema Ministarstvu ekonomskog razvoja, u kojem tražimo da se konačno očita Ustavni sud po pitanju inicijative koju su podnijeli poslodavci o ustavnosti člana koji sputava preduzetništvo i koji vrši diskriminaciju među građanima ai poslodavcima… Ni stara ni nova vlast nema u interesu da to pitanje tretira, jer ga smatra krajnje socijalnim, a mi privrednici smatramo da ga treba posmatrati kao građansko i kao ekonomsko pitanje. A, kad budemo stvorili ambijent za poslovanje, naći ćemo način da nam socijala bude mnogo bolja nego sad“, poručuje Lekić.

On je dodao da su mnogo puta smo izašli za zahtjevima da se konačno počne tretirati pitanje smanjenja poreza i doprinosa, zatim suzbijanja sive ekonomije, a kad biste vi vidjeli programe rada odbora PKCG vi biste rekli ovo je najveća opozicija vlasti. Naš glas privrednika se nije na pravi način doživio ni čuo.

Šta očekuju u nastavku povodom neradne nedjelje i da li vjeruju da nakon onoga će možda i bolje komunicirati, da će se ministar sa više sluha okrenuti prema njohovoj argumentaciji Lekić navodi

„Naš stav je vrlo jasan, PKCG, kao asocijacija koja zastupa interese cjelokupne poslovne zajednice ocjenjuje da će najavljena selektivna primjena odredbi o neradnoj nedjelji diskriminisati zanačajn broj privrednih subjekata i njihove zaposlene. Odbor udruženja trgovine na sjednicama je bio pri stavu da se donešena odredbe 35 A zakona o unutrašnjoj trgovini ili eventualnih pimjena zakona sprovodi za sve privredne subjekte bez stvaranja nelojalne konkurencije između privrednih subjekata“, objašnjava on.

Lekić potvrđuje da bi dvostruka dnevnica za rad nedjeljom bila prihvatljivo rješenje, i insistira da se radna nedjelja tokom turističke sezone uvaži, jer je privreda u ogromnom problemu, firme su gotovo godinu bez posla, velike su kirije i zaduženja, odgormni lageri robe i jedino kroz promet i rad privreda može da oživi.

Problemi sa oznakama na Brajevom pismu

Lekić je u DRV govorio i o problemima zbog deklaracija na robi na Brajevom pismu. Smatra da je posrijedi nešto neprimjenjivo u našim uslovima, uprkos brojnim pokušajima da se pronađe funkcionalno rješenje. To, kaže on potvrđuje i praksa u svijetu. Naglašava, međutim, spremnost da se slabovidim i slijepim osobama pomogne na bilo koji izvodljiv način:

„Mi smo nudili ljudima da nađu modele u kolima će da se napravi aplikacija za njih, da im se roba dostavlja kući, oni su rekli da ne žele da budu diskriminisani, jer žele da budu kao i ostali narod”.

IzvorantenaM

Najnovije

EC report: Disagreements slow down reform processes in Montenegro, some ministries are not working...

Tensions and mistrust among political actors marked the reporting period related to the political criteria, according to the Progress Report for Montenegro, which Radio...

U minibusu pronađena dva mrtva migranta, austrijska policija traga za vozačem

U toku je potraga za vozačem autobusa, nakon što su dva migranta pronađena mrtva u minibusu koji je iz Mađarske prešao u Austriju. Policija...

Bulatović's farewell message: I didn't know certain things, I endangered my colleagues and family,...

Former senior official of the National Security Agency, Luka Bulatović, who was found dead in a rented apartment in Podgorica on Friday, left a...

Sjutra pretežno sunčano

Sjutra će u Crnoj Gori biti pretežno sunčano, uz slab do umjeren razvoj oblačnosti. Krajem dana i tokom noći očekuje se povećanje oblačnosti. Ujutru na...

La liga: Umtiti zaplakao jer ga Barselona prodaje

Samjuel Umtiti nije više potreban Barseloni. Još ljetos je Barsa otpisala ovog igrača, a on je sada otkrio detalje. Razgovor je vodio sa predsjednikom Laportom. - Ne...

Najčitanije

Povezano

Milatović: Za skoro hiljadu radnika po 12.000 eura u naredne dvije godine

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je u Dnevniku TVCG da mu je žao što u prethodnom periodu na javnim funkcijama nije bilo više...

Milatović: Odlične reakcije i veliko interesovanje za nove investicije od strane naših partnera iz Turske

Delegacija Ministarstva ekonomskog razvoja, na čelu sa ministrom Jakovom Milatovićem boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj, saopšteno je iz ovog resora. Tokom prvog dana posjete delegacija...

Delagacija Ministarstva ekonomskog razvoja u posjeti Turskoj, biće riječi i o Željezari

Delegacija Ministarstva ekonomskog razvoja, sa ministrom Jakovom Milatovićem na čelu, boraviće 14. i 15.10.2021, u posjeti Republici Turskoj. Kako navode, cilj posjete je intenziviranje ekonomske...

Milatović: Turski investitori dobrodošli u Crnu Goru

Crna Gora ima stabilne javne finansije, dobra turistička sezona je rezultirala ekonomskim oporavkom države i Crnu Goru ove godine očekuje ekonomski rast veći od...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve